Greenpeace - Δεν είναι επένδυση αν καταστρέφει την Ήπειρο

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Αναρριχητική δράση ακτιβιστών της Greenpeace και μελών του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων



Ακτιβιστές της Greenpeace και μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων αναρριχήθηκαν σε βράχο ύψους 80 μέτρων, όπου κρέμασαν πανό επιφάνειας 120 τετραγωνικών μέτρων με το μήνυμα “NO OIL - ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ”[1]. Η αναρριχητική δράση πραγματοποιήθηκε στο γεφύρι του Κόκκορη στον ποταμό Βοϊδομάτη, ένα από τα πιο όμορφα και ιστορικά γεφύρια της Ηπείρου που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο και βρίσκεται εντός της περιοχής που έχει παραχωρηθεί στις πετρελαϊκές εταιρίες Repsol και Energean για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου. Η αναρριχητική δράση σηματοδοτεί την έναρξη δεκαήμερου δυναμικών[2] και ειρηνικών κινητοποιήσεων κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων, που κορυφώνεται με το Πανηπειρωτικό Συλλαλητήριο[3] την 1η Ιουνίου στα Ιωάννινα. Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει το πρόγραμμα ανάπτυξης υδρογονανθράκων, που αποτελεί μία ωρολογιακή βόμβα για το φυσικό περιβάλλον και την εθνική οικονομία, και να θέσει τη χώρα σε τροχιά απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.



“Η εποχή του πετρελαίου έχει τελειώσει, η μετάβαση σε μία παγκόσμια οικονομία μηδενικού άνθρακα έχει ήδη ξεκινήσει. Από την Αρκτική και τον Αμαζόνιο μέχρι την Ήπειρο, το Ιόνιο και την Κρήτη, η πετρελαϊκή βιομηχανία επιχειρεί να απομυζήσει μέχρι και την τελευταία σταγόνα πετρελαίου έως το σημείο που δεν θα τη συμφέρει πια οικονομικά, πριν εγκαταλείψει μαραζωμένες τις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται. Σε κάθε γωνία του πλανήτη, από τον Καναδά και τις ΗΠΑ μέχρι την Ισπανία και την Ελλάδα, εκατομμύρια πολίτες αναλαμβάνουν την ιστορική ευθύνη και το ηθικό χρέος να προστατεύσουν τα παρθένα οικοσυστήματα και το κλίμα που απειλούνται από τα ανεύθυνα σχέδια των πετρελαϊκών επιχειρήσεων και τις κυβερνήσεις που τα υπηρετούν”, δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.



Ένα πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας, που περιλαμβάνει περιοχές με σπάνια φυσική ομορφιά και πλούσια ζωή, έχει ήδη παραχωρηθεί ή βρίσκεται σε καθεστώς παραχώρησης για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε πετρελαϊκές επιχειρήσεις με βαρύ ιστορικό ατυχημάτων και περιστατικών ρύπανσης[4]. Με δεδομένο ότι το ΑΕΠ της χώρας στηρίζεται κατά σχεδόν 20%[5] στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στην καλή ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος, η εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι ένα ανεύθυνο εγχείρημα που κρύβει καταστροφικές συνέπειες για την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας.



"Είναι μία κατάσταση πρωτόγνωρη, δεν υπήρχε καμία πληροφόρηση, δεν γνωρίζει κανείς τι ακριβώς γίνεται. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι υποσχέσεις για μαύρο χρυσό και πλούτο, ότι θα φύγουμε από την ανέχεια και τη φτώχεια. Όμως δεν είναι έτσι. Δεν θα πλουτίσει ο λαός, θα πλουτίσουν αυτοί που είναι ήδη πλούσιοι. Δεν μπορούμε να τους πιστέψουμε όταν λένε ότι θα προστατευτεί το περιβάλλον, η πολιτιστική μας κληρονομιά και οι παραδόσεις μας, το δέσιμό μας με τη φύση, οι μικρές οικονομίες που υπάρχουν εδώ. Αυτά δεν έχουμε καμία εγγύηση ότι θα προστατευτούν”, δήλωσε η Καίτη Στατηρά, αντιπρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων.


Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, με την οποία δεσμεύεται να αναλάβει δράση για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας σημαντικά χαμηλότερα από τους 2οC, επιδιώκοντας τον 1,5oC. Ο στόχος αυτός εκ των πραγμάτων δεν επιτρέπει την εξόρυξη νέων κοιτασμάτων υδρογανανθράκων και επιτάσσει τη μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών το αργότερο έως τα μέσα του αιώνα. Ήδη όλο και περισσότερες χώρες λαμβάνουν μέτρα απεξάρτησης[6] από τη χρήση πετρελαίου στην οικονομία τους ή ολικής απαγόρευσης εξορύξεων υδρογονανθράκων.



H Greenpeace καλεί τους Ηπειρώτες και τις Ηπειρώτισσες αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες να συμμετάσχουν στο Πανηπειρωτικό Συλαλλητήριο στα Ιωάννινα 1η Ιουνίου (18.00) ώστε να δείξουν τη μαζική τους αντίθεση στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Επιπλέον, καλεί τους πολίτες να στηρίξουν την τοπική κοινωνία και να βοηθήσουν στην αποφυγή μίας περιβαλλοντικής καταστροφής μέσα από την ιστοσελίδα SOS για την Ήπειρο.



H Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αποτρέψει αυτό το περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό έγκλημα και να υιοθετήσει Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό που εγκαταλείπει οριστικά κάθε σχέδιο εξόρυξης υδρογονανθράκων, θέτοντας  ως στόχο την ενεργειακή μετάβαση σε μία οικονομία 100% ΑΠΕ πριν τα μέσα του αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]