ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Εργ.Κέντρο Ιωαννίνων:Πρόγραμμα εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2018

Με πολύμορφες και πολυήμερες εκδηλώσεις τιμά και φέτος το Εργατικό Κέντρο την Εργατική Πρωτομαγιά.
Κλιμάκια του Εργατικού Κέντρου από τις 25 Απρίλη μέχρι κα την παραμονή της Πρωτομαγιάς θα βρίσκονται στους μεγάλους χώρους δουλειάς του Νομού για να συζητήσουν, για να μεταφέρουν το μήνυμα της φετινής Πρωτομαγιας :  «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών»
Το διήμερο 26-27 Απρίλη θα είναι αφιερωμένο στον αντιπολεμικό κινηματογράφο. 

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 26 Απρίλη στις 9:00 μμ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου θα προβληθεί η πολυβραβευμένη ιρλανδική - βρετανική πολεμική δραματική ταινία του 2006, σε σκηνοθεσία Κεν Λόουτς και σενάριο Πολ Λάβερτι « Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι» με τους: Κίλιαν Μέρφι, Λίαμ Κάνιγχαμ, Όρλα Φιτζέραλντ 
Η ταινία μας μεταφέρει στην Ιρλανδία του 1920. Οι Ιρλανδοί έχουν ξεσηκωθεί και κυνηγάνε από άκρη σε άκρη της χώρας τους Αγγλους κατακτητές (500 ολόκληρα χρόνια κατοχής).  Οι Αγγλοι, λίγο πριν τους ρίξουν στη θάλασσα, έρχονται σε επαφή με μετριοπαθή στοιχεία (αλλά και την ντόπια αριστοκρατία) και προτείνουν κάτι μεταξύ ανεξαρτησίας και αυτονομίας.
Οι Ιρλανδοί πατριώτες διχάζονται. Κάποιοι, κουρασμένοι από τον αγώνα ή ευκολόπιστοι, αποδέχονται τη συμφωνία. Οι περισσότεροι την αρνούνται. Αυτοί που την αποδέχονται ελπίζουν σε ειρηνικό πέρασμα στην ανεξαρτησία. Αυτοί που την αρνούνται είναι όσοι παραμένουν πιστοί στον όρκο που έδωσαν για πραγματική εθνική ανεξαρτησία. Μια ανεξαρτησία που θα περιλαμβάνει και τον πλούτο της χώρας. Η διαφωνία στο εσωτερικό των πατριωτών καταλήγει σε εμφύλιο.

Την Παρασκευή 27 Απρίλη στις 9:00 μμ, ξανά στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου θα προβληθεί το υποψήφιο για Οσκαρ εσθονο-γεωργιανό δράμα του 2013 «Μανταρίνια» σκηνοθεσίας Ζάζα Ουρουσάντζε με τους: Λέμπιτ Ούλφσακ, Έλμο Νουγκάνεν. 
Το αντιπολεμικό δράμα μάς μεταφέρει στον πόλεμο μεταξύ Γεωργίας και Αμπχαζίας τον οποίο πυροδότησε η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Ο Εσθονός Ίβο αρνείται να εγκαταλείψει το σπίτι του, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από ένα πεδίο βολής.
Μάλιστα, ο πεισματάρης ηλικιωμένος βοηθά τον γείτονά του Μάργκους να μαζέψει την πλούσια σοδειά που του προσφέρουν οι μανταρινιές του. Μια μάχη μικρής ισχύος μπροστά από τον ήσυχο οικισμό τους αφήνει πίσω της έναν επιζώντα από κάθε πλευρά – τον Τσετσένο μισθοφόρο Αχμέντ και τον Γεωργιανό¬ Νίκο. Ο Ίβο περιθάλπει τους τραυματίες στο σπίτι του, με τις συγκρούσεις ανάμεσα στους δύο αντίπαλους στρατιώτες να εντείνονται ημέρα με την ημέρα.
(Οι είσοδος και τις δύο μέρες είναι δωρεάν)


Την ίδια μέρα, την Παρασκευή 27 Απρίλη από το πρωί μέχρι και τη Δευτέρα 30 Απρίλη, από τα ηχεία του Εργατικού Κέντρου θα ακούγεται αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι

Την Κυριακή 29 Απρίλη στο θεατράκι στην Σκάλα στις 7:00 μμ οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στα παιδιά με τίτλο : 
«Κόκκινη κλωστή δεμένη…
με αγώνες είν’ κλωσμένη»
(ομαδικό έργο από τον 5ο Παιδικό Σταθμό Ιωαννίνων, που έγινε στα πλαίσια της περυσινής παιδικής έκθεσης ζωγραφικής με θέμα την Πρωτομαγιά) Με οπτικοακουστικό αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά φτιαγμένο ειδικά για παιδιά και αφηγηματική παράσταση από τη Δώρα Τάτση του διηγήματος «Ένα δάκρυ για τον μπάρμπα Τζίμη». Μετά την παράσταση θα ακολουθήσουν υπαίθριες βιωματικές – καλλιτεχνικές δραστηριότητες για τα παιδιά
(Η εκδήλωση σε περίπτωση βροχής θα μεταφερθεί στην υπόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου)

Τη Δευτέρα 30 Απρίλη, στην πλατεία Μαβίλη στις 8:00 μμ θα γίνει η κεντρική εκδήλωση για την Πρωτομαγιά που θα περιλαμβάνει έκθεση αφιέρωμα, ομιλία αλλά και συζήτηση με τους εργάτες, και τους άνεργους της πόλης ώστε η 1η Μάη να γίνει εφαλτήριο νέων αγώνων, πάλης της εργατιάς για να ζήσουμε σε ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά.


Τέλος την Τρίτη, 1η Μάη 2018 οι εορτασμοί θα ολοκληρωθούν με την πρωτομαγιάτικη πορεία στις 10:00 πμ στο Εργατικό Κέντρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]