Οι Αυτοκινητόδρομοι έφεραν σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων

...το πρώτο εξάμηνο του 2018
Η πλήρης λειτουργία του δικτύου των αυτοκινητόδρομων το πρώτο εξάμηνο του 2018, έφερε τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα στην μάχη της μείωσης των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Hellastron που έχει στα χέρια τoυ το ypodomes.com στο διάστημα αυτό είχαμε 294 νεκρούς έναντι 314 το ίδιο διάστημα το 2017 από τροχαία, δείχνοντας ότι φέτος, εφόσον η τάση συνεχίσει να είναι η ίδια, να έχουμε νέο ρεκόρ μείωσης φέρνοντας παράλληλα ένα μήνυμα ελπίδας.

Για να δούμε τον παραλληλισμό δεν έχουμε παρά να δούμε την περυσινή και προπέρσινη χρονιά. Το 2016 είχαμε 807 θανατηφόρα περιστατικά και το 2017 μειώθηκαν σε 730 σημειώνοντας ρεκόρ. Αν αυτός ο αριθμός δεν σας λέει κάτι σκεφτείτε ότι 20 χρόνια πριν το 1997 είχαμε 2.105 θανατηφόρα και 10 χρόνια πριν, το 2007 είχαμε 1.657.

Αυτή η σταθερή μείωση συνέχισε να υφίσταται μέχει το 2015 (793 θανατηφόρα), είχε μικρή αύξηση το 2016 και έπεσε σημαντικά το 2017. Πλέον με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία του 2018, φαίνεται ότι πάμε για νέο ρεκόρ μείωσης των θανατηφόρων τροχαίων που πρωτίστως αποδίδεται στη λειτουργία του δικτύου των αυτοκινητόδρομων.

Επίσης και σε άλλα επιμέρους στοιχεία βλέπουμε βελτίωση, δηλαδή στους βαριά τραυματίες (298 αντί για 311) και ελαφρά τραυματίες (5.578 αντί για 5.713). Η ενθαρρυντική αυτή διαπίστωση δείχνει ότι πάμε σε μία ασφαλέστερη για τους οδηγούς και τους συνεπιβάτες εποχή στους ελληνικούς δρόμους και καταδεικνύει την ανάγκη τόσο για αυτοκινητόδρομους σε πανελλήνιο δίκτυο όσο και για βελτιωμένους δρόμους για το τοπικό και επαρχιακό δίκτυο σε συνάρτηση πάντα με την αστυνόμευση και την διαρκή ενημέρωση για τους κανόνες οδικής ασφάλειας.

Επίσης δικαιώνει την Ελληνική Πολιτεία αλλά και τους παραχωρησιούχους που επένδυσαν αρκετά δισ.ευρώ για τη δημιουργία αυτού του εκτεταμένου δικτύου μιας και η κριτική που έχουν δεχθεί για αυτή την επιλογή έχει υπάρξει στο παρελθόν πολύ έντονη. Η μείωση των θανάτων στους δρόμους είναι το ισχυρότερο μήνυμα και για την ύπαρξη αυτών των δρόμων αλλά και για την ανάγκη επέκτασης τους εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω ευρήματα ο Πρόεδρος της Hellastron Βασίλης Χαλκιάς είπε στο ypodomes.com: "τα στοιχεία τα οποία συλλέγει ο Επικεφαλής της Στατιστικής Επιτροπής της HELLASTRON,  Διευθυντής Κυκλοφορίας και Συντήρησης της «Αττικές Διαδρομές ΑΕ» Φάνης Παπαδημητρίου, είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά για όλους εμάς που εργαζόμαστε εντατικά ώστε το επίπεδο ασφάλειας στους αυτοκινητόδρομους να είναι το υψηλότερο δυνατό. Θα πρέπει να περιμένουμε και τα στοιχεία του Β`εξαμήνου όπου τότε η σύγκριση θα είναι ακόμα πιο ακριβής μιας και θα αντιστοιχίζει παρόμοια μεγέθη, μην ξεχνάμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι λειτούργησαν στο σύνολο τους όλοι οι νέοι άξονες με εξαίρεση τον Ε65. Είμαι αισιόδοξος ότι οι δρόμοι μας θα συμβάλουν αποφασιστικά στην μάχη της οδικής ασφάλειας και θα ανεβάζουν χρονιά με τη χρονιά συστηματικά τη χώρα στους σχετικούς πίνακες. Η Hellastron μπορεί να υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει την καλή δουλειά που έχει κάνει μέχρι σήμερα και σε αυτόν τον τομέα".

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]