Ιωάννινα: 3 τ.μ ..... Ιδού η μεγαλύτερη παραδοσιακή λαχανόπιτα της Ηπείρου ![βίντεο-φωτο]


Αποτελεί κοινό μυστικό ότι στην Ηπειρο οι νοικοκυρές ξέρουν να φτιάχνουν τις πιο νόστιμες  πίτες, με την περιοχή να θεωρείται η "βασίλισσα"  του πολύ   αγαπημένου φαγητού .
Σε αυτή τους τη γνώση και την παράδοση αποφάσισαν φέτος να δώσουν  ιδιαίτερη .."έκταση"  οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζωοδόχου , φτιάχνοντας τη μεγαλύτερη παραδοσιακή λαχανόπιτα της Ηπείρου, στο πλαίσιο της" Γιορτής Πίτας"  που διοργανώθηκε χθες το βράδυ στη Ζωοδόχο στο Μοναστήρι της Παναγίας.
Η ΄"ιεροτελεστία" ξεκίνησε μια μέρα νωρίτερα ,το πρωί της Πέμπτης  με τις γυναίκες του Συλλόγου μαζί με    όλες τις νοικοκυρές του χωριού, να φροντίζουν  αρχικά για τα ντόπια αγνά υλικά που χρειάζονταν για το εγχείρημά τους .
20 κιλά μυρωδάτα χόρτα ,που στην Ηπειρο τα λένε λάχανα,πλύθηκαν  με  ιδιαίτερη προσοχή ,τα φύλλα ανοίχτηκαν  και το απόγευμα δόθηκε  ραντεβού στην κεντρική πλατεία του χωριού , εκεί όπου μαζί  και με άλλες Γιαννιώτισσες ξεκίνησε η παρασκευή της γιγαντιαίας λαχανόπιτας !
Μετά απο σχεδόν μια ολόκληρη μέρα ο κόπος  και το μεράκι των γυναικών , απέδωσε "καρπούς" αφού η μεγαλύτερη λαχανόπιτα της Ηπείρου ήταν έτοιμη ...και το μέγεθος αυτής 3 περίπου τετραγωνικά μέτρα !

Η πίτα  στη συνέχεια τοποθετημένη σε   ανάλογης για την περίσταση έκτασης ταψί ,μπήκε σε ψυγείο και την επόμενη μέρα  την Παρασκευή, ξεκίνησε το ψήσιμό της,  για το οποίο   μάλιστα χρειάστηκε η συνδρομή του κέντρου δεξιώσεων "Χήτος" που διέθετε   και τον ανάλογο φούρνο για την γιγαντιαία  ηπειρώτικη λαχανόπιτα !
Η "βασίλισσα" της ηπειρώτικης γεύσης μεταφέρθηκε με φορτηγάκι  στη Ζωοοδόχο ,στο Μοναστήρι της Παναγίας και  λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ η "Γιορτή Πίτας"  ξεκίνησε.
Η 3 τετραγωνικών μέτρων λαχανόπιτα  "αποκαλύφθηκε" στον  κόσμο που κατέκλυσε το χώρο  λίγο μετά τις 22.00 και τοποθετήθηκε εκεί που της άξιζε , σε περίοπτη θέση ,μπροστά απο την ορχήστρα  λίγο πριν ξεκινήσει το γλέντι .
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ,ευχαρίστησε όλους  όσοι συνέβαλαν στην  καθ΄όλα άρτια διοργάνωση της χθεσινής βραδιάς , ενώ  μετά  την εξαιρετική παρουσία των παραδοσιακών χορευτικών της Ζωοοδόχου ,του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεταμόρφωσης και του Πολιτιστικού  Μορφωτικού Αιμοδοτικού Συλλόγου Κουτσελιού ,η λαχανόπιτα κόπηκε και μαζί με άλλες πίτες που είχαν φτιάξει γυναίκες της περιοχής ,μοιράστηκε στον κόσμο ,απογειώνοντας τους ουρανίσκους των παρευρισκομένων ,μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών .
Η βραδιά συνεχίστηκε με γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες υπο τους ήχους παραδοσιακής Ηπειρώτικης μουσικής με το συγκρότημα του Αποστόλη Μετσοβίτη ,με τους  Κώστα Τζίμα ,Δημήτρη Ευαγγέλου και Ελλη Κοσμά, να κρατούν  στη Ζωοοδόχο το  πολυπληθές κοινό ,μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!
Το  χθεσινό εγχείρημα  που εστέφθη με απόλυτη επιτυχία , αφενός απέδειξε γιατί τα Ιωάννινα καθώς και όλη  η Ηπειρος είναι συνυφασμένα με τις καλύτερες και απο χθες με τις μεγαλύτερες ..πίτες της Ελλάδας και αφετέρου η μεγάλη επιτυχία της χθεσινής γιορτής γεύσεων ,επιβάλλει και την  καθιέρωσή της!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]