ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Δήμος Ζαγορίου:Αρχείο Ηπειρωτικής Μουσικής στα Κάτω Πεδινά

Εκδηλώσεις, Αρχείο Ηπειρωτικής Μουσικής, βιολογικός Παπίγκου και άλλα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Θέματα που αφορούν τον πολιτισμό, δεδομένου  ότι οι εκδηλώσεις είναι πολλές και ποιοτικές και αυτό το καλοκαίρι, η αποδοχή της πρότασης του Κρίστοφερ Κίνγκ για Αρχείο Ηπειρωτικής Μουσικής στα Κάτω Πεδινά, προβλήματα της  καθημερινότητας  και διάφορα έργα, όπως ο βιολογικός καθαρισμός Παπίγκου που μπαίνει στην τελική ευθεία για ολοκλήρωση, απασχόλησαν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζαγορίου την Τετάρτη 11 Ιουλίου.

Επίσης, επισημάνθηκε η ανάγκη συμμετοχής των προέδρων και εκπροσώπων και Τοπικών Κοινοτήτων του Ζαγορίου στην ενημερωτική συνάντηση για την προετοιμασία  υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο. Η συνάντηση με εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 24 Ιουλίου (7 μ.μ.) στο Δημαρχείο.

Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως η αντίδραση του Δήμου στην απομάκρυνση από τους Κήπους του ΑΤΜ τράπεζας με την οποία συνεργάζεται ο Δήμος και το επιτακτικό αίτημα να «επιστρέψει» στη θέση του. Υπήρξε και πρόταση από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου να ζητηθεί από την τράπεζα να το τοποθετήσει στο Κέντρο Πληροφόρησης Ασπραγγέλων ή αλλού για καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών.

Η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανεξάρτητα από το που θα τοποθετηθεί, είναι σαφής ως προς την λειτουργία ΑΤΜ στο Ζαγόρι από την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται ο Δήμος και σε περίπτωση μη ικανοποίησης του αιτήματος θα αναζητηθεί άλλη τράπεζα για συνεργασία. Αυτό τονίζει και σε σχετική επιστολή του προς την τράπεζα ο Δήμαρχος Ζαγορίου.

Αρχείο Ηπειρωτικής Μουσικής στα Κάτω Πεδινά

Το Σώμα ομόφωνα υιοθέτησε, κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου Βασίλη Σπύρου, την τιμητική και σημαντική όπως την χαρακτήρισε, πρόταση του αμερικανού μουσικολόγου και ερευνητή Κρίστοφερ Κίνγκ για την ίδρυση και λειτουργία Αρχείου Ηπειρωτικής Μουσικής στα Κάτω Πεδινά, στην οικία που δώρισε στο Δήμο ο αείμνηστος Κώστας Φωτέτσιος. Μάλιστα ο Δήμαρχος σημείωσε ότι για τις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν στο κτίριο υπάρχει ένα σημαντικό ποσό που διέθεσε ο δωρητής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό.

Ο κ. Κίνγκ προτίθεται να δωρίσει την σπάνια συλλογή του (σχετικές οι φωτογραφίες) και ιδιαίτερα τους δίσκους 78 στροφών με ηχογραφήσεις ηπειρώτικης μουσικής που έγιναν στην Αμερική. Ο κ. Σπύρου  μετέφερε στο Σώμα και πρόταση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Το Κοινόν των Ζαγορισίων» Βασίλη Παπαρούνα, για συγκρότηση συμβουλευτικής επιτροπής από τις παρατάξεις για τον συντονισμό της όλης προσπάθειας.

Η προσφορά του κ. Κίνγκ για το Αρχείο, που δεν θα είναι ένα απλά ένα μουσείο, αποτελείται από τις ακόλουθες συλλογές:

-Η συλλογή  του με  Ηπειρώτικα Δημοτικά  τραγούδια σε δίσκους των 78 στροφών, που αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη, πληρέστερη και υψηλότερης ποιότητας συλλογή παγκοσμίως (λείπουν μόνο 5-6 δίσκοι από όλους όσους έχουν ποτέ ηχογραφηθεί από Ηπειρώτες μουσικούς σε δίσκους 78 στροφών).

-Η συλλογή του από δημοτικά τραγούδια της Ελλάδος, Αλβανίας και Τουρκίας σε δίσκους 78 στροφών.

-Η συλλογή του από Ηπειρώτικα, Ελληνικά, Αλβανικά και Τουρκικά δημοτικά τραγούδια σε δίσκους 33 στροφών.

-Η συλλογή μου από δικές του υπαίθριες επαγγελματικές ηχογραφήσεις στην Ήπειρο.

-Η συλλογή του από ιστορικά σημαντικά μουσικά όργανα από την Ήπειρο και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

-Η συλλογή του από ιστορικά σημαντικές καρτ-ποστάλ από την Ήπειρο και Νότια Αλβανία.

-Η συλλογή του  από βιβλία και χειρόγραφα γύρω από την Ήπειρο και ειδικότερα την Ηπειρώτικη μουσική στα Ελληνικά και Αγγλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]