Νέα «μαχαίρια» μεταξύ ΝΔ-Μαξίμου για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ

Νέα κριτική ασκεί η ΝΔ στην κυβέρνηση σε ό,τι έχει να κάνει με τις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορεί την κυβέρνηση πως για να κρατηθεί μερικούς ακόμη μήνες στην εξουσία, εμφανίζεται πια πρόθυμη να κάνει βαριές εθνικές υποχωρήσεις. Μάλιστα, η ΝΔ τονίζει ότι «η εκχώρηση ‘μακεδονικής εθνότητας’ και ‘μακεδονικής γλώσσας’ δεν είναι αποδεκτή».

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ υπογραμμίζει ότι γι' αυτό η κυβέρνηση «βαφτίζει ακροδεξιά την εθνική ευαισθησία της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων και αναζητεί απεγνωσμένα άλλοθι και συνενόχους, αδυνατίζοντας τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας».

Επίσης, στην ανακοίνωση τονίζεται η θέση της ΝΔ για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας πως «η λύση πρέπει να είναι ενιαία, συνολική και να περιλαμβάνει τρία στοιχεία: Αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, αφαίρεση κάθε αλυτρωτικού στοιχείου και μία ονομασία για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός σκοπιανών συνόρων. Η εκχώρηση ‘μακεδονικής εθνότητας’ και ‘μακεδονικής γλώσσας’ δεν είναι αποδεκτή».

Τέλος, η ΝΔ προειδοποιεί ξεκάθαρα τον Αλέξη Τσίπρα πως «δεν διαθέτει καμία πολιτική νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα μας σε μία διεθνή συμφωνία που θα ζημιώνει τα εθνικά συμφέροντα».



Τι απάντησε το Μαξίμου

Λίγο αργότερα, με δική του ανακοίνωση το Μαξίμου απάντησε στη ΝΔ τονίζοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «για ακόμη μία φορά παίζει το χαρτί της πατριδοκαπηλείας και προσπαθεί να διχάσει τους Έλληνες, μήπως και κρύψει την αδυναμία της να αρθρώσει σαφή και υπεύθυνη θέση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, εξαιτίας των εσωτερικών της διαφορών».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρεται, επίσης πως «το ερώτημα λοιπόν για τον κ. Μητσοτάκη είναι απλό και σαφές: Η ‘ενιαία και συνολική’ λύση που ζητά, θα πρέπει να είναι στη βάση της σύνθετης ονομασίας, που διαπραγματεύθηκαν και οι κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη; Δηλαδή με χρήση και του όρου ‘Μακεδονία’; Ναι ή όχι;».

«Τελικά, ο πρόεδρος της ΝΔ ποια σύνθετη ονομασία προτιμά; Κυριάκος Μητσοτάκης ή Κυριάκος Σαμαράς;» καταλήγει η ανακοίνωση του Μαξίμου.



Κικίλιας κατά Κοτζιά

Νωρίτερα, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Β. Κικίλιας, σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 εξαπέλυσε επίθεση κατά του υπουργού Εξωτερικών. Ν. Κοτζιά, τονίζοντας πως παρακολούθησε με έκπληξη τη συνέντευξη του υπουργού, όπου χρησιμοποίησε επιχειρήματα, τα οποία «τουλάχιστον προσομοιάζουν» με αυτά της άλλης πλευράς και ότι επιλέγει να κάνει προσωπικές επιθέσεις στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γιώργο Κουμουτσάκο και στον ίδιο.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως ένας εθνικός διαπραγματευτής οφείλει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός και πως «αν θέλει να αποκαλεί τον εαυτό του διανοούμενο, τότε η πρώτη αρετή που θα πρέπει να έχει, είναι η ταπεινότητα». Όπως είπε, «αυτός ο τρόπος είναι δείγμα γραφής τού αν υπάρχει ψυχραιμία, αν υπάρχει νηφαλιότητα, αν κανείς αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και ‘πιάνει’ την ψυχοσύνθεση του ελληνικού λαού».

Σύμφωνα με τον τομεάρχη της ΝΔ, τα Σκόπια «καίγονται» να βρεθεί λύση και πρέπει να αποδεχθούν την ιστορική πραγματικότητα και να μην παραχαράσσουν την ιστορία. «Η ιστορία λέει ότι η Μακεδονία είναι ελληνική, πρωτεύουσά της είναι η Θεσσαλονίκη. Ο κ. Μπαμπινιώτης εξήγησε ότι δεν τίθεται θέμα μακεδονικής γλώσσας. Με τον τρόπο που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση τα εθνικά μας θέματα, με μυστική διπλωματία και βλέποντας από τα έξω προς τα μέσα, είναι βαθύτατα εκτεθειμένη» δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Τέλος, α αναφερόμενος στα συλλαλητήρια επεσήμανε πως η ΝΔ αφήνει τα στελέχη της ελεύθερα να συμμετέχουν, προσθέτοντας πως η θέση του κόμματος είναι καθαρή. «Θέλουμε να λυθεί το Σκοπιανό, δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση την οποιαδήποτε λύση που περιέχει στοιχεία αλυτρωτισμού και η οποία δεν περιέχει την αλλαγή του Συντάγματος και κάνει τα ‘στραβά μάτια’ σε αυτά που λένε οι Σκοπιανοί περί μακεδονικού έθνους, ταυτότητας, γλώσσας, τη μη αλλαγή των διαβατηρίων, των ταυτοτήτων, των σχολικών βιβλίων τους» είπε.



Ν. Κοτζιάς: Η ΝΔ αποδέχθηκε να ονομάζεται η γλώσσα της ΠΓΔΜ «Μακεδονική»

Απαντώντας στη ΝΔ για το θέμα της γλώσσας, ο κ. Κοτζιάς επανήλθε σε προηγούμενες δηλώσεις του στην ΕΡΤ, σημειώνοντας πως η ΝΔ είχε αποδεχθεί να ονομάζεται η γλώσσα της γειτονικής χώρας «Μακεδονική».

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε: «Αποδέχτηκαν το 1977 σε συνδιάσκεψη του ΟΗΕ να ονομάζεται η γλώσσα των Σκοπίων ως ‘Μακεδονική’. Από τότε αυτή τέθηκε στον πίνακα των επισήμων γλωσσών του ΟΗΕ όπου παραμένει μέχρι και σήμερα. Δεν τους φταίει η ‘αβλεψία’ τους αλλά η αποκάλυψή της».

ΝΔ: Δεν θα αποδεχθούμε λύση που δεν θα υπηρετεί το εθνικό συμφέρον

«Η Νέα Δημοκρατία δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον» ανέφερε το κόμμα σε σχετική του ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στο Μέγαρο Μαξίμου, η ΝΔ τόνισε:

«Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Άλλο είναι το ερώτημα: Νομιμοποιείται ο κ. Τσίπρας να δεσμεύσει την χώρα, όταν ο συγκυβερνήτης του, κ. Καμμένος, εμφανίζεται -έστω στα λόγια- να απορρίπτει τη γραμμή του κ. Κοτζιά;».



★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]