ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Αγροτικά Νέα: μια ματιά στην Ευρώπη

Ανούσια η σήμανση προϊόντων από νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών

Η σήμανση προϊόντων που προκύπτουν από τις νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών δεν θα παρέχει αρκετές πληροφορίες και συνεπώς δεν θα είχε νόημα για τους καταναλωτές, δήλωσε στη EURACTIV ο γενικός γραμματέας του European Seeds Association (ESA), Garlich von Essen.

Οι νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών επικεντρώνονται στην ανάπτυξη νέων χαρακτηριστικών σπόρου μέσω της γενετικής μηχανικής. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει, εάν οι τεχνικές αυτές θα εμπίπτουν στη νομοθεσία των ΓΤΟ.

«Η σήμανση των προϊόντων έχει νόημα μόνο, όταν παρέχει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα ή τα ειδικά χαρακτηριστικά των προϊόντων. Εντούτοις, όταν τα προϊόντα που προκύπτουν από τις τελευταίες μεθόδους αναπαραγωγής είναι τα ίδια με τα προϊόντα που προκύπτουν από τη συμβατική αναπαραγωγή τότε μια τέτοια σήμανση δεν θα παρείχε ουσιώδεις πρόσθετες πληροφορίες», υπογράμμισε ο κ. von Essen.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος γύρω από την καινοτομία στην καλλιέργεια φυτών και ταυτόχρονα τόνισε ότι η βιομηχανία σπόρων εργάζεται για τη δημιουργία μιας «λογικής και ουσιαστικής ανταλλαγής πληροφοριών».

Μελέτη: Η μείωση κατανάλωσης κρέατος μειώνει τις εκπομπές CO2

Οι διατροφικές συνήθειες είναι υπεύθυνες για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και πολλές χώρες μπορούν να βελτιώσουν το αποτύπωμα άνθρακα αν τις μεταβάλλουν, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ειδικότερα, οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης (Σουηδία, Δανία, Φινλανδία και Νορβηγία), θα μπορούσαν να μειώσουν αποτελεσματικά τις εκπομπές CO2, υιοθετώντας πιο βιώσιμη διατροφή.

Στην περίπτωσή των εν λόγω χωρών, τα προϊόντα γάλακτος, τα τυριά και τα αυγά αποτελούν τους κύριους αυτουργούς. Η Γερμανία, από την άλλη πλευρά, καταλαμβάνει την 38η θέση στην κατάταξη.

Οι χώρες του Νότου (Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία) κατατάσσονται στην 28η, 31η και 42η, ενώ η Ελλάδα και η Γαλλία βρίσκονται στη 16η και 17η θέση, λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης κρέατος που είναι πολύ λιγότερο φιλικά προς το περιβάλλον σε σύγκριση με τα πουλερικά ή τα ψάρια.

Σε διεθνές επίπεδο, οι τρεις κύριες χώρες που θα μπορούσαν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα τους με την κατανάλωση λιγότερων κρεάτων είναι η Αργεντινή, η Αυστραλία και η Ισλανδία.

Η διεθνής μελέτη συγκρίνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε 130 χώρες σύμφωνα με τις διατροφικές τους συνήθειες, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του FAO.

«Η μελέτη αποδεικνύει πώς θα μπορούσαμε να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα αλλάζοντας απλώς τις συνήθειες μας. Δεν μπορούμε πλέον να αγνοήσουμε τα οφέλη για την υγεία και για ολόκληρο τον πλανήτη που πηγάζουν από τροφές πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά», δήλωσε ο CEO της εταιρείας, Robert Sünderhauf.

Οι διαπραγματεύσεις στη Βόννη αναστέλλουν τη χρηματοδότηση για το κλίμα

Μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις που αφορούν στη χρηματοδότηση έχει σημειώσει η Διάσκεψη της Βόννης για το Κλίμα. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να διεξαχθεί συμπληρωματική προπαρασκευαστική συνεδρίαση για την COP24 στη Μπανγκόκ τον Σεπτέμβριο.

Η συνεδρίαση της COP24, η οποία διεξήχθη στη Βόννη από τις 30 Απριλίου έως τις 10 Μαΐου, επικεντρώθηκε για άλλη μια φορά γύρω από το ζήτημα της χρηματοδότησης. Στην επόμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Κατοβίτσε το Δεκέμβριο θα πρέπει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού.

Δύο χρόνια μετά την προθεσμία του 2020, οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες ανησυχίες, δεδομένου ότι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη δέσμευση να εφαρμόσουν τις κλιματικές στρατηγικές τους και να αυξήσουν την εθνική συνεισφορά τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Oxfam, η χρηματοδότηση για το κλίμα την περίοδο 2015-2016 ανήλθε σε 48 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, πολύ κάτω από τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παραμένει στρατηγικός στόχος του Ερντογάν η ένταξη στην ΕΕ

Η τουρκική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διεξάγει αδίστακτο πόλεμο ενάντια στο κίνημα Gülen ή Hizmet σε όλα τα πιθανά μέτωπα, γράφει σε άρθρο του στη Euractiv ο Διευθυντής του Intercultural Dialogue Platform στις Βρυξέλλες, Ramazan Güveli.

«Ο Ερντογάν, ο οποίος αποκάλεσε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου «δώρο Θεού», έκρινε ότι το κίνημα του Gülen είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για το πραξικόπημα χωρίς, ωστόσο, να παρουσιάζει κανένα αποδεικτικό στοιχείο», αναφέρει ο κ. Güveli.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «Στην πραγματικότητα, ο Fethullah Gülen καταδίκασε αμέσως το πραξικόπημα και κάλεσε επανειλημμένα τη διεθνή επιτροπή να το διερευνήσει».

Η έκθεση της Επιτροπής εξήρε τις προσπάθειες της Τουρκίας για τη συμφωνία με την ΕΕ στο μεταναστευτικό και την οικονομική ανάπτυξη. Παρόλα αυτά, η φετινή Έκθεση Προόδου, υπογραμμίζει ορθά το σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα της Τουρκίας.

«Η «ανατροπή» είναι πράγματι μια από τις πιο συχνά επαναλαμβανόμενες λέξεις σε ολόκληρη την έκθεση» επισημαίνει ο κ. Güveli, προσθέτοντας: «Υπογραμμίζει με τόλμη ότι έχει παρατηρηθεί σοβαρή ανατροπή του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών και της ελευθερίας της έκφρασης, ενώ προτρέπει την Τουρκία να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς καθυστέρηση».

Αυτό πρακτικά σημαίνει «de facto αναστολή» των ενταξιακών συνομιλιών, η οποία δεν αποτελεί θετική εξέλιξη για τη χώρα».
Euractiv

*Πρώτη δημοσίευση Ύπαιθρος Χώρα (έντυπη έκδοση)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]