Πρωτοβουλία Πολιτών Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογοναναθράκων

ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ

Από την Πανηπειρωτική μέχρι την Ευρωβουλή

Νέα δυναμική αποκτά η Πρωτοβουλία Eνάντια στην Eξόρυξη Yδρογονανθράκων στην Ήπειρο, καθώς προστίθενται όλο και περισσότερες φωνές αντίδρασης και εναντίωσης στους σχετικούς σχεδιασμούς.

Απόλυτα επιτυχημένη ήταν η παρέμβαση στην ετήσια εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΣΕ), με τους φορείς και τα σωματεία να καθιστούν σαφές ότι η εξόρυξη πετρελαίων είναι παντελώς ασύμβατη δραστηριότητα με την «ταυτότητα» της Ηπείρου. Τελευταία μάλιστα, αναδεικνύεται όλο και περισσότερο η πλούσια φυσική κληρονομιά που σε συνδυασμό με την πολιτιστική και την αρχιτεκτονική αισθητική αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην εκδήλωση της ΠΣΕ, για πρώτη φορά, το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων επικεντρώθηκε στα πανώ της Πρωτοβουλίας και μιας σειράς άλλων συλλογικοτήτων της Ηπείρου με το σύνθημα «Ήπειρος Αμόλυντη – Βιώσιμη Ανάπτυξη – Όχι Πετρέλαια».

Απόλυτα ικανοποιημένη δηλώνει η Πρωτοβουλία από την ανταπόκριση του κόσμου στην Αθήνα, ενώ κι από τα Γιάννενα μέλη της ταξίδεψαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), συμπράττοντας με τους φορείς και τους συλλόγους των Αποδήμων και με τις κορυφαίες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας, οι οποίες αντιστρατεύονται το ενδεχόμενο των εξορύξεων. Σημαντική –και συνάμα ενθαρρυντική- είναι επίσης η ενεργοποίηση ομάδων πολιτών από την Άρτα και την Πρέβεζα, ενώ κινητικότητα υπάρχει πλέον και στη Θεσπρωτία, όπου προχθές το βράδυ πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση για το πολύκροτο θέμα των πετρελαίων.

Επιπλέον, στην πόλη των Ιωαννίνων πληθαίνουν οι αντιδράσεις, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολίτες και συλλογικότητες, οργανώνονται εκδηλώσεις ενημέρωσης και δρομολογείται η διεύρυνση της Πρωτοβουλίας. Εντός των ημερών θα «επισημοποιηθούν» συνεργασίες για κοινή συστράτευση απέναντι στην εξόρυξη των πετρελαίων, γεγονός που θα επαυξήσει τη δυναμική του μετώπου και θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μαζικοποίηση του αγώνα.

Πέραν αυτών, μείζονος σημασίας θεωρείται και η παρέμβαση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή, ο οποίος μεταφέρει το ζήτημα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ο ευρωβουλευτής κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις κινητοποιήσεις των πολιτών, οι οποίοι επιχειρούν να αποτρέψουν τα σχέδια της πετρελαϊκής σύμπραξης σχετικά με τις έρευνες και τις εξορύξεις. Πάντως, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αδρανοποίηση των εργασιών από την εταιρία, εξαιτίας προφανώς των αντιδράσεων και της δημοσιοποίησης του τρόπου εκτέλεσης των εργασιών.

Τέλος, η Πρωτοβουλία Πολιτών Ενάντια στις Εξορύξεις καλεί τα μέλη της και οιονδήποτε πολίτη επιθυμεί, σε ανοιχτή συνέλευση την ερχόμενη Πέμπτη 8 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα στο «Κτήμα Παλιουρή» (20ο χιλιόμετρο Εθνικής οδού Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας στο ομώνυμο χωριό του δήμου Ζίτσας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]