ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Euractiv:Πανάκριβοι οι αυτοκινητόδρομοι στην Ελλάδα

Editor’s pick/Euractiv
Πανάκριβοι οι αυτοκινητόδρομοι στην Ελλάδα

Η Ελλάδα και η Κύπρος στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που για πρώτη φορά πήρε τόσο σαφή θέση απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα με σκληρό λεκτικό και αναφορά στους Έλληνες στρατιώτες . Ο Ερντογάν από την άλλη δεν ξέρουμε πόσο θα πειστεί με όλα αυτά καθώς απαιτεί σεβασμό από τις ΗΠΑ και απειλεί με το μεταναστευτικό την Ευρώπη.

Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να στηρίξει την πρωθυπουργό της Βρετανίας στην υπόθεση Σκριπάλ (μάλλον βοήθησε και η συμφωνία για μεταβατική περίοδο στο Brexit), αλλά δεν πήρε απόφαση στην υπόθεση των δασμών που οι ΗΠΑ προτίθενται να επιβάλλουν στα εισαγόμενα εκεί προϊόντα, αφού η αλήθεια είναι ότι και οι ΗΠΑ δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση της ακόμα σε ότι αφορά την ΕΕ και την πιθανή εξαίρεσή της από αυτούς, όπως ζητάνε οι Ευρωπαίοι.

Οι Ρώσοι πάντως εξακολουθούν να διχάζουν τους Ευρωπαίους. Είτε με τις επιφυλάξεις Μπορίσοφ στην υπόθεση Σκριπαλ, είτε με τις επιφυλάξεις του Έλληνα πρωθυπουργού, είτε με το μήνυμα του Γιούνκερ στον επανεκλεγέντα Πούτιν.

Με τις ΗΠΑ πάλι επικρατεί ασάφεια, καθώς νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο πρόεδρος Τραμπ προκάλεσε μια ακόμα παγκόσμια ταραχή ανακοινώνοντας δασμούς 60 δις στα Κινέζικα προϊόντα. Κίνηση που προκάλεσε ανησυχίες για έναν παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο, με τους Ελβετούς –που είναι ευαίσθητοι σε αυτά τα θέματα- να βλέπουν κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία από την πολιτική του Αμερικανού προέδρου.

Οι Ευρωπαίοι πάντως δε βάζουν δασμούς, βάζουν όμως φόρους στις ψηφιακές επιχειρήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συμφωνεί με τη σχετική πρόταση της Επιτροπής που αναζητά λύσεις ώστε οι ψηφιακές επιχειρήσεις να φορολογούνται εκεί όπου προσφέρονται οι υπηρεσίες τους –δηλαδή στην Ευρώπη.

Στην Ευρώπη που πλέον θα πρέπει να προσφέρει ισότιμη αμοιβή για ίση εργασία στον ίδιο τόπο, όπως αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια απόφαση που αφορά πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους που μετακινούνται κάθε χρόνο.

«Η ενσωμάτωση δεν είναι τσιρότο σε πληγή. Είναι κοινωνική αναγκαιότητα» λέει ο Έλληνας Επίτροπος, υπεύθυνος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, καλώντας τα κράτη μέλη να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Πάντως η χώρα του, η Ελλάδα δε τα πάει και τόσο καλά, όχι στη μετανάστευση, αλλά στις κατασκευές των δρόμων, όπως λέει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σύμφωνα με το οποίο το κόστος ανά χιλιόμετρο που αυξήθηκε έως και κατά 69% το αντικείμενο μειώθηκε 55% και οι υπερβάσεις έφτασαν το 1,2 δις ευρώ.

Ευτυχώς αυτές οι παρατηρήσεις δεν άλλαξαν την γνώμη του Γερμανού Επιτρόπου αρμόδιου για τον προϋπολογισμό, που ανακοίνωσε ότι τα χρήματα της Πολιτικής Συνοχής, που χρηματοδοτούν και το ΕΣΠΑ στην Ελλάδα, δε θα μειωθούν πάνω από 5-10%, παρά το Brexit.

Η εβδομάδα κλείνει με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επιμένει σε δημόσια ακρόαση για τον Σελμάιερ, την Κύπρο να παίρνει 25,5 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Συνοχής για τη σύνδεση Λεμεσού- Πάφου και την Επιτροπή να ανακοινώνει 200 εκατομμύρια στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς και να δίνει το πράσινο φως για την εξαγορά της Monsanto από την Bayer.

Καλό Σαββατούριακο,
Νίκος Λαμπρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]