Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας καταγγέλλει την προχειρότητα, με την οποία αντιμετωπίζεται η δημόσια υγεία

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας παρακολουθεί με έκπληξη τις αποφάσεις και τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο χώρο της υγείας κατά το τελευταίο διάστημα και εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο λειτουργίας και τις αποφάσεις των οργάνων οι οποίες κάθε άλλο παρά λειτουργούν προς όφελος του τοπικού πληθυσμού αλλά και αυτών που θα επιλέξουν για διακοπές την περιοχή μας.
Για όλα αυτά τα θέματα τα οποία έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις ο Ι.Σ. Πρέβεζας προγραμματίζει σύντομα μια συνέντευξη τύπου ανοιχτή προς όλους τους φορείς και το λαό της Πρέβεζας.

Με δυσάρεστη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την απόφαση της 6ης ΥΠΕ για την εντολή μετακίνησης εντός 24ώρου, ιατρών από ορισμένα κέντρα υγείας προς το Κ.Υ. Πάργας,  προκειμένου να καταστεί δυνατή η εφημέρευση αυτού, την στιγμή που οι εν λόγω ιατροί είχαν ήδη συμπληρώσει τον μέγιστο αριθμό εφημεριών. Και βέβαια τα όσα ακολούθησαν την παραπάνω ενέργεια έγιναν αντικείμενο σχολιασμού σε όλη την επικράτεια. Ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας αλλά και πολλοί φορείς του νομού έχουν προ πολλού εκφράσει την ανησυχία τους για το πρόβλημα στελέχωσης του ΚΥ Πάργας και μάλιστα κατά την θερινή περίοδο και έχουν ζητήσει από την 6η ΥΠΕ να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Δυστυχώς το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με προσωρινές λύσεις και κατάργηση εφημεριών άλλων ΚΥ προκειμένου να εφημερεύει το ΚΥ Πάργας   και ενώ είναι γνωστό ότι  ο διευ/ντης του ΚΥ συνταξιοδοτείται εντός του έτους διερωτώμεθα πως θα είναι δυνατή η ομαλή λειτουργία του στη συνέχεια.

Πρόσφατες ανακοινώσεις κάνουν λόγο για επαναπροκήρυξη των θέσεων των οικογενειακών ιατρών για τις ΤΟΜΥ μετά την αποτυχία κάλυψης στην πρώτη προκήρυξη και την υποχρεωτική εφαρμογή του συστήματος επιλογής οικογενειακού ιατρού μέσω του οποίου θα είναι δυνατή η επίσκεψη ιατρών άλλων ειδικοτήτων συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, gate keeping.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης, οι επισκέψεις  σε συμβεβλημένους ειδικούς γιατρούς (καρδιολόγους, , πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρουργούς, ουρολόγους,  ρευματολόγους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, ψυχιάτρους, ενδοκρινολόγους, χειρουργούς, κ.λπ. ενώ εξαιρούνται κατά πληροφορίες γυναικολόγοι, οφθαλμίατροι) δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν, αν δεν προϋπάρχει η ηλεκτρονική έγκριση παραπομπής από οικογενειακό γιατρό των δημόσιων δομών (ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας) ή των νέων συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών οικογενειακών γιατρών (Παθολόγων, Γενικής Ιατρικής, Παιδιάτρων).
Η κατάσταση αυτή δυστυχώς θα έχει σαν άμεση τραγική συνέπεια την ανυπέρβλητη δυσκολία στην πρόσβαση των ασφαλισμένων σε ειδικευμένους γιατρούς.
Ο ιατρικός κόσμος έχει επανειλημμένως εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το gate keeping, ενόψει αφενός της αποτυχίας του συστήματος, όπου αυτό εφαρμόστηκε, και αφετέρου της ιδιαιτερότητας της χώρας μας που διαθέτει μεγάλο αριθμό υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού, το οποίο  γίνεται ανάρπαστο  από τα συστήματα υγείας των άλλων χωρών. Ενώ θα έπρεπε να αξιοποιηθεί το σημαντικό αυτό κεφάλαιο προς όφελος  της χώρα μας, το υπουργείο Υγείας με πρωτοφανή προχειρότητα οδηγεί στην πλήρη κατάρρευση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Στερεί από τον Έλληνα ασθενή το για
τρό που έχει ανάγκη και οδηγεί τα καλύτερα μυαλά της χώρας μας στη μετανάστευση . Είναι υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίσει ελεύθερη επιλογή γιατρού για όλους τους ασθενείς, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας.

Σχετικά με την λειτουργία του Γ.Ν. Πρέβεζας παρακολουθούμε όλα όσα συμβαίνουν εσχάτως στην παθολογική κλινική η λειτουργία της οποίας είναι πιθανώς εκτός ορίων ασφαλείας λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού αλλά δεν είδαμε κατά τις τελευταίες προκηρύξεις θέσεων καμία θέση για το νοσοκομείο μας, πλην μιας θέσης γαστρεντερολόγου. Και βέβαια η ίδια κατάσταση θα εμφανισθεί και σε άλλα τμήματα σύντομα είτε λόγω μετακινήσεων  είτε λόγω συνταξιοδοτήσεων αφού δεν βλέπουμε κινήσεις προς  την επίλυση των προβλημάτων πριν καταστούν εκρηκτικά.  Αντίθετα μάλιστα θα λέγαμε ότι το νοσοκομείο μας, με βάση τις αποφάσεις του, έχει επάρκεια θέσεων δεδομένου ότι προχωρά σε αποσπάσεις μονίμων ιατρών σε γειτονικά νοσοκομεία και προσπαθεί να καλύψει τα όποια κενά του με προσλήψεις επικουρικών.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας καταγγέλλει την προχειρότητα, με την οποία αντιμετωπίζεται η δημόσια υγεία και τονίζει ότι στην πρωτοβάθμια περίθαλψη το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών στους εξειδικευμένους γιατρούς είναι ανεφάρμοστο και  θα οδηγήσει σε  δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, πλήττοντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του ασθενή στην ελεύθερη επιλογή γιατρού. Σχετικά δε με την δευτεροβάθμια περίθαλψη παρά τις όποιες προσπάθειες δεν βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον της περίθαλψης στην περιοχή μας παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]