ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Χρόνιος βήχας στα παιδιά

Συχνά απασχολεί τους γονείς κάποιος χρόνιος βήχας που έχει το παιδί τους δηλαδή ένας βήχας που κρατάει πάνω από 15 μέρες και ειδικά πάνω από ένα μήνα ή και για πολλούς μήνες ακόμα και αν δεν είναι καθημερινός η συνεχής άλλα αρκετές ώρες την ημέρα ή αρκετές μέρες την εβδομάδα ή αρκετές εβδομάδες το μήνα ή ακόμα σημαντικότερο πολλούς μήνες του έτους.
Ένα παιδί κάτω των 3 ετών που ίσως πάει στον παιδικό σταθμό ή έχει μεγαλύτερο παιδάκι που πάει συνήθως έχει συχνές ιώσεις που φέρνουν βήχα επανειλημμένα. Αθροίζονται τα επεισόδια σαν να είναι ένα. Εξετάζουμε βέβαια και άλλες εκδοχές όπως παρατεινόμενη ρινίτιδα σπάνια αλλεργική στη ηλικία αυτή ,υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια), εισχώρηση ξένου σώματος (ξηρός καρπός), η σπανιότερα ΓΟΠ (παλινδρόμηση), εξηγεί ο κύριος ΜΠΩΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
Σε μεγαλύτερα παιδιά σκεφτόμαστε πιο συχνά εκτός από τη λοίμωξη και το μεταλοιμώδη βήχα τα αλλεργικά αίτια όπως αλλεργική ρινίτιδα ή βρογχικό άσθμα.Δεν ξεχνάμε και αίτια όπως πνευμονία (ιογενής, μυκοπλασματική κλπ.),κοκκύτης που υπάρχει ακόμα και κάποτε είναι ήπιος,ακόμα και ψυχογενής βήχας!
Πάνω από όλα μετράει το καλό ιστορικό από τον ιατρό ,το κληρονομικό,η καλή κλινική εξέταση αναπνευστικού ανώτερου και κατώτερου και όλων των συστημάτων και μετά παρακλινικό έλεγχο όπως παλμική οξυμετρηση, γενική αίματος με επικέντρωση στο Λευκοκυτταρικό τύπο,τα ηωσινόφιλα,τις ανοσοσφαιρίνες IgE και ενδεχομένως αλλεργικά τεστ Rast ή δερματικά τεστ από αλλεργιολόγο. Σπανιότερα ίσως χρειαστεί βρογχοσκόπηση με εύκαμπτο βρογχοσκόπιο από ΩΡΛ για να αποκλειστεί η εισχώρηση ξένου σώματος αν υπάρχει υποψία η ακτινογραφία θώρακος για πνευμονία άτυπη η βρογχεκτασία η ατελεκτασία.
Ο παιδίατρος είναι πρώτος αρμόδιος και υπεύθυνος να κρίνει, να εξετάσει , να διαγνώσει το πρόβλημα και ξαναδώσει θεραπεία. Επί αμφιβολιών ή ανάγκης διενέργειας εξειδικευμένων εξετάσεων, θα το παραπέμψει στον ειδικό όπως αλλεργιολόγο, πνευμονολόγο, ΩΡΛ. Απλές διαπιστώσεις αρχικά ίσως κατευθύνουν στη διάγνωση.
Αν είναι άνοιξη, καλοκαίρι χωρίς ιστορικό ίωσης μαζί με αλλεργικές εκδηλώσεις π.χ.απο το δέρμακαι κληρονομικότητα οδηγούν προς άσθμα τη διάγνωση ενώ βήχας χωρίς καθόλου παθολογικά ευρήματα που σταματάει με το παιχνίδι και τον ύπνο σε ένα αγχώδες παιδί ίσως είναι ψυχογενής!Υλακώδης βήχας (σκυλίσιος) το χειμώνα είναι πιθανόν λαρυγγίτιδα άλλα δεν είναι συνήθως χρόνιος. Η θεραπεία εξατομικεύεται και ξεκινάει από άπλα μέσα όπως ρινοπλύσεις,υδρατμούς,ήπια αντιβηχικά έως αντιαλγικών ή αντιασθματικά ακόμα και αντιβιοτικά όποτε χρειάζεται αναλόγως. Η διάρκεια ποικίλει. Ίσως κάποτε δεν χρειαστεί καμία θεραπεία!
Δεν ξεχνάμε ότι ο βήχας είναι ένα αντανακλαστικό αποβολής ερεθιστικών παραγόντων και δεν θέλουμε να τον καταστείλουμε!
Η αιτία μας ενδιαφέρει και αυτή πολεμάμε για να ανακουφίσουμε όσο πρέπει το παιδί χωρίς όμως τις παρενέργειες ,τις επιπτώσεις και την ταλαιπωρία άσκοπων εξετάσεων και λάθος φάρμακων! Διάγνωση λοιπόν με προσοχή και μετά επιλεγμένη και ασφαλή θεραπεία με σύνεση και λογική!
sgtoghojsoigjhlksgjh.jpg

ΜΠΩΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

 stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]