ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

FORM.AT απο την ομάδα χορού A PRIORI[βίντεο]

6 – 10 Ιουνίου 2018 | 21.00
BIOS. exploring urban culture
Πειραιώς 84, Αθήνα


Μια χορογραφική αλληγορία για το αέναο χτίσιμο και γκρέμισμα των ανθρώπινων σχέσεων, για τις αντιφάσεις που μας ενώνουν και μας χωρίζουν, για την κοινωνική ουτοπία.

Το νέο έργο της ομάδας χορού A PRIORI με τίτλο FORM.AT, ένα ντουέτο για δύο ερμηνευτές (Ελεονώρα Ηλία, Μαρία Παπαδόπουλου) βουτάει στον πλούτο της παράδοσης και εμπνέεται από το λαϊκό θρύλο του ΤΟΥ ΓΕΦΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ κρυφοκοιτάζοντας παράλληλα το θέατρο του παραλόγου και τον ΡΙΝΟΚΕΡΟ του Ε. Ιονέσκο, εξετάζοντας τη λειτουργία του ανθρώπου μέσα στα εκάστοτε κοινωνικο-ιστορικά συμφραζόμενα.

Το FORM.AT συνυφαίνει ετερόκλιτες κινητικές αναφορές φτιάχνοντας ένα προσωπικό λεξιλόγιο με επιρροές που ενσωματώνουν το ηπειρώτικο βήμα των παραδοσιακών χορών και τις πολεμικές τέχνες, μέχρι τις ποιότητες και δυναμικές της προσωπικής κίνησης.

Από το πρωταρχικό κύτταρο της κάθε κοινωνίας, την ανθρώπινη δυάδα, μέχρι τις αγέλες των μεγάλων κοινωνιών, ανακύπτει το ερώτημα: Λειτουργούμε μαζί ή μόνοι, και αν ναι, με ποιους τρόπους επιλέγουμε να είμαστε μαζί; Οι ανθρώπινες σχέσεις χτίζονται και γκρεμίζονται ξανά και ξανά, αλλά δεν εγκαταλείπεται η προσπάθεια. Η επιλογή του «μαζί» συνεπάγεται τη θυσία του ατομικού παρελθόντος μας, κρατώντας μόνο τα αναγκαία θραύσματα αυτού: την ομορφιά της ανθρώπινης ύπαρξης. Μήπως η αντίφαση με την οποία κινείται η ανθρωπότητα στην ιστορία -ταλαντευόμενη μεταξύ σύνεσης και παραλογισμού- οδηγεί και πάλι σε αντίστροφη κατεύθυνση; Άραγε η ανθρώπινη μεταμόρφωση είναι ουτοπική και τελικά κάθε νέα μορφή κοινωνίας αποτελεί μια άλλη όψη της προηγούμενης;


Συντελεστες
Ιδέα, Χορογραφία: Ελεονώρα Ηλία / A priori dance co.
Συν-δημιουργία, Ερμηνεία: Mαρία Παπαδοπούλου, Ελεονώρα Ηλία
Δραματουργία: Στέλλα Δημητρακοπούλου
Μουσική σύνθεση: Aλέξανδρος Κτιστάκης
Κοστούμια, Ενδυματολογία: Kωνσταντίνα Μαρδίκη
Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Βοηθός χορογράφου: Ευαγγελία Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου
Trailer: Under The Carpet
Προβολή, Επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης
Υπεύθυνη παραγωγής: Μαρία Βασαριώτου
Οργάνωση παραγωγής: Delta-Pi

Παραγωγή: A priori
Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (2017-18)


Πληροφορίες
Ημερομηνίες παραστάσεων: 6, 7, 8, 9, 10 Iουνίου 2018, Ώρα έναρξης: 21.00, Διάρκεια: 40 λεπτά
Εισιτήρια: 10 ευρώ (Κανονικό), 6 ευρώ (Μειωμένο–Φοιτητών, Ανέργων, Άνω των 65, ΑΜΕΑ)
Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr
Χώρος διεξαγωγής: BIOS. exploring urban culture – Main (Πειραιώς 84, Αθήνα, 104 35), Τηλ: +30 210 3425335, www.bios.gr, bios@bios.gr


Γεννημένη στα Ιωάννινα, η ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΗΛΙΑ σπούδασε στην Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Δ. Γρηγοριάδου», συνεχίζοντας μετεκπαδεύσή της στο χορό, στην Γερμανία και το Βέλγιο.
Ως χορεύτρια και performer έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή για το Φεστιβάλ Αθηνών (ΚΑΡΜΕΝ, 2007), με τη Jessica Watson Galbraith για το φεστιβάλ Βερολίνου Potsdamer Tanztage (2008), με τη Deutsche Tanzcompanie Neustrelitz στο Μεκλενβούργο Γερμανίας (JAHRESZEITUNG, 2009), με την ομάδα χορού LES GENTILS POIS(S)ONS στην Αμβέρσα Βελγίου με artistic residency στον Κινητήρα (Αθήνα, 2012), με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (2015), με τη Vicky Spanovaggelis/ NAUD Dance Co. για το Μουσείο Μπενάκη (OUT-OPIAS, 2016), με τον Πέρε Φάουρα για το Φεστιβάλ Αθηνών (Bios, 2017), με το Soundtrope Festival 2017 για το Μουσείο Αργυροτεχνείας Ομίλου Πειραιώς, καθώς και με ανεξάρτητους χορογράφους και performers όπως η Maya M. Caroll κ.ά.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλασικού και σύγχρονου χορού στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στην Ελλάδα μεταξύ άλλων με RootlessRoot, Les Slovaks, Μaya M. Caroll, Σύνδεσμο Χορού καθώς και το GAGA Intensive στo Τορίνο (Iταλία, 2017).
Είναι ιδρυτικό μέλος και χορογράφος της αστικής μη κερδοσκοπικής ομάδας χορού A PRIORI που έχει παρουσιάσει, ήδη, τέσσερις παραγωγές , σε Ιωάννινα , Αθήνα , Θεσσαλονίκη κ.ά και επιχορηγείται για το νέο έργο της από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Διδάσκει κλασικό και σύγχρονο χορό στη Σχολή Χορού του Πνευματικού Κεντρου Δήμου Ιωαννιτών καθώς και κινησιολογία στο θέατρο.

Με τη διακριτική αμφισημία ανάμεσα στο αυταπόδεικτο και το σημείο εκκίνησης αλλά και με την έμμεση αναφορά στην ορολογία των νομικών, η ομάδα χορού A PRIORI, δημιουργείται το 2014 από την Ελεονώρα Ηλία στην πόλη των Ιωαννίνων με βασικό αίτημα την δημιουργία παραστάσεων χορού στην περιφέρεια και την εξωστρέφεια αυτών προς τα μεγάλα κέντρα.
Η ομάδα συστήνεται επισήμως με ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ, μια χορογραφία των Eλεονώρας Ηλία και Έλενας Ανδρεάδη, κάνοντας πρεμιέρα στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και συνεχίζοντας της παραστάσεις της σε Αθήνα και Πάτρα.
Ενδιάμεσα, παρουσιάζονται οι performances ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, μια κινησιολογική μεταφορά της ομώνυμης ταίνιας του Jim Jarmusch, και ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗΣ, ένα site-specific έργο στο πλαίσιο του φεστιβάλ Rainy Days στα Ιωάννινα.
Η πιο πρόσφατη δουλειά της ομάδας, το ντουέτο ΕΜΕΙΣ/NOS συν-δημιουργήθηκε και ερμηνεύθηκε από την Ελεονώρα Ηλία και την Όλγα Σπυράκη, και παρουσιάστηκε σε Ιωάννινα, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη και Ζάκυνθο με την συνεργασία διαφόρων πολιτιστικών φορέων της περιφέρειας όπως το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, το Garage Performing Arts Center, το Δικό μου Φεστιβάλ, το Zante Dance Festival κ.α.
To FORM.AT που κάνει την αθηναϊκή του πρεμιέρα στο BIOS τον Ιούνιο ’18 πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (2017-18).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]