ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

«Μακεδονία» αποκάλεσε την ΠΓΔΜ ο Γιούνκερ – Τι σχολίασε η Κομισιόν

Με τον όρο «Μακεδονία» αποκάλεσε την ΠΓΔΜ ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε δηλώσεις που έκανε με αφορμή την περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Στη ‘Μακεδονία’, την ΠΓΔΜ όπως λέγεται στη γραφειοκρατική ορολογία, διαπίστωσα ότι οι ‘Μακεδόνες’ σημειώνουν σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της Ευρώπης. Αλλά δεν υποσχέθηκα σε κανέναν μια ημερομηνία ένταξης. Και δεν ανακοίνωσα ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων ούτε σε εκείνους οι οποίοι δεν βρίσκονται ακόμη σε διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ μιλώντας στη γερμανόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι «το θέμα για μένα είναι η ουσία των διαπραγματεύσεων και όχι ο προσδιορισμός ημερομηνίας. Οι προθεσμίες με ενδιαφέρουν, αλλά όχι τόσο ώστε να ξεχάσω την ουσία των διαπραγματεύσεων» και σημείωσε ότι στην ΠΓΔΜ αυτό έγινε κατανοητό, αλλά στην Αλβανία λιγότερο. «Τον Απρίλιο θα υποβάλουμε τις προτάσεις μας σχετικά, αλλά με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορώ να προβλέψω πώς θα είναι αυτές οι προτάσεις. Διότι πρέπει να γίνουν ακόμη ουσιαστικά βήματα προόδου. Αυτά θα εξεταστούν τον Απρίλιο», διευκρίνισε.

Πάντως, προειδοποίησε για τον κίνδυνο, αν απομακρυνθεί η προοπτική ένταξης, να επαναληφθούν στα Βαλκάνια οι συγκρούσεις του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος.


Κομισιόν: «Δεν υπάρχει αλλαγή στην πάγια θέση της ΕΕ για την ονομασία»

Σχολιάζοντας το γεγονός, πηγές της Κομισιόν διαβεβαίωσαν την Πέμπτη ότι δεν υπάρχει «καμία αλλαγή στην πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» να αποκαλεί τα Σκόπια με την επίσημη διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία της ΠΓΔΜ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον όρο «Μακεδονία» πρόκειται για κάτι το οποίο «χάθηκε στη μετάφραση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι όπως έκανε πάντα στο παρελθόν, έτσι και στο μέλλον, ο πρόεδρος Γιούνκερ θα αποκαλεί τα Σκόπια με την επίσημη ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).



 ★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]