ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Εννέα ώρες για την Ευρώπη

Από Nikos Lampropoulos | EurActiv.gr

Εννέα ώρες χρειάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία οι ηγέτες των 28 της ΕΕ. Ωστόσο τα αποτελέσματα της μόλις που άρχισαν να φαίνονται.

Στο μεταξύ, ο Μπορίσοφ παρέδωσε τη σκυτάλη για την προεδρία της ΕΕ στον Κουρτς.  Ήδη όμως, έχουν εκφραστεί αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της Αυστρίας να ηγηθεί επαρκώς της Ένωσης. Πάντως, η Αυστριακή κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να λάβει μέτρα για την προστασία των συνόρων της.

Την Ευρωπαϊκή Ένωση όμως καίει και η τύχη της Ευρωζώνης, για την οποία ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε σε συνέντευξη του στη EURACTIV ότι «παραμένει αθωράκιστη απέναντι σε μια μελλοντική κρίση». Ωστόσο, φλέγον ζήτημα αποτελεί και η διεύρυνση του μπλοκ στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία, σύμφωνα με τον πρέσβη της ΕΕ στο Μαυροβούνιο, δεν επιταχύνεται εξαιτίας της ρωσικής επιρροής.

Παράλληλα, έντονη ήταν η περασμένη εβδομάδα για τη Γερμανία, η οποία ζήτησε και έλαβε διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ ότι δεν θα επιβληθούν δασμοί στον Nord Stream-2, αλλά παράλληλα τρέχει και δεν φτάνει με τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της για το μεταναστευτικό, την –σχεδόν- παραίτηση- του Ζεεχόφερ και την επίσκεψη Όρμπαν. Πάντως, σε συμφωνία «διαδικασιών μεταφοράς» κατέληξαν οι κυβερνητικοί εταίροι της χώρας για τη νέα εθνική πολιτική ασύλου.

Βέβαια, ο διάλογος με τις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη τελειώσει. Ο Έτινγκερ δήλωσε ότι θα αναμένεται εμπορικός πόλεμος, ενώ η Μέρκελ ότι θα αυξήσει στα 60 δις ευρώ τις αμυντικές δαπάνες. Η οικονομία της πάντως καλά κρατεί, αφού το ποσοστό ανεργίας της Γερμανίας παρέμεινε σε ιστορικό χαμηλό τον Ιούνιο.

Στα δικά μας τώρα, τα Σκόπια επικύρωσαν για δεύτερη φορά τη συμφωνία των Πρεσπών, παραδοσιακά με αποχή του κόμματος VMRO, ενώ ο Ζάεφ ξεκίνησε ήδη καμπάνια για το δημοψήφισμα με την «Μακεδονική» γλώσσα στο επίκεντρο. Σε αποκλειστική συνέντευξη του στη EURACTIV, ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι πρέπει «να τελειώνουμε με τα προβλήματα μια για πάντα», ενώ σε άλλη του συνέντευξη τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αλυτρωτική τάση προς την Ελλάδα.

Η εβδομάδα κλείνει θετικά για την Ελλάδα, η οποία συνεχίζει την ανοδική της πορεία στην περιφερειακή ανάπτυξη. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και η Συνεταιριστική Τράπεζα της Θεσσαλίας υπέγραψαν συμφωνία εγγύησης χρηματοδοτήσεων ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ εγκαινιάστηκε παράλληλα και η νέα ηλεκτρική διασύνδεση στο νησί της Μυκόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]