Ανατίναξη στο Κούγκι..Ζωντάνεψε ο ηρωισμός και η αυτοθυσία [βίντεο]

Ο ηρωισμός ,ο πατριωτισμός των Σουλιωτών και η αυτοθυσία του κοσμοκαλόγερου Σαμουήλ ζωντάνεψαν  και φέτος στον ιστορικό χώρο του Σουλίου .

 13 Δεκεμβρίου το έτος  1803 ,το Σούλι βρίσκεται υπο την πολιορκία του Αλή Πασά ,με την πείνα ,τις κακουχίες και τη σκληρή  πολυήμερη άμυνα να κάμπτουν τους Σουλιώτες  και να συνθηκολογούν ,συμφωνώντας να παραδώσουν τα όπλα τους και να απομακρυνθούν ν απο τον τόπο τους .
Ο κοσμοκαλόγερος Σαμουήλ έμεινε τελευταίος,  έχοντας μαζί του ηλικιωμένους και βαριά τραυματίες  ,να παραδώσουν την μπαρουταποθήκη που βρισκόταν στο εσωτερικό της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής .
Οταν  οι άνδρες του Αλή Πασά έφτασαν εκεί  ο Σαμουήλ αρνούμενος να παραδοθεί  έβαλε φωτιά  στην αποθήκη και θυσιάστηκε μαζί με τους λιγοστούς συντρόφους του .
"Πόσα κολαστήρια  στοχάζεσαι καλόγερε θα σου κάνει ο Βεζύρης όταν σε βάλει στο χέρι απ το  οποίο δεν γλιτώνεις ;"τον είχε ρωτήσει   νωρίτερα  ένας απο τους ανθρώπους του Αλή Πασά ,με την απάντηση του Σαμουήλ να περνά στην ιστορία μαζί τον ηρωισμό του:"Δεν είναι άξιος ο Βεζύρης να πιάσει άνθρωπο που  εκτός  του ότι δε  φοβάται  γνωρίζει και άλλο δρόμο ,αυτόν του θανάτου"

Το ιστορικό  αυτό καρέ της αυτοθυσίας    όπως κάθε χρόνο ζωντάνεψε   και φέτος σήμερα το πρωί  παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, φορέων και συλλόγων , με την αναπαράσταση της ανατίναξης  της μπαρουταποθήκης στο Κούγκι  ,στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων των Εορτών του Σουλίου .


[ φωτο-πλάνα αρχείου]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]