Αγαπημένος προορισμός η Πρέβεζα και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος Στο 100% οι πληρότητες

Σε ποσοστά που φτάνουν ακόμη και το 100% κυμαίνονται οι πληρότητες στα ξενοδοχεία που θα είναι ανοιχτά στην Πρέβεζα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος σύμφωνα με πληροφορίες της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πρέβεζας. Γκρουπ αλλά και μεμονωμένοι επισκέπτες κυρίως από την Αθήνα , την Βόρειο Ελλάδα και άλλες περιοχές της χώρας έχουν επιλέξει την περιοχή μας για να περάσουν το γιορτινό τριήμερο. Παραδοσιακά η συγκεκριμένη γιορτή σηματοδοτεί την έναρξη της τουριστικής σεζόν η οποία αναμένεται να είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πολύ καλή.Εξάλλου και οι εκτιμήσεις των αρμοδίων συγκλίνουν σε αυτή την άποψη αφού ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου μιλά για αύξηση του τουρισμού στην Ήπειρο , υπερδιπλάσια του μέσου όρου της Ελλάδας.Οι μεγάλοι οδικοί άξονες έχουν ανοίξει νέους δρόμους στον τομέα του τουρισμού διευκολύνοντας τους επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή να έρθουν στην Πρέβεζα έστω και για μονοήμερη απόδραση.
Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι μια από τις μεγαλύτερες της Χριστιανωσύνης και η περιοχή μας φιλοξενεί αρκετούς ναούς και μονές που γιορτάζουν κατά τη διάρκεια του τριημέρου.Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η Μονή στο δάσος του Λεκατσά και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας όπου και- πέραν των θρησκευτικών εκδηλώσεων- πραγματοποιούνται και παραδοσιακά πανηγύρια.
Η Ιερά Μονή Λεκατσά βρίσκεται στη θέση Κόρτος στην Μυρσίνη Πρέβεζας, σε μια τοποθεσία απείρου φυσικού κάλλους, μέσα στο δάσος Λεκατσά, που είναι σπάνιας Μεσογειακής χλωρίδας και καταφύγιο αγρίων θηραμάτων, πτηνών και ζώων που έχουν τεθεί υπό προστασία λόγω του κινδύνου εξαφάνισης τους.Πιθανώς ιδρύθηκε τον 16° αιώνα. Το καθολικό της μονής είναι μονόχωρος, ξυλόστεγος ναός μεγάλων διαστάσεων. Κτίστηκε το 1744 και επισκευάστηκε το 1870.
Ο εκπολιτιστικός Σύλλογος Μυρσίνης με την συνεργασία της Μητρόπολης, του Δήμου αλλά και τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες στις 27 & 28 Μαΐου, Κυριακή βράδυ και Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, θα πραγματοποιήσει το παραδοσιακό ηπειρώτικο πανηγύρι (νυχτερινό παραμονή και ολοήμερο ανήμερα της γιορτής), στον περιβάλλοντα χώρο του Μοναστηριού του Λεκατσά.Θα συμμετάσχουν χορευτικοί όμιλοι της περιοχής και αποδήμων, υπό τους ήχους της κομπανίας του πρωτοπόρου στην ηπειρώτικη μουσική παράδοση Νίκου Φιλιππίδη, με τον ίδιο στο κλαρίνο και τη φλογέρα, τον αδελφό του Κώστα στο λαούτο και το τραγούδι και ακόμη την Λευκοθέα Φιλιππίδη και τον καταγώμενο από την Μυρσίνη Κώστα Μήτση, στο τραγούδι, τον Φώτη Καραμπά στο βιολί και τον Διαμάντη Παπαναστασίου στο ντέφι.Σημείο αναφοράς του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος αποτελεί εξάλλου και ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας στην Πρέβεζα.Ο Ναός είναι χτισμένος το 1744,ώ στην ιστορική τρίκορμη ελιά που υπάρχει στον περίβολο του παλιού Ναού(και η οποία σύμφωνα με την παράδοση έχει ηλικία άνω των δύο χιλιάδων ετών) δένονταν όσοι αντιμετώπιζαν ψυχολογικά προβλήματα και παρακαλούσαν τον τριαδικό θεό να τους θεραπεύσει. Μάλιστα μέχρι σήμερα διασώζονται οι αλυσίδες (οι οποίες έχουν μεταφερθεί στο εσωτερικό του παλιού Ναού) με τις οποίες έδεναν τους αρρώστους.
Τηρώντας δε το έθιμο ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας και Νεοχωρίου στις 27 Μαΐου το βράδυ μετά το τέλος της ιερής ακολουθίας διοργανώνει παραδοσιακό πανηγύρι με γνωστούς καλλιτέχνες και με χορευτικά συλλόγων, στον χώρο απέναντι από την εκκλησία. Στο κλαρίνο ο Βαγγελάκης Απόστολος, στο μπουζούκι ο Ποϊκλής Στέλιος και στο τραγούδι οι Καψάλης Γιώργος και Μαυρομάτη Ειρήνη.
Δημ.Ραδιοφωνία Πρέβεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]