Συνάντηση Γιάννη Στέφου με τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Συνάντηση του βουλευτή Γιάννη Στέφου και της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος παρέστη σε συνάντηση της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου στις 10-7-2018. Εκ μέρους της Ένωσης παρευρέθηκαν ο πρόεδρος κ. Ιωάννης Δεκόλης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Ιωάννης Μπούτζας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ θερμό κλίμα και οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν έναν εποικοδομητικό διάλογο.
Οι εκπρόσωποι της Ένωσης αναγνώρισαν και ευχαρίστησαν τον υπουργό για τις μέχρι τώρα προσπάθειες της κυβέρνησης, όσον αφορά στην επίλυση προβλημάτων του κτηνοτροφικού κλάδου. Πιο συγκεκριμένα, τόνισαν ότι οι ρυθμίσεις σχετικά με την απασχόληση αλλοδαπών εργατών διευκόλυναν ιδιαίτερα τις εργασίες στον αγροτικό τομέα, ενώ εξήραν την προσπάθεια που γίνεται μέσω του προγράμματος νέων αγροτών, αναδεικνύοντας τη χρησιμότητα και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή της Ηπείρου. Οι κτηνοτρόφοι υπογράμμισαν και την σπουδαιότητα της ίδρυσης της Διεπαγγελματικής για τη φέτα, ως ένα σημαντικό μέτρο για την προστασία της φέτας. Επιπλέον τόνισαν την σπουδαιότητα των αλλαγών που έγιναν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις προς όφελος της κτηνοτροφίας. Η τιμή του γάλακτος ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση, καθώς οι μικροί παραγωγοί είναι αυτοί που έχουν ζημιωθεί περισσότερο από την συμπίεση των τιμών του γάλακτος αλλά και από τις τακτικές που ακολουθούν οι μεγάλες γαλακτοκομικές εταιρείες. Ο υπουργός περιγράφοντας τη διεθνή διάσταση που έχει διαμορφωθεί από τις πολιτικές ποσόστωσης και τη συνεπαγόμενη συσσώρευση γάλακτος διεθνώς, τόνισε τη σημασία που έχουν οι ομάδες παραγωγών για την προστασία της φέτας και την τιμή του γάλακτος. Αναφέρθηκε, επίσης, στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που επιβάλουν την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του αρμέγματος.
Στη συνέχεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των μετακινούμενων κτηνοτρόφων έθεσαν μια σειρά από αιτήματα που απασχολούν τον κλάδο. Ένα από τα ζητήματα αυτά είναι η ενίσχυση του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ιωαννίνων και η περαιτέρω επιδότησή του, με σκοπό την ενίσχυση και διατήρηση των ντόπιων φυλών βοοειδών και αιγοπροβάτων. Ένα δεύτερο ζήτημα είναι η παροχή δυνατότητας στους παραγωγούς ζωικών και φυτικών προϊόντων να διαθέτουν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές. Στο σημείο αυτό ο υπουργός ανέφερε, ότι επίκειται σχέδιο νόμου που θα δίνει τη δυνατότητα στις περιφερειακές ενότητες να ιδρύουν λαϊκές αγορές για παραγωγούς. Η ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων για τα βοσκοτόπια είναι ένα ακόμη θέμα που τέθηκε από τους κτηνοτρόφους, όπου η ενημέρωση του υπουργού ήταν ότι, ότι πέραν των ενεργειών που δρομολογούνται για την υλοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, θα υπάρξει και επιπλέον ένταξη 8.000.000 στρεμμάτων στους ήδη υπάρχοντες βοσκότοπους,  μέσω της αλλαγής του ορισμού του βοσκοτόπου που πέτυχε το υπουργείο σε επίπεδο ΕΕ.  Η δυνατότητα κατασκευής και τοποθέτησης στεγάστρων για τις ανάγκες των μετακινούμενων κτηνοτρόφων σε διάφορα σημεία των διαδρομών, τα οποία δυνάμει θα παρέχουν καταφύγιο και σε άγρια ζώα ήταν ένα από τα αιτήματα, ενώ, τέλος, οι κτηνοτρόφοι πρότειναν την εκπόνηση μελέτης και επιχειρησιακού σχεδίου για την ένταξη μονάδων νομαδικής κτηνοτροφίας σε εκπαιδευτικά και περιβαλλοντικά προγράμματα, καθώς και σε διαδρομές αγροτουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]