Αυτή είναι η ύπουλη «νόσος των Λεγεωνάριων» που απέβη μοιραία για τον Μάνο Αντώναρο

Συγκίνηση προκαλεί η είδηση του θανάτου του 62χρονου δημοσιογράφου, Μάνου Αντώναρου, που χτυπήθηκε από τη «νόσο των Λεγεωνάριων».
Όλο και περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που πλήττονται από τη νόσο των Λεγεωνάριων. Πρόκειται για μια σοβαρή μορφή πνευμονίας από φλεγμονή στους πνεύμονες, προκαλώντας μόλυνση, συνήθως από το βακτήριο legionella.
Η μετάδοση της νόσου γίνεται μέσω του αέρα και όχι από την επαφή. Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω των κλιματιστικών, για αυτό και έχουν αυξηθεί τα κρούσματα, λόγω της εξάπλωσης των κλιματιστικών.
Άλλος ένας τρόπος που μπορεί να μεταδοθεί η νόσος είναι από σταγονίδια που εκπέμπονται από το ντους, το τζακούζι, το spa και τις πισίνες. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, πάνω από 1000 ταξιδιώτες κάθε χρόνο αναφέρεται ότι έχουν προσβληθεί από τη νόσο των Λεγεωνάριων, λόγω της ελλιπούς καθαριότητας σε καταλύματα που διαμένουν.
Το βακτήριο της Λεγεωνέλλας έχει βρεθεί επίσης σε συντριβάνια νερού, στο φυσικό μας περιβάλλον (λίμνες, ποταμοί), ακόμη και σε αποσταγμένο νερό. Δεν νοσούν όλοι όσοι εκτίθενται στο βακτήριο. Οι καπνιστές, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν.
Από το βακτήριο προκαλείται πυρετός που μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 40° C και παραπάνω. Ο πυρετός συνήθως υποχωρεί μόνος του σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή. Αν όμως δεν χορηγηθεί στον ασθενή αγωγή, η νόσος μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρα.
Ο πυρετός Pontiac, όπως ονομάζεται, είναι μια ήπια μορφή της νόσου των Λεγεωνάριων. Μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, ρίγη και μυϊκό πόνο, αλλά δεν μπορεί να μολύνει τους πνεύμονες, το βακτήριο τους μολύνει. Επίσης, τα συμπτώματα εξαφανίζονται σε 2 έως 5 ημέρες.
Τα συμπτώματα της νόσου
Τα αρχικά συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται συνήθως τις πρώτες 2 με 3 ημέρες μετά την έκθεση του ατόμου στο βακτήριο. Ο πονοκέφαλος, τα ρίγη, ο μυϊκός πόνος και ο πυρετός, είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται στην αρχή της νόσου.
Μπορούν να εμφανιστούν κι επιπλέον συμπτώματα, όπως πόνο στο στήθος, δύσπνοια, βήχα (μπορεί να περιέχει βλέννα, ακόμη και αίμα), γαστρεντερικά προβλήματα (ναυτία, εμετός, διάρροια) και ψυχικές αλλαγές.
Αν και η έγκαιρη θεραπεία με αντιβιοτικά συνήθως θεραπεύει τη νόσο, ορισμένοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και μετά τη θεραπεία.
Η νόσος των Λεγεωνάριων προσβάλει κυρίως τους πνεύμονες. Περιστασιακά όμως, μπορεί να προκαλέσει μόλυνση και σε άλλα μέρη του σώματος, ακόμη και την καρδιά.
Τι πρέπει να προσέχετε
Τα ειδικά μέτρα πρόληψης μπορούν να αποτρέψουν την έξαρση της νόσου. Απαιτούνται αυστηρά και σχολαστικά μέτρα απολύμανσης και καθαρισμού των συστημάτων που περιέχουν νερό, όπως οι πισίνες, το μπάνιο και οι υγραντήρες. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η συντήρηση και ο καθαρισμός των κλιματιστικών, καθώς είναι ο συνηθέστερος τρόπος μετάδοσης της νόσου.
Οι καπνιστές είναι πιο επιρρεπείς στη νόσο. Το ίδιο ισχύει για τους παθητικούς καπνιστές. Επομένως, η αποφυγή ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος είναι ένα σημαντικό μέτρο πρόληψης από τη νόσο των Λεγεωνάριων.
Πηγή: Value for Life

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]