Αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τροποποίηση του Προγράμματος Ειδικών Μέτρων για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου

Αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τροποποίηση του Προγράμματος  Ειδικών Μέτρων για τα Μικρά Νησιά του
Αιγαίου Πελάγους

Υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το ΥΠΑΑΤ  αίτημα τροποποίησης του Προγράμματος Ειδικών Μέτρων για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου Πελάγους, σε συνέχεια αιτημάτων των τοπικών φορέων που είναι δικαιούχοι του Προγράμματος.

 Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά αιτείται:

α) την αύξηση του προϋπολογισμού των εφοδιασμών συνολικά κατά 19,65%, από 5.470.000 ευρώ σε 6.545.000 ευρώ. Αναλυτικά για τις ζωοτροφές από 5.200.320 ευρώ σε 6.250.000 ευρώ και για τα άλευρα από 269.680 ευρώ σε 295.000 ευρώ.
Με την προτεινόμενη αύξηση αφενός καλύπτεται μεγαλύτερο ποσοστό της δαπάνης μεταφοράς των ζωοτροφών για την κάλυψη των πραγματικών διατροφικών αναγκών των ζώων στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου και η εξομοίωση του κόστους διατροφής τους με αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας, αφετέρου αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με τις υψηλές τιμές των ναύλων μεταφοράς των αλεύρων από την ηπειρωτική Ελλάδα.

β) την αύξηση του προϋπολογισμού του μέτρου των παραδοσιακών τυριών από 2.866.000 ευρώ σε 3.790.000 ευρώ, σε άμεση σχέση με την προτεινόμενη αύξηση του προϋπολογισμού για τους εφοδιασμούς. Με την αύξηση αυτή θα είναι δυνατή η καλύτερη διαχείριση του υψηλού κόστους παραγωγής γάλακτος στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου, η αντιμετώπιση των μικρών έως πολύ μικρών οικονομιών κλίμακας του τομέα ιδίως στα μικρά και άγονα νησιά, η προώθηση της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων και η διατήρηση της σημαντικής αυτής γεωργικής δραστηριότητας.

γ) την τροποποίηση των όρων επιλεξιμότητας που περιλαμβάνονται στο μέτρο των παραδοσιακών τυριών και γιαούρτης του εν λόγω Προγράμματος, ώστε να είναι δικαιούχοι ενίσχυσης οι παραγωγοί αγελαδινού, ή/και πρόβειου ή/και αίγειου γάλακτος, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου, δραστηριοποιούνται σε αυτά και παραδίδουν γάλα τόσο στις τοπικές μεταποιητικές μονάδες και στις μεταποιητικές μονάδες άλλων Μικρών Νησιών του Αιγαίου, όσο και στις μεταποιητικές μονάδες της ηπειρωτικής Ελλάδας. Με την εν λόγω αιτούμενη τροποποίηση θα δοθεί η δυνατότητα διαχείρισης των τοπικών διαρθρωτικών προβλημάτων, η ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα και η δυνατότητα να λειτουργήσει με καλύτερους όρους ο τοπικός ανταγωνισμός. Επισημαίνεται ότι οι αιτούμενες τροποποιήσεις του Προγράμματος των Μικρών Νησιών του Αιγαίου είναι απολύτως απαραίτητες, καθώς θα βοηθήσουν στην προσαρμογή των παραγωγών στη διαχείριση των τοπικών αλλά και των εθνικών μικροοικονομικών και μακροοικονομικών διαρθρωτικών αλλαγών, όπως αυτές έχουν επέλθει, κατά τα τελευταία έτη, τόσο στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης και των αυξημένων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]