Εγκαινιάστηκε το Εργαστήριο Ψηφιδογραφίας & Έκθεσης Έργων Ιωάννη & Νίκου Κολέφα στην Πωγωνιανή

Έναν χώρο τέχνης και πολιτισμού εγκαινίασε τη Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018  ο Δήμος Πωγωνίου με τη δημιουργία Εργαστηρίου Ψηφιδογραφίας
και Έκθεσης Έργων Ιωάννη και Νίκου Κολέφα στην ακριτική Πωγωνιανή.
Το Πωγώνι αποτελούσε τόπο καταγωγής των δύο καλλιτεχνών και σημείο αναφοράς σε πολλά από τα έργα τους ενώ όνειρο για το Ιωάννη Κολέφα και την οικογένειά του ήταν η δημιουργία ενός εργαστηρίου ψηφιδογραφίας, γεγονός που έγινε πραγματικότητα με τη στήριξη του Δήμου, της Τοπικής Κοινότητας και του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Πωγωνιανής.
Κέντρο τέχνης χαρακτήρισε το χώρο ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης που ευχαρίστησε την οικογένεια Κολέφα για τη δωρεά των έργων, δεσμευόμενος ότι ο Δήμος θα φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης τους. «Το Πωγώνι είναι περήφανο καθώς αποτελεί τόπο καταγωγής για σπουδαίες προσωπικότητες που έχουν διακριθεί σε πολλούς τομείς. Υποχρέωσή μας, ως Δήμος, είναι να λάβει το έργο τους σημαντική αναγνώριση και στην ιδιαίτερή τους πατρίδα. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε κόσμο και ιδιαίτερα νέους ανθρώπους ώστε να μυηθούν στην τέχνη της ψηφιδογραφίας και να γνωρίσουν από κοντά αυτό το τόσο δύσκολο αλλά ιδιαίτερα ελκυστικό αντικείμενο. Μάλιστα ο Γιάννης Κολέφας ήταν ο άνθρωπος που με τις γνώσεις, την αγάπη και την αφοσίωση που τον διάκρινε, επανέφερε την τέχνη του ψηφιδωτού στην γενέτειρά του, την Ελλάδα» σημείωσε.
Την ευχή μέσω του εργαστηρίου να προκύψουν νέοι καλλιτέχνες εξέφρασε ο Πρόεδρος του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Πωγωνιανής «Η Πρόοδος» κ. Πασχάλης Καλτσώνης ενώ στη σεμνότητα και το έργο των δύο σπουδαίων καλλιτεχνών αναφέρθηκαν οι κ.κ. Μαίρη Μιχαηλίδου, οικογενειακή φίλη, ιστορικός τέχνης και επίτιμη Γεν. Δ/ντρια Υπουργείου Πολιτισμού και Αφροδίτη Λίτη, γλύπτρια, Καθηγήτρια γλυπτικής και μαθήτρια του εργαστηρίου ψηφιδωτού Γιάννη Κολέφα.
Για ένα μεγάλο έργο για το οποίο θα πρέπει να είναι υπερήφανο ολόκληρο το Πωγώνι έκανε λόγο η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Πωγωνίου κ. Σάσα Παπαδοπούλου ενώ ο Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Σμύρης μίλη
σε εκτενώς για την πορεία των Γιάννη και Νίκου Κολέφα στον χώρο της τέχνης σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο θρύλος της ελληνικής ψηφιδογραφίας είχε γεννηθεί και είχε πατρίδα το Σταυροσκιάδι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]