ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ιωάννινα:Πρόγραμμα "ΣΦΗΝΑΣ" για τον Απρίλιο

Παρασκευή 20 Απριλίου και ώρα 20:00

75 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ η ΣΦΗΝΑ φιλοξενεί τον Αλέξανδρο Ράπτη ο οποίος  θα παρουσιάσει πρωτότυπο υλικό για την δράση της ΕΠΟΝ στα Γιάννενα.
«75 χρόνια μετά, η ΕΠΟΝ συνεχίζει να εμπνέει και να διδάσκει, συνεχίζει να φωτίζει ασίγαστα όλους τους αγώνες της νεολαίας και του λαού. 75 χρόνια μετά, τα οράματα του λαού και της νεολαίας για Δημοκρατία-Λαοκρατία-Εθνική Ανεξαρτησία και Σοσιαλισμό ζητούν επίμονα τη δικαίωση τους. 75 χρόνια μετά, καλούμαστε να δώσουμε ξανά την υπόσχεση του αγώνα. Και αυτή είναι πως θα συνεχίζουμε να βαδίζουμε στο δρόμο που χάραξε η ΕΠΟΝ. Για να γίνει ο λαός μας αφέντης στον τόπο του, για να εκπληρωθούν τα όνειρα και οι πόθοι της νέας γενιάς. Για να χτίσουμε μια Ελλάδα ελεύθερη, ανεξάρτητη και σοσιαλιστική. 75 χρόνια μετά, μ’ όλη τη δύναμη της καρδιάς μας, διατρανώνουμε την πίστη μας στη νίκη της υπόθεσης του λαού μας. 75 χρόνια μετά, δηλώνουμε περήφανα πως ο δρόμος του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ ήταν και παραμένει ο δρόμος των λαών.»

Παρασκευή 27 Απριλίου και ώρα 20:00
Προβολή Ταινίας: «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών»

Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός καθηγητή Αγγλικών, του Τζον Κίτινγκ. Το 1959 διδάσκει στο σχολείο, που ήταν και ο ίδιος μαθητής, στην Ακαδημία Γουέλτον. Οι μαθητές του, παιδιά συντηρητικών οικογενειών, μαθαίνουν από τον αντισυμβατικό καθηγητή πώς να πάνε κόντρα στο κατεστημένο και πώς να απελευθερώσουν τις καταπιεσμένες επιθυμίες τους. Μέσα από τον ανορθόδοξο, για το σχολείο και την εποχή, τρόπο διδασκαλίας του, ο Κίτινγκ μαθαίνει στα παιδιά ότι η ποίηση δεν υπάρχει μόνο στα βιβλία αλλά και στη ζωή. Εμπνέει τους μαθητές του, οι οποίοι ακολουθούν τον τρόπο σκέψης του και η ζωή τους αλλάζει για πάντα. Το σενάριο της ταινίας έγραψε ο Τομ Σούλμαν και ήταν το πρώτο του. Η υπόθεση βασίστηκε εν μέρει στις αληθινές εμπειρίες του σεναριογράφου κατά τη φοίτησή του στο Montgomery Bell Academy με καθηγητή τον Samuel F. Pickering, ο οποίος ακολουθούσε ένα αντισυμβατικό στυλ διδασκαλίας....

Δευτέρα 30 Απριλίου και ώρα 21:00
Θεατρικός Μονόλογός “ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ” του Γιάννη Ρίτσου

ο Γιάννης Ρίτσος, συγκλονισμένος απ το χαμό του ήρωα της Κύπρου –ή μάλλον και άλλου ήρωα της Κύπρου- γράφει έναν ακόμα συγκλονιστικό, σπαρακτικό Επιτάφιο, τον «Αποχαιρετισμό» στον Γρηγόρη Αυξεντίου. Είναι 3 Μαρτίου 1957.  Στην Κύπρο ο ελληνισμός δίνει αγώνα μέχρι εσχάτων εναντία στη βρετανική αποικιοκρατία. Μόλις 29 χρόνων, ο Γρηγόρης Αυξεντίου, υπαρχηγός της ΕΟΚΑ, μετά από προδοσία, όπως γίνεται πάντα, περικυκλώνεται στο κρησφύγετο του, από αποφασισμένους βρετανούς στρατιώτες. Λέει στους συναγωνιστές του παραδοθούν. Μένει μόνος και συνεχίζει να πολεμάει μόνος του! Μέχρι το τέλος! Μέχρι την στιγμή που οι Βρετανοί, με βοήθεια ελικοπτέρου, τον καίνε ζωντανό!
Το θεατρικό εγχείρημα από την Κύπρο “Ρε Αλέξης” παρουσιάζει το έργο του Γιάννη Ρίτσου ” Αποχαιρετισμός” που γράφτηκε τον Μάρτιο του 1957 και σχετίζεται με τις τελευταίες στιγμές του Γρηγόρη Αυξεντίου στην φλεγόμενη σπηλιά της Μονής Μαχαιρά. Το ποίημα φλέγεται μέσα από το αληθινό μπόι του ανθρώπου που μετριέται πάντα με το μέτρο της λευτεριάς, αποκαλύπτει την πραγματική αριστεία μέσα από την θυσία για τον άνθρωπο της Οικουμένης και για τους για τους σκλάβους του κόσμου σαν άσβηστη δάδα. Για το ξεσκλάβωμα της πατρίδας στο ξεσκλάβωμα του κόσμου!

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη δημοσίευση 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]