Κυριακή και Δευτέρα ο ..πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού !

"Μέχρι στιγμής, παρόλο που σε κάποιες περιοχές η ζέστη είναι παρατεταμένη, μόνο ήπιες θερμές εισβολές έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα. Έφτασε όμως η στιγμή να βιώσουμε τον πρώτο καύσωνα για το φετινό καλοκαίρι. Δεν θα είναι ακραίος, θα είναι μέτριας έντασης, όμως κατά τη διάρκεια που οι θερμές αέριες μάζες θα μας επισκεφτούν, ο υδράργυρος τοπικά θα ξεπεράσει ακόμη και τους 40°C.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Μέχρι και την Παρασκευή θα σημειώνονται ήπιες θερμοκρασίες για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του μεσημεριού της Παρασκευής, η μέγιστη θερμοκρασία ακόμη και στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας δεν θα ξεπεράσει τους 36°C κατά μέσο όρο.

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΑΡΚΕΤΑ ΖΕΣΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Το Σάββατο, καθώς οι θερμές αέριες μάζες σταδιακά θα πλησιάζουν από τις περιοχές της βόρειας Αφρικής, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο. Έτσι, ο υδράργυρος σε τμήματα της Θεσσαλίας (ή και της κεντρικής Μακεδονίας), πιθανότατα της ανατολικής Στερεάς ή και της ανατολικής Πελοποννήσου θα αγγίξει τους 37-38°C. Στην Αθήνα για παράδειγμα, το μεσημέρι του Σαββάτου τα θερμόμετρα θα καταγράψουν πιθανότατα 37°C ως μέγιστη τιμή. Ναι μεν θα είναι μια ζεστή μέρα το Σάββατο, όμως θα είναι μεταβατική πριν τον καύσωνα που θα έρθει.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ : ΜΕΤΡΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΜΕ 40°C-41°C ΚΑΙ ΣΚΟΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, η Κυριακή και η Δευτέρα θα είναι δύο δύσκολες μέρες για τις περισσότερες περιοχές της χώρας διότι οι πολύ θερμές αέριες μάζες θα βρεθούν πάνω από την περιοχή μας, "εκτοξεύοντας" τον υδράργυρο αρκετά εύκολα στα επίπεδα των 40°C και πιθανότατα σε τοπικό επίπεδο ακόμη και στους 41°C.

Η ζέστη θα είναι πολύ αισθητή κυρίως στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα (παρ' όλο που και στην κεντρική Μακεδονία ίσως καταγραφούν 39°C -40°C) διότι σε αυτές τις περιοχές θα επικρατήσουν οι πιο αυξημένες τιμές της θερμοκρασίας. Έτσι λοιπόν, στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και πιθανότατα και σε περιοχές της ανατολικής, νότιας και δυτικής Πελοποννήσου θα σημειωθούν σε αρκετές περιοχές 39°C-40°C και τοπικά ακόμη και 41°C. Η πιθανότητα να σημειωθούν σε πολύ τοπικό επίπεδο ακόμη και 42°C θεωρώ πως είναι περιορισμένη, ωστόσο είναι υπαρκτή και δεν αποκλείεται να συμβεί.

Επίσης, οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, όχι όμως σε επικίνδυνες συγκεντρώσεις, παρ' όλα αυτά όμως θα προκληθεί μια σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα.

Η ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΜΕΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑΚΗ

Η Κυριακή φαίνεται ότι θα είναι η πιο δύσκολη μέρα, διότι σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, τη Δευτέρα η ζέστη θα υποχωρήσει από τα δυτικά και τα βόρεια και μάλιστα θα αναπτυχθούν και κατά τόπους πυκνές νεφώσεις σε αυτές τις περιοχές που ίσως δώσουν λίγες μπόρες στα βόρεια και βορειοδυτικά τις μεσημεριανές ώρες. Αντίθετα, στα ανατολικά ηπειρωτικά αλλά και σε όλο το Αιγαίο η ζέστη θα συνεχίσει και τη Δευτέρα με αμείωτη ένταση και περίπου με τις ίδιες μέγιστες θερμοκρασίες.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 38°C ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ειδικά τη Δευτέρα θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα και σε αρκετές περιοχές του Αιγαίου, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη όπου ο υδράργυρος σε τοπικό επίπεδο ενδέχεται να ξεπεράσει και τους 38°C.

ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αθήνα :

Παρασκευή : 34-35°C
Σάββατο : 36-37°C
Κυριακή : 39-40°C
Δευτέρα : 38-39°C

Θεσσαλονίκη :

Παρασκευή : 34°C
Σάββατο : 35°C
Κυριακή : 35-36°C
Δευτέρα : 33-34°C

ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

Οι ισχυροί κατά περιόδους βοριάδες που θα πνέουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας από την ερχόμενη Τρίτη, θα εκτοπίσουν τη ζέστη νοτιότερα και έτσι θα πάρουμε δροσερές ανάσες, ενώ δεν αποκλείεται να κάνουν την εμφάνιση τους και αρκετές βροχοπτώσεις ή και τοπικές καταιγίδες κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές, καθιστώντας για άλλη μια φορά το φετινό καλοκαίρι "κυκλοθυμικό" σε ότι αφορά στα καιρικά..."γράφει σε σχετική ανάρτηση στη σελίδα του στο facebook ο μετεωρολόγος  Γιάννης Καλλιάνος .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]