Τσεπέλοβο:Εορταστικό διήμερο για την Ιερά Μονή Ρογκοβού στο Τσεπέλοβο

 Γιορτάζει η Ιερά Μονή Ρογκοβού στο Τσεπέλοβο, η οποία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη και αποτελεί  ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία του Ζαγορίου και της Ηπείρου.
Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Ηπείρου συνέβαλε τα μέγιστα στη στην αναστήλωση και διατήρηση της.
Σήμερα στις 7 το απόγευμα  θα τελεστεί Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. κ. Μάξιμου,ενώ  πρωί της Κυριακής 24 Ιουνίου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και θα ακολουθήσει πανηγυρικός εορτασμός, στον προαύλιο χώρο της μονής,  με το συγκρότημα του Μιχάλη Μπραχόπουλου.

Η μονή[1] βρίσκεται μεταξύ των χωριών Τσεπέλοβο και Καπέσοβο. Η λέξη «Ρογκοβό» κατά τον Μ. Οικονόμου είναι σέρβικη λέξη και σημαίνει απότομος τόπος. Σύμφωνα με παραδόσεις η μονή ιδρύθηκε από την Πουλχερία, αδελφή του αυτοκράτορα Ρωμανού του Γ΄ του Αργυρού (1028-1034). Ωστόσο αυτό δεν τεκμηριώνεται με αρχαιολογικά ή ιστορικά δεδομένα. Το καθολικό, αφιερωμένο στο Γενέσιο του Ιωάννη του Προδρόμου, ανήκει στον τύπο του τετρακιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρίπλευρους πλάγιους τοίχους. Εσωτερικά ο ναός είναι κατάγραφος. Οι τοιχογραφίες στον κυρίως ναός είναι έργο των Καπεσοβιτών ζωγράφων Αναστασίου, Ιωάννη και Γεωργίου και χρονολογούνται στα 1765. Ο νάρθηκας τοιχογραφήθηκε αργότερα το 1844 από τους δολιανίτες ζωγράφους Αναγνώστη και Χριστόδουλο. Αξιόλογη είναι η δεσποτική εικόνα του Προδρόμου, έργο του ζωγράφου Ιωάννη. Ο χώρος περιβάλλεται από ψηλό περίβολο. Σήμερα εκτός του καθολικού σώζονται δύο κτηριακά συγκροτήματα με κελιά και βοηθητικούς χώρους.
[1]izagori.gr
πηγη φωτο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]