ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Λήγει η προθεσμία για τα ανασφάλιστα και ξεκινούν οι έλεγχοι

Στις 23 Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία μέσα στην οποία οι κάτοχοι των ανασφάλιστων οχημάτων έχουν τη δυνατότητα να ασφαλίσουν τα αυτοκίνητά τους, αφού ξεκινάει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ο έλεγχος για όσους από τους ιδιοκτήτες τους δεν το έχουν κάνει.

Οι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα από 100 έως 250 ευρώ, με αφαίρεση διπλώματος οδήγησης και άδειας κυκλοφορίας, αλλά και με ποινικές κυρώσεις.

Επισημαίνεται ότι η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι, μετά το πέρας 30 ημερών από την έκδοση του Πληροφοριακού Οδηγού, θα διενεργήσει την επόμενη ηλεκτρονική διασταύρωση, σε ημερομηνία που δεν θα ανακοινωθεί εκ των προτέρων. Εφεξής, τηρώντας τις απαιτήσεις του νόμου 4141/2013, θα διενεργεί τουλάχιστον δυο ηλεκτρονικές διασταυρώσεις κάθε έτος, σε ημερομηνίες που επίσης δεν θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων.

Από τις 24 Μαρτίου και μετά συνεπώς, (ο Πληροφοριακός οδηγός για τα ανασφάλιστα δημοσιοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου) αρχίζει να τρέχει ο χρόνος που η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ξεκινήσει ένα νέο γύρο διασταυρώσεων προκειμένου να εντοπίσει τα οχήματα που κυκλοφορούν ανασφάλιστα στους ελληνικούς δρόμους.

Το ύψος του χρηματικού προστίμου έχει καθοριστεί σε 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κυβικά εκατοστά, 150 ευρώ για δίκυκλα από 251 κυβικά και άνω, 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά και 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1.001 κυβικά και άνω.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ κατά το διάστημα που μεσολάβησε από τον Ιούνιο του 2017, οπότε και διενεργήθηκε η πρώτη διασταύρωση, οι ασφαλίσεις οχημάτων αυξήθηκαν κατά 510.000 σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αγγίζοντας, για πρώτη φορά, το ιστορικό μέγεθος των 6,26 εκατ. ασφαλισμένων οχημάτων στη χώρα.

Πώς θα δείτε αν το όχημά σας είναι ασφαλισμένο

Το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από ατυχήματα αυτοκινήτων, έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του μια ηλεκτρονική εφαρμογή που ενημερώνει τους οδηγούς όχι μόνο για το αν είναι ή όχι ασφαλισμένο το όχημα αλλά ακόμη και για το ποια εταιρεία το έχει ασφαλίσει και μέχρι πότε.  Το μόνο που χρειάζεται για να δουν αν είναι δηλωμένο το όχημα, είναι ο αριθμός της πινακίδας κυκλοφορίας και ο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη (ελέγξτε εδώ).

Εν τω μεταξύ δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση ΠΟΛ.1046.2018 με την οποία τροποποιείται η ΠΟΛ.1033/28.1.2016 σχετικά με τον εντοπισμό ανασφάλιστων αυτοκινήτων οχημάτων και την επιδίωξη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών αυτών μέσω της επίσπευσης της διαδικασίας επιβολής διοικητικών και ποινικών κυρώσεων, όπως ισχύει. Με τη νέα τροποποίηση δεν θα επιβάλλεται το πρόστιμο των ανασφάλιστων οχημάτων, εφόσον ο αγοραστής προβεί στη σύναψη συμβολαίου εντός επτά εργασίμων ημερών από την ημερομηνία αγοράς (αντί τριών που ίσχυε). 

Ειδικότερα, η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

Η περίπτωση γ΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 3 αντικαθίσταται ως εξής:

«γ) από τον αγοραστή, αν απέκτησε όχημα έως την ημερομηνία της εκάστοτε διασταύρωσης και από τη μεταβίβασή του σε αυτόν έως τη σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου δεν παρήλθε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των επτά εργασίμων ημερών».
 πηγη nextdeal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]