Λάκκα Σουλίου: Ο επίγειος παράδεισος!

Η Λάκκα Σουλίου απαρτίζεται από είκοσι έξι χωριά και συνορεύει με την Πρέβεζα. Τα χωριά της είναι χτισμένα στους πρόποδες της οροσειράς του Σουλίου και απέχουν σαράντα πέντε λεπτά από την πόλη των Ιωαννίνων.

Το νοτιότερο κομμάτι της περιοχής, το Παλαιοχώρι Μπότσαρη, συνορεύει με το Πολυστάφυλλο, τον τόπο καταγωγής της Ολυμπιονίκου μας Κατερίνας Θάνου, και καταλήγει στο Ζωτικό, που οριοθετεί το βόρειο τμήμα της.

Από το σύμπλεγμα των χωριών ξεχωρίζουν το Ρωμανό και το Σιστρούνι, τα οποία αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες εκτάσεις και διαθέτουν τους μεγαλύτερους πληθυσμούς έχοντας χτιστεί στους πρόποδες της Γκούρας και της Βριτζάχας.

Παράλληλα, σε αντίθεση με το μέγεθός της, η Αρδοση κερδίζει τις εντυπώσεις με την αμφιθεατρική θέα και τις πολυάριθμες πηγές της, οι οποίες όμως υπήρξαν η αφορμή για διαδοχικές κατολισθήσεις στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να χαθεί η πλατεία του χωριού και να γκρεμιστούν τα υπέροχα πετρόχτιστα κτίριά της, το δημοτικό σχολείο και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.

Η περιοχή της Λάκκας Σουλίου καλύπτεται από πλούσια βλάστηση και προσφέρει πολλαπλούς προορισμούς με διαδρομές πεζοπορίας για τους λάτρεις του είδους και όχι μόνον. Επίσης, το μέρος κοσμούν τα υπέροχα μοναστήρια και οι εκκλησίες των παλαιών χρόνων, που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των ντόπιων αλλά και των ξένων επισκεπτών της περιοχής.

Ενα ακόμα αξιοθέατο του τόπου είναι ο πρόσφατα ανακαινισμένος νερόμυλος του Σιστρουνίου που λειτουργεί καθημερινά, ο οποίος σε συνδυασμό με τη νεροτριβή που βρίσκεται λίγο πιο πάνω εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων, που ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούν τη νεροτριβή για να καθαρίζουν τα χαλιά και τις φλοκάτες των σπιτιών τους. Το μοναδικό αυτό σκηνικό συμπληρώνουν οι πηγές που σχηματίζουν τον μικρό Αχέροντα και η Εκκλησία της Παναγίας με τις ξεχωριστές αγιογραφίες της.

Αξιοπρόσεκτη είναι και η προσπάθεια ενός νέου ανθρώπου με αγάπη για τον τόπο του, ο οποίος σε συνεργασία με τον δήμο κατασκεύασε ένα υπέροχο καφέ-μπαρ-εστιατόριο και προσφέρει στον επισκέπτη ένα μέρος όπου μπορεί να απολαύσει το τοπίο συνοδεύοντάς το με γευστικό φαγητό και ποτό.

Ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει μικρούς και μεγάλους απολαμβάνοντας τη σκιά των θεόρατων πλατανιών αλλά και τη θέα της λίμνης, με τις πάπιες να τριγυρνούν και να ηχούν μελωδικά στα αφτιά των επισκεπτών.

Τέλος, στην πλατεία γίνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις με παραδοσιακό πανηγύρι, το οποίο περιλαμβάνει αναπαράσταση της μάχης με τους Τούρκους και παραδοσιακό ηπειρώτικο γάμο. Οι εκδηλώσεις των χωριών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συμπληρώνονται με τα παραδοσιακά πανηγύρια στις 26 Ιουλίου στην Αρδοση, στις 6 Αυγούστου στο Ρωμανό, στις 15 Αυγούστου στην Μπεστιά και, τέλος, στις 8 Σεπτεμβρίου στο Σιστρούνι.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Ορεινή περιοχή με χαμηλά βουνά και λόφους (Λίππας, Κουρύλα). Οριοθετείται από τον Τόμαρο (1.974μ.) και τη νότια προέκτασή του στα ανατολικά, από τα Θεσπρωτικά όρη (1.274μ.) στα νότια, από τα όρη Σουλίου (1.615) στα δυτικά και από το νότιο τμήμα των Κουρεντιακών ορέων (1.172μ.) στα βόρεια. Εχει έκταση 286 τετ. χλμ.

Αποτελείται από είκοσι έξι χωριά: Αγιος Ανδρέας, Αγιος Νικόλαος, Αλεποχώρι, Μπότσαρη, Ανθοχώρι, Αδροση, Ασπροχώρι, Αχλαδέα, Βαλανιδιά, Γεωργάνοι, Δερβίζιανα, Ελαφος, Ζωτικό, Καταμάχη, Κουμαριά, Λίππα, Μπαουσιοί, Μπεστιά, Παλαιοχώρι, Μπότσαρη, Παρδαλίτσα, Πλατάνια, Ρωμανό, Σιστρούνι, Σμυρτιά, Σερζιανά.

Κύρια παραγωγική δραστηριότητα των κατοίκων είναι η γεωργοκτηνοτροφία. Τα μοναστήρι της περιοχής, όπως η Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Αχλαδέας, η Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ρωμανού κ.ά. έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη θρησκευτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή του τόπου.

Το σουλιώτικο δημοτικό τραγούδι και ο χορός παραπέμπουν σε ένα ηρωικό παρελθόν με μια ιδιαίτερη συμβολική χρήση ως προς τη συλλογική μνήμη της ομάδας, ενώ οι τοπικές
παραδόσεις για τα νερά και τα ποτάμια της ευρύτερης περιοχής έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία μυθολογία.

ΤΙ ΝΑ ΦΑΤΕ

Οι Ηπειρώτες φημίζονται για τις περίφημες πίτες τους. Ετσι, μπορείτε να δοκιμάσετε γαλατόπιτα, κοφτόπιτα, κολοκυθόπιτα, κρεατόπιτα, λαχανόπιτα και, φυσικά, τυρόπιτα. Επίσης, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε πέστροφα και να πιείτε τσίπουρο.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

Οδικώς τα χωριά της Λάκκα Σουλίου απέχουν 45χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων. Μπορείτε να πάτε οδικώς επίσης και από την Αρτα και από την Πρέβεζα.


Αφιέρωμα τουΧΡΗΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ//Espressonews//2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]