ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

LIVE:ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Mε μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση του ΚΚΕ για το ζήτημα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα


Στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και στο φουαγέ του, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση της ΤΕ Ιωαννίνων- Θεσπρωτίας για το ζήτημα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στα Γιάννενα με ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ  της ΚΕ του ΚΚΕ.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Γραμματέας της ΤΕ Δημήτρης Πιτσιάβας τονίζοντας ότι η εκδήλωση εντάσσεται στο σύνολο των δραστηριοτήτων που σχεδιάζει η οργάνωση στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του κόμματος. Δραστηριότητες μέσα από τις οποίες συζητάμε και προβάλλουμε την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ για τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τις εργατικές λαϊκές οικογένειες, όπως αυτό της αξιοποίησης της ενέργειας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι για την αύξηση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων.
 Στην ομιλία του ο Μάκης Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ας σκεφτούμε τώρα τι πρέπει να περιμένουμε από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης και των ενεργειακών ομίλων στον τομέα των υδρογονανθράκων. Πρόκειται πολύ απλά για προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης. Ο στόχος κάθε επιχειρηματικού ομίλου που επενδύει στην έρευνα και στην εξόρυξη υδρογονανθράκων όπως και σε κάθε άλλο κλάδο της καπιταλιστικής οικονομίας είναι το καπιταλιστικό κέρδος και όχι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Ας σκεφτούμε συγκεκριμένα:
Θα υπάρξουν άραγε φθηνά καύσιμα για τη λαϊκή οικογένεια, αν προχωρήσουν τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, οι έρευνες και οι γεωτρήσεις; Γιατί είναι σήμερα ακριβά τα καύσιμα; Διότι έτσι διασφαλίζεται το υψηλό κέρδος των ομίλων του κλάδου, το κέρδος των διυλιστηρίων, των εισαγωγέων, των επιχειρήσεων της χονδρικής και λιανικής εμπορίας και οι υψηλοί έμμεσοι φόροι που επιστρέφουν ως ενίσχυση στους μονοπωλιακούς ομίλους. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Αποτελεί πρόκληση σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, τόσο πλούσια σε ενεργειακές πηγές να υπάρχουν τέτοια υψηλά ποσοστά ενεργειακής φτώχειας. Πρόσφατη έρευνα στην Αττική που έχει ηπιότερες κλιματολογικές συνθήκες από τη βόρεια Ελλάδα ανέδειξε ότι το 60% των ανέργων, το 34% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και το 43% του πληθυσμού δεν εξασφαλίζει σήμερα ικανοποιητική θέρμανση. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση περικόπτει κατά 50% τις κρατικές δαπάνες για το επίδομα θέρμανσης και οι εγχώριοι όμιλοι διύλισης βρίσκονται σε σταθερή πορεία κερδοφορίας τα τελευταία χρόνια. Είναι, λοιπόν, φανερό ποιοι κερδίζουν και σε βάρος ποιων από τη δυναμική ανάπτυξης του κλάδου της ενέργειας.
Θα αξιοποιηθούν μήπως τα εγχώρια κοιτάσματα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τη λαϊκή ευημερία; Το αντίθετο θα συμβεί. Θα κλαπεί οριστικά και αμετάκλητα ένα πολύτιμο ενεργειακό απόθεμα, για να κερδίσουν μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι. Η δυνατότητα εξόρυξης των κοιτασμάτων δεν είναι απεριόριστη. Δεν πρόκειται για ΑΠΕ. Χάνεται για τις επόμενες γενιές.
Με το σημερινό πλαίσιο δεν διασφαλίζεται ούτε η ερευνητική συμμετοχή, ούτε ο ουσιαστικός έλεγχος, ούτε καν η δέσμευση μέρους της πιθανής εξόρυξης από το ελληνικό κράτος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συμφωνία της Energean Oil να πουλά όλη την εγχώρια παραγωγή από τα κοιτάσματα του Πρίνου στην BP. Στην πραγματικότητα ο αρμόδιος εθνικός φορέας, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρίας (ΕΔΕΥ) ισοδυναμεί με ένα γραφείο διανομής του ενεργειακού πλούτου της χώρας, σε μία χούφτα ενεργειακούς ομίλους που θα κερδίσουν τη  μερίδα του λέοντος.
Αρκεί να δει κανείς το πλαίσιο αδειοδότησης fast track που προωθεί η κυβέρνηση και το σημερινό υποτυπώδες επίπεδο στελέχωσης της ΕΔΕΥ σε σχέση με το μεγάλο εύρος καθηκόντων που έχει τυπικά αναλάβει για να βγάλει αυτό το συμπέρασμα. Η ΕΔΕΥ διαθέτει ελάχιστους υπαλλήλους με προσωρινές συμβάσεις και τυπικά καλύπτει μεγάλο φάσμα ευθυνών από τη διεξαγωγή διαγωνισμών, την αδειοδότηση την παρακολούθηση και τον έλεγχο σχετικών συμβάσεων με ενεργειακούς ομίλους, μέχρι και τον έλεγχο για την ασφάλεια σε υπεράκτιες εργασίες εξερεύνησης, αφού δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί σχετική αρμόδια ελεγκτική αρχή ούτε στα χαρτιά.
Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]