5 Μύθοι για την Αναιμία

Η σιδηροπενική αναιμία είναι η πιο συχνή μορφή αναιμίας.

Πλήττει κυρίως νεογνά, παιδιά, εφήβους και γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, εγκύους ή μη. Επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι το 3% των γυναικών έχουν σιδηροπενική αναιμία, ενώ το 20% των γυναικών έχουν μειωμένα αποθέματα σιδήρου, χωρίς όμως να παρουσιάζουν αναιμία, μας λέει ο κυρίος ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ, ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Ας δούμε παρακάτω τους 5 πιο συχνούς μύθους που ακούμε για την αναιμία.

1. Ευθύνεται η αναιμία για την αδυναμία που νιώθω

Ίσως. Μπορεί, όμως, να ευθύνεται και ο μεγάλος φόρτος εργασίας ή η έλλειψη ξεκούρασης. Λίγος παραπάνω ύπνος και χαλάρωση θα σας βοηθήσουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

2. Η αναιμία οφείλεται πάντα σε έλλειψη σιδήρου

Όχι πάντα. Η έλλειψη σιδήρου δεν είναι πάθηση, είναι όμως αιτία σοβαρών προβλημάτων υγείας. Εμφανίζεται όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν έχουν αρκετή αιμοσφαιρίνη, ώστε να μεταφέρουν οξυγόνο στα κύτταρα για την παραγωγή ενέργειας. Ο σίδηρος είναι σημαντικό κομμάτι της αιμοσφαιρίνης∙ επομένως, η έλλειψή του μπορεί να είναι μία από τις αιτίες  εμφάνισης αναιμίας. Υπάρχουν, όμως, και άλλες αιτίες, όπως η απώλεια αίματος, η έλλειψη φυλλικού οξέος ή βιταμίνης 12.

3. Τα αβγά είναι καλή πηγή σιδήρου

Τα αβγά περιέχουν μεν σίδηρο, αλλά σε ελάχιστη ποσότητα. Ένα μεγάλο αβγό (κρόκος) περιέχει μόλις 1 mg σιδήρου, ενώ 85 gr μοσχαρίσιου φιλέτου περιέχουν 3mg. Για να βοηθήσετε το σώμα σας να απορροφήσει τον σίδηρο, συνδυάστε τις τροφές που τον περιέχουν με φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C. Για τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες προτείνεται ημερήσια πρόσληψη 15 mg σιδήρου.

4. Οι φακές είναι πλούσιες σε σίδηρο

Ο σίδηρος που υπάρχει στο φυτικό βασίλειο απορροφάται σε μικρό ποσοστό σε σχέση με εκείνον που περιέχεται στις ζωικές πηγές, τόσο λόγω ορισμένων συστατικών (π.χ. φυτικό οξύ, τανίνες, οξαλικό οξύ) που υπάρχουν στα φυτικά προϊόντα και δυσκολεύουν την απορρόφησή του, όσο και λόγω της δομής που έχει ο σίδηρος των φυτικών προϊόντων (μη αιμικός σίδηρος, τρισθένης), που διαφέρει από αυτήν στις ζωικές πηγές (αιμικός σίδηρος, δισθενής). Έτσι, οι φακές, αν και περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα σιδήρου, αυτός είναι ελάχιστα εκμεταλλεύσιμος από τον οργανισμό.

5. Το τσάι εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου

Δεν υπάρχουν ενδείξεις έλλειψης σιδήρου σε υγιή άτομα που πίνουν τσάι και ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών. Ωστόσο, άτομα με χαμηλό σίδηρο, καθώς επίσης ομάδες ατόμων υψηλού κινδύνου, όπως γυναίκες που κυοφορούν, παιδιά και έφηβοι,  συστήνεται να αποφεύγουν την κατανάλωση τσαγιού μαζί με το φαγητό και να μην πίνουν τσάι πριν περάσει μία ώρα από το γεύμα.

Γνωρίζετε ότι… η απορρόφηση του σιδήρου από τις φυτικές τροφές μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί παρουσία ουσιών, όπως η βιταμίνη C (πιπεριές, ντομάτα, λεμόνι, πορτοκάλι), το β-καροτένιο (καρότο) και το μηλικό οξύ (λευκό κρασί);

stogiatro.gr
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ, ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]