ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Φ. Γεννηματά: Οκτώ προτάσεις κατά των κοινωνικών ανισοτήτων

Οχτώ προτάσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής, παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά στην προσυνεδριακή εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής με θέμα «Πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Περιστέρι.

Ανοίγοντας τη συζήτηση η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι για το Κίνημα Αλλαγής, η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι βασικός στόχος. Καταλόγισε δε στην κυβέρνηση ότι «έταξαν λαγούς με πετραχήλια, κατάντησαν τις πολιτικές κοινωνικής συνοχής σε παρεμβάσεις ‘φιλανθρωπίας’ και περιστασιακών επιδομάτων ακολουθώντας εξοντωτικές πολιτικές για τη μεσαία τάξη».

Παράλληλα, επέκρινε «τη σκληρή νεοφιλελεύθερη αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας» για τις κοινωνικές ανισότητες που κατά τον κ. Μητσοτάκη «είναι ένα φυσικό φαινόμενο». «Η ΝΔ βλέπει την ανάπτυξη, ως οικονομική δραστηριότητα των λίγων, των ισχυρών. Σε αυτούς στηρίζεται και επιμένει ότι η ‘αγορά θα λύσει από μόνη της όλα τα προβλήματα’. Και εννοεί ότι όλο και κανένα ψίχουλο θα περισσέψει από το τραπέζι των ισχυρών και για το φτωχό λαό» είπε.

«Το Κίνημα Αλλαγής επεξεργάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική για την κοινωνική συνοχή με σύνδεση της αναπτυξιακής προσπάθειας, της παραγωγής νέου πλούτου με τη στήριξη της μεσαίας τάξης και την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής. Με τον συντονισμό, την κοινή προσπάθεια δημόσιων, ιδιωτικών και εθελοντικών φορέων αλλά και της αυτοδιοίκησης. Για μας η κοινωνική πολιτική, η κοινωνική δικαιοσύνη ήταν και είναι συντελεστής της παραγωγής και κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης» συμπλήρωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Οι προτάσεις που παρουσίασε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής είναι:

1.Νέα Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Προστασία και ένταξη.

Το κράτος σχεδιάζει, οι δημόσιοι, ιδιωτικοί, κοινωνικοί φορείς εξειδικεύουν και υλοποιούν. Δημιουργούνται δίκτυα Κοινωνικής Σύμπραξης και Αλληλεγγύης σε κάθε Δήμο, για την στήριξη των ευπαθών ομάδων με πόρους που προέρχονται κυρίως από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Μεταφέρεται το «βάρος» των υπηρεσιών στην από - ασυλοποίηση, από - ιδρυματοποίηση. Δημιουργούνται στοχευμένες δράσεις-προγράμματα για στήριξη μονογονεϊκών οικογενειών.

2. Επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης προσθέτοντας στην εισοδηματική ενίσχυση, τη διευκόλυνση πρόσβασης στις κοινωνικές υπηρεσίες.

3. Στήριξη της Οικογένειας και Προστασία των Παιδιών

Κανένα παιδί έξω από τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς των Δήμων.

Στήριξη των παιδιών που αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικά προβλήματα με προγράμματα κοινωνικής φροντίδας και παροχή υπηρεσιών.

4. Ευκαιρίες ένταξης των ανέργων.

Επιδοτείται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα. Η μισθολογική δαπάνη για κάθε επί πλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις υπολογίζεται ως έξοδο-που εκπίπτει της φορολογίας - με συντελεστή αυξημένο κατά 30%. Ειδικά όμως για νέους άνεργους ως 29 ετών, ανέργους άνω των 55 ετών, για γυναίκες άνεργες ο συντελεστής αυξάνεται στο 50%.

Τα Προγράμματα που επιδοτεί το «Κοινωνικό Ταμείο» (ΕΣΠΑ) από τα ολιγόμηνα stage στο Δημόσιο, μετατρέπονται σε Προγράμματα απόκτησης Εργασίας Εμπειρίας σε επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα, που δημιουργούν πραγματικές γνώσεις και δεξιότητες ώστε να βρει ο άνεργος δουλειά.

5. Στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και των χαμηλόμισθων

Καθιέρωση κατώτερου εγγυημένου επιπέδου σύνταξης, που ορίζεται για το μεμονωμένο συνταξιούχο στα 500 ευρώ το μήνα. Όσον αφορά τον κατώτερο μισθό , μεταφέρεται η ευθύνη στους Κοινωνικούς Εταίρους, μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ώστε να επιτευχθούν αυξήσεις μέσα στα όρια αντοχής της οικονομίας.

6. Παροχή καθολικών υπηρεσιών ασφάλειας

Επέκταση των ανοικτών Κέντρων ημερήσιας Φροντίδας ηλικιωμένων και των προγραμμάτων ενεργού γήρατος.

Με ενίσχυση και γενίκευση της «Βοήθειας στο Σπίτι» και της «νοσηλείας κατ' οίκον», για άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

7. Πλήρης ένταξη των ατόμων με αναπηρία

Με οριζόντιες πολιτικές στήριξης σε κάθε πολιτική και δράση του Δημοσίου, σε Κεντρικό και Περιφερειακό επίπεδο Με εκσυγχρονισμό και εξειδικευμένες υπηρεσίες στα ΚΕΠΑ. Με εξασφάλιση της προσβασιμότητας τους στα μέσα μεταφοράς, τις δημόσιες υπηρεσίες και τους δημόσιους χώρους.

8. Προάσπιση δικαιωμάτων

Ενισχύονται οι δομές και οι υπηρεσίες που απευθύνονται σε ευάλωτες κατηγορίες όπως οι αιτούντες άσυλο, οι εξαρτημένοι από ουσίες, τα θύματα βίας λόγω φύλου, οι οροθετικοί, οι αποφυλακισμένοι κ.α.



★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]