Πολλά ανοιχτά μέτωπα φαίνεται πως έχει η Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες.

Πολλά ανοιχτά μέτωπα φαίνεται πως έχει η Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες.

Του Νίκου Λαμπρόπουλου

Στο Λονδίνο, η Τερέζα
Μέι μάλλον βρίσκεται σε αναζήτηση συμμάχων εξαιτίας των διενέξεων στο κοινοβούλιο σε σχέση με το εμπόριο και το Brexit. Τεταμένες όμως είναι και οι σχέσεις Σαλβίνι-Ματαρέλα εξαιτίας του μεταναστευτικού, ενώ παράλληλα η Ιταλία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη σύσταση αρχής για την επίβλεψη της κατανομής των προσφύγων που διασώθηκαν στη Μεσόγειο.

Και αυτή την εβδομάδα όμως ο Ντόναλντ Τραμπ προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μίντια, αφενός με τις κατηγορίες περί «αμερικανικής ανοησίας»για τις κακές σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον-Μόσχας και τον χαρακτηρισμό του Μαυροβουνίου ως μια «πολύ μικρή αλλά επιθετική χώρα», και αφετέρου με τον χαρακτηρισμό της Ευρώπης ως «εχθρού» στο τομέα του εμπορίου. Η απάντηση ωστόσο, ήρθε από τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ο οποίος ανέφερε ότι «δεν μπορούμε πλέον να στηριζόμαστε πλήρως στον Λευκό Οίκο», ενώ το ίδιο προειδοποίησε και ο Γιούνκερ, δηλώνοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόκληση προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει λίστα με αντίμετρα στους δασμούς που ενδεχομένως θα επιβάλουν οι ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, δήλωσε χθες η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ, προσθέτοντας πως ευελπιστεί ότι η επίσκεψη του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στις ΗΠΑ θα συμβάλει στο να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις.

Και ενώ ο καγκελάριος Κουρτς και ο Αντόνιο Ταγιάνι χαιρετίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, βίαιες ενέργειες υποκινούνται στη ΠΓΔΜ ενόψει του δημοψηφίσματος, όπως δήλωσε σε συνέντευξη του ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ωστόσο, έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ελέγχου ετοιμότητας της ΠΓΔΜ για την έναρξη διαπραγματεύσεων, όπως επίσης και της Αλβανίας.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όμως βρέθηκε και η νέα ΚΑΠ, καθώς η Γαλλία και η Γερμανία απέρριψαν την πρόταση για μείωση του προϋπολογισμού στη νέα προγραμματική περίοδο. Ανησυχίες εκφράζουν ήδη και άλλα κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Κύπρος, η οποία μάλιστα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις με τις εποχικές καλλιέργειες, ειδικά εξαιτίας της ξηρασίας.

Τέλος, εν μέσω καλοκαιριού, κακά μαντάτα έφτασαν στο κατώφλι της Airbnb και της Google από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η μεν πρώτη οφείλει να προτείνει λύσειςμέχρι το τέλος Αυγούστου ως προς το πώς θα καταστήσει τη συμπεριφορά της σύμφωνη με την καταναλωτική νομοθεσία της ΕΕ. Στη δε δεύτερη θα επιβληθεί πρόστιμο ύψους 4,3 δισ. ευρώ για το σύστημα Android που χρησιμοποιεί η εταιρεία, ως παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού. Πάντως, το πρόστιμο της ΕΕ δίνει νέες ευκαιρίες στη βιομηχανία κινητών τηλεφώνων, όπως η Microsoft, η Amazon και η Samsung, σύμφωνα με αναλυτές και στελέχη του τομέα.

Ίσως οι εξελίξεις να πολλαπλασιάζονται και σε συνάρτηση με τις υψηλές θερμοκρασίες…

Καλό Σαββατοκύριακο, 
Νίκος Λαμπρόπουλος//Euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]