Τι αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη και Ηλιόπουλο

Το θέμα των επιθέσεων βουλευτών της Χρυσής Αυγής σε άλλα μέλη του κοινοβουλίου απασχόλησε τη Δευτέρα την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτική Δεοντολογίας, στην οποία επρόκειτο να παρουσιαστούν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, και οι βουλευτές, Ηλίας Κασιδιάρης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, για τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τις φραστικές επιθέσεις τους σε βάρος μελών του κοινοβουλίου.

Οι τρεις βουλευτές αν και είχαν κληθεί για να δώσουν εξηγήσεις, δεν εμφανίστηκαν ποτέ στη συνεδρίαση της επιτροπής. Οι δύο από τους τρεις (Κασιδιάρης και Ηλιόπουλος) αρκέστηκαν στο να στείλουν υπομνήματα, ενώ ο Ν. Μιχαλολιάκος δεν έκανε ούτε αυτό.

Η επιτροπή αποφάσισε, εν τέλει, να εισηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την απόδοση μομφής σε βάρος του γ.γ. της Χρυσής Αυγής και των δύο βουλευτών. Η μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά είναι διαδικασία η οποία κινείται σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις και περιγράφεται στον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 80). Την απόφαση θα λάβει η Ολομέλεια την προσεχή Τετάρτη. Ο Κανονισμός δίνει τη δυνατότητα στους βουλευτές στους οποίους αποδίδεται μομφή να δώσουν εξηγήσεις για τη στάση τους.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που πολιτικός αρχηγός παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος κλήθηκε στην Επιτροπή μετά την πρωτοφανή προτροπή του προς τους Έλληνες μειονοτικούς βουλευτές να δηλώσουν ποια είναι η πατρίδα τους, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής κλήθηκε, επίσης, διότι παρείχε πλήρη κάλυψη στους βουλευτές του, στην επίθεση που εξαπέλυσαν κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος αντέδρασε έντονα στα λεγόμενα του Νίκου Μιχαλολιάκου προς την Ολομέλεια, με επιστολή του προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, έχει επισημάνει ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά και τα λεγόμενα των βουλευτών της Χρυσής Αυγής δεν έχουν προηγούμενο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και ξεπερνούν κατά πολύ τα σύνορα της κοινοβουλευτικής δεοντολογίας και ευπρέπειας, του πολιτικού διαλόγου, αλλά και τα σύνορα του μίσους και του διχασμού. «Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό ή για συμπεριφορά στο πλαίσιο κάποιας έντονης οξυμένης συζήτησης, αλλά για συμπεριφορά επαναλαμβανόμενη, συνειδητή και με πλήρη κάλυψη του προέδρου και των λοιπών μελών της συγκεκριμένης Κοινοβουλευτικής Ομάδας» ανέφερε ο κ. Βούτσης προς την Επιτροπή Δεοντολογίας.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]