ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Με επιτυχία η εκδήλωση για τα 100χρονα του ΚΚΕ! [φωτο-video]

Ένας αιώνας αταλάντευτης πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εκμετάλλευση
Τη Δευτέρα 11 Ιούνη η ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ,  στα πλαίσια του εορτασμού για τον έναν αιώνα δράσης του ΚΚΕ, πραγματοποίησε εκδήλωση στο ανοικτό Θέατρο Φρόντζου στα Γιάννενα, όπως μίλησε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ κι Υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.
Το στέλεχος του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως μέσα σ’ αυτόν τον έναν αιώνα επαναστατικής δράσης για την κατάργηση της κοινωνικής αδικίας κι εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, που συμπλήρωσε το ΚΚΕ,  έχει βάλει τη σφραγίδα του σε κάθε κοινωνική κατάκτηση, εργατικό και λαϊκό δικαίωμα, που επιτεύχθηκε στη χώρα, και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι του μόχθου των Ιωαννίνων, γενικότερα της Ηπείρου, που ήταν πάντα από τους πιο φτωχούς της Ελλάδας, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις βαθιές αγωνιστικές ρίζες, που συνδέουν τους κομμουνιστές με την εργατιά από τα πρώτα βήματά της σ’ αυτήν την περιοχή στα βυρσοδεψία, στα τσαγκαράδικα, στους αρτεργάτες και στους οικοδόμους.  Οι κομμουνιστές τόσο στις πόλεις, όσο και στην ύπαιθρο πρωτοστάτησαν στους αγώνες.
Στην Ήπειρο το Κόμμα σαν πλατάνι, που βρήκε δίπλα του το ρέμα, άπλωσε παντού τις ρίζες του, έβγαλε κλαδιά, χιλιάδες αγωνιστές εντάχθηκαν στις γραμμές του. Πολλοί απ’ αυτούς, από τα πρώτα κιόλας χρόνια κυνηγήθηκαν, σε φυλακές κι εξορίες, βάδισαν στη “Λεωφόρο των Μπολσεβίκων” στον Αη Στράτη. Όχι τυχαία, το κάλεσμα του ΚΚΕ για αντίσταση στο φασισμό, που ‘ναι “σάρκα από τη σάρκα” του καπιταλιστικού συστήματος, βρήκε στην Ήπειρο πλατιά απήχηση».
 Το στέλεχος του ΚΚΕ σημείωσε πως «η Ιστορία του Κόμματος μας δίνει πείρα και δύναμη για να παλεύουμε καθημερινά κατά της αντιλαϊκής πολιτικής» και καυτηρίασε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία – όπως είπε – «αφού ψήφισε το 3ο μνημόνιο κι υλοποίησε «ένα κάρο» αντιλαϊκά μέτρα, που είχαν νωρίτερα περάσει ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τώρα βάζει και πάλι το κουστούμι του ταχυδακτυλουργού. Από το “καπέλο” της βγάζει το “λαγό” της λεγόμενης «Δίκαιης ανάπτυξης», του τέλος της λιτότητας, της επιστροφής - όπως λέει- «στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».
Μιλώντας για τη λεγόμενη «δίκαιη ανάπτυξη», που υπόσχεται η κυβέρνηση, ο Ελ. Βαγενάς
σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρχει «δίκαιη ανάπτυξη» όταν όλο το σύστημά τους δουλεύει για να μπορεί το 1% των πλουσιότερων να έχει στα χέρια του το 90% του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι, ενώ για τους ρυθμούς ανάπτυξης τόνισε πως αυτοί από μόνοι τους δεν πρέπει λένε τίποτα στους εργαζόμενους, αφού σήμερα «από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στον κόσμο έχουν η Ρουάντα, η Τανζανία και η Ινδία, αλλά σ’ αυτές τις χώρες εκατομμύρια άνθρωποι ζούνε στη δυστυχία, στη φτώχεια στην εξαθλίωση». Αναφερόμενος στην λεγόμενη «ευρωπαϊκή κανονικότητα», μίλησε αναλυτικά για τη συνολική χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων στις χώρες της ΕΕ και πρόσθεσε «όταν μας λένε για «ευρωπαϊκή κανονικότητα» να θυμόμαστε ότι στη Γαλλία, που βρίσκεται στον πυρήνα της ευρωπαϊκής κανονικότητας, που δεν είχε ούτε μνημόνια, ούτε το ύψος του δικού μας δημόσιου χρέους, ο Μακρόν  διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, ελαττώνει τη φορολογία των επιχειρήσεων (…) Η ουσία είναι πως η “ευρωπαϊκή κανονικότητα” προβλέπει οι εργαζόμενοι να πληρώνουν τόσο εκεί που υπάρχουν μνημόνια και χρέος, όσο και εκεί που δεν υπάρχουν! Στην περίπτωσή μας πλήρωσαν για να βγει από την κρίση και την ύφεση το μεγάλο κεφάλαιο και θα συνεχίσουν να πληρώνουν για τα κέρδη του κεφαλαίου σε συνθήκες «ανάπτυξης». Ο «βούρκος», η σαπίλα του καπιταλισμού θα μείνει και μετά τον Αύγουστο. Κι όσο ο λαός μας είναι με τα μπούνια μέσα σ’ αυτόν το «βούρκο» οι παχιές κουβέντες πως «βγαίνουμε καθαροί» από τα μνημόνια είναι φούμαρα».
 Το στέλεχος του ΚΚΕ αναφέρθηκε στους κινδύνους του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην ευρύτερη περιοχή μας, καθώς και στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και τις άλλες βαλκανικές χώρες. Σημείωσε πως «δεν πρέπει λησμονούμε πως στη «σκακιέρα» των μεγάλων ενεργειακών και γεωπολιτικών αντιθέσεων κρίνεται το πώς, με ποιόν τρόπο τα μεγαθήρια, που έχουν συγκροτηθεί στην εποχή μας, τα μονοπώλια, θα βάλουν στο χέρι τις πηγές ενέργειας, πως θα τις μοιράσουν, από πού θα περάσει αυτός ο πλούτος για να φτάσει στις καπιταλιστικές αγορές. Από αυτό δεν εξαρτιόνται μονάχα τα ενεργειακά μονοπώλια, αλλά στη μάχη αυτή εμπλέκονται ισχυρά κράτη και συνασπισμοί κρατών, που επιδιώκουν να διασφαλίσουν για τις δικές τους εταιρείες πρώτες ύλες, ενέργεια, εργατικό δυναμικό, για να μπορέσουν να «χτυπήσουν» τους ανταγωνιστές τους, να κερδίσουν – σε τελική φάση - μεγαλύτερα μερίδια στις αγορές.
Βλέπουμε αυτές τις μέρες τους εμπορικούς πολέμους, που έχουνε ξεσπάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, σε ΗΠΑ και ΕΕ, σε ΕΕ-ΗΠΑ από τη μια μεριά και τη Ρωσία από την άλλη. Σ’ αυτή τη «ζούγκλα» των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων δεν υπάρχει άλλο «μέτρο» από την ισχύ, την πολιτικό-οικονομική και στρατιωτική, που διαθέτει η κάθε αστική τάξη. Μονάχα, που αυτή δεν γίνεται κάθε φορά αισθητή. Ο Λένιν, αυτός ο μεγάλος επαναστάτης, έλεγε πως στις συνθήκες του καπιταλισμού ο πόλεμος είναι αναγκαίος για να βρεθεί στην πράξη αυτό το «μέτρο», που θα υπολογίσει την πραγματική ισχύ της κάθε αστικής τάξης. Ο πόλεμος για τα κέρδη των καπιταλιστών, όπως και για τη ληστεία άλλων χωρών, κι ορισμένες φορές, όπως έχει δείξει η Ιστορία, για να χτυπήσουν επαναστατικά κινήματα, συνοδεύεται με ποτάμια αίματος για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ντύνεται κάθε φορά με διάφορα όμορφα προσχήματα, όπως «να κάνουμε ισχυρή τη χώρα μας», «να σώσουμε το έθνος», και στις μέρες μας «ενάντια στην τρομοκρατία», ή για τα «δημοκρατικά δικαιώματα»… Όμως τα προσχήματα δεν αλλάζουν την ουσία του, ότι δηλαδή έχουμε να κάνουμε στην εποχή μας, κατά βάση, με πολέμους ιμπεριαλιστικούς, άδικους, που μακελεύουν τους λαούς. Είναι άδικοι από την μεριά κάθε αστικής τάξης, είτε αυτή βρίσκεται σε θέση επίθεσης, είτε σε θέση άμυνας. Κι αυτό γιατί ακόμη κι αυτή που βρίσκεται σε θέση άμυνας, όλη την προηγούμενη περίοδο συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, για να αυξήσει τα δικά της κέρδη, βάζει δηλαδή κι αυτή το «χεράκι» της για να δημιουργηθεί η «δίνη» του πολέμου, η «ρουφήχτρα» που θα καταπιεί τα κορμιά χιλιάδων και χιλιάδων νέων ανθρώπων».
Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε στην 100χρονη δράση του ΚΚΕ ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στη σημασία της σήμερα, στη δράση για την αποκάλυψη των αιτιών τους, στην οργάνωση της πάλη του λαού μας ενάντιά τους και πρόσθεσε: «Σήμερα το Κόμμα μας σταθερά κρατά αυτό το «μέτωπο», το «μέτωπο» της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την ώρα που όχι μόνον τα λεγόμενα “δεξιά” κόμματα, αλλά και αυτά του λεγόμενου “Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς”, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ενεργά στηρίζουν και μπλέκονται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ψηφίζουν στα κοινοβούλια, όπως έκανε π.χ. το Γαλλικό ΚΚ, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Λιβύη και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Όμως το ΚΚΕ άντεξε! Δεν το βάλανε στο χέρι ούτε στα ζητήματα της κυβερνητικής διαχείρισης του καπιταλισμού, ούτε στη στήριξη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, που την προωθούν με διάφορα προσχήματα και την ανάλογη “πλύση εγκεφάλου” των λαών.
Ορθώνουμε μέτωπο στην ενσωμάτωση και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, γιατί παραμένουμε συνεπείς στις αρχές μας, στην κοσμοθεωρία μας, τον μαρξισμό-λενινισμό, που επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις, οι οποίες δείχνουν πως η περιοχή μας, από τα Βαλκάνια, την Μαύρη Θάλασσα, ως την Ανατολική Μεσόγειο, τον Περσικό και τη Βόρεια Αφρική, έχει «πυρακτωθεί» από την αναμέτρηση ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που αιματοκυλούν τους λαούς, χαράζουν με τα αίμα τους νέα σύνορα, «ποτίζουν» με αυτό τις επενδύσεις τους».
Το στέλεχος του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και των άλλων κομμάτων, που στηρίζουν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, σημειώνοντας πως: «Σ’ αυτήν την “κρεατομηχανή” του ιμπεριαλιστικού πολέμου, μεταξύ των δεκάδων χωρών που εμπλέκονται, είναι και η Ελλάδα, που παρέχει τη βάση της Σούδας και άλλες υποδομές στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τον ελλαδικό χώρο σε ένα απέραντο πεδίο δοκιμής πολεμικών σχεδίων κι εγκατάστασης πολεμικών βάσεων στην Αλεξανδρούπολη και στη Λάρισα, στην Καλαμάτα και στη Σύρο κ.ά.. Δραστήρια συμμετέχει σε όλα τα επιχειρησιακά αμερικανο-νατοϊκά σχέδια. Δεκάδες είναι κάθε χρόνο οι πολυδάπανες αποστολές ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο εξωτερικό.(…) Όχι, λοιπόν, τυχαία η χώρα μας έχει χαρακτηριστεί από τον αμερικάνο πρέσβη ως ο «γεωπολιτικός μεντεσές» που διευκολύνει τη διείσδυση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχής μας. Η κυβέρνηση, όπως “τα άδεια βαρέλια που περισσότερο βροντούν”, υπερηφανεύεται αυτές τις μέρες πως τάχατες «λύνει ζητήματα», όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις μόνον δημιουργούσαν. Λύνει – λέει τα ζητήματα με τη ΠΓΔΜ, με την Αλβανία, θέλει το διάλογο με την Τουρκία, για να επιλύσει προβλήματα. Κρύβει επιμελώς, πως ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της είναι η διευκόλυνση της ένταξης αυτών των χωρών σε ΝΑΤΟ κι ΕΕ. Η αστική τάξη της χώρας πιστεύει πως έτσι μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα της, μέσα από αυτές τις συμμαχίες».
Ο Ελ. Βαγενάς καυτηρίασε την πρόσφατη επίσκεψη του αμερικάνου πρέσβη στα Γιάννενα  και το “ενδιαφέρον” του για την Ήπειρο και πρόσθεσε: «ο ίδιος είχε δείξει ανάλογο ενδιαφέρον και για την Ουκρανία, όπου ήταν πρέσβης, πριν μετακομίσει στη χώρα μας. Μονάχα που αυτό το ενδιαφέρον “βγήκε ξινό” στην Ουκρανία και το λαό της, που βρέθηκε από τη μια να έχει χάσει την Κριμαία και την περιοχή του Ντονμπάς, κι από την άλλη να έχει φορτωθεί στο σβέρκο του μια ακόμη αντιλαϊκή κυβέρνηση, που χει και τη στήριξη φασιστικών δυνάμεων. Κι αυτά δεν έγιναν κάπου στην Αφρική, ή στην Ασία. Έγιναν εδώ, δίπλα μας, σε ευρωπαϊκό έδαφος και κανείς δεν δικαιούται να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, να αποκοιμιέται από τις καθησυχαστικές δηλώσεις των κρατικών αξιωματούχων, πως δήθεν τα σύνορά μας είναι “ευρωπαϊκά” και τάχατες δεν κινδυνεύουμε».
 Ο Ελ. Βαγενάς σημείωσε πως «η δράση του ΚΚΕ ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, συμβαδίζει εδώ και 10 δεκαετίες με την πάλη μας για τα εργατικά, λαϊκά δικαιώματα(…) Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες πρωταγωνιστούν στους αγώνες για το δικαίωμα στη δουλειά και την προστασία των ανέργων, την κατάργηση των φορομπηχτικών μέτρων, για την υπογραφή  Συλλογικών  Συμβάσεων, την αύξηση των μισθών και των συντάξεων. Προχθές οι βουλευτές του ΚΚΕ κατάθεσαν ξανά στη βουλή με την μορφή επίκαιρης επερώτησης την πρόταση νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις που υπογράφουν 513 Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα και η κυβέρνηση αρνήθηκε προκλητικά να συζητηθεί στη βουλή.
Πρέπει να τελειώσουμε με τα ψέματα! Το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι οι ίδιοι που κλέβουν τον ιδρώτα της εργατικής τάξης σε συνθήκες ειρήνης, είναι οι ίδιοι που τη στέλνουν στον πόλεμο για να σκοτωθεί για τα συμφέροντά τους.
Η δύναμη του λαού μας βρίσκεται σε ένα Δυνατό Εργατικό Κίνημα και Κοινωνική συμμαχία, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή της βαρβαρότητας που ζούμε, για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό. Μόνο με την κοινωνικοποίηση των οικονομικών εργαλείων, των μέσων παραγωγής που θα γίνουν περιουσία του λαού μας, μόνο με τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας μπορεί να γίνει πράξη η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, να είναι μόνιμες οι κατακτήσεις, να μην κινδυνεύουν από τις καπιταλιστικές κρίσεις, τους πολέμους και τις επιθέσεις του κεφαλαίου»._


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]