ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Σταδιακά από σήμερα Δευτέρα οι αιτήσεις για το «Εξοικονωμώ»

Η εξομάλυνση της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος για την κατάθεση αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ αναμένεται από σήμερα  Δευτέρα, οπότε ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για την πρώτη γεωγραφική “ομάδα”, σε σύνολο τριών, μετά τις “περίεργες” μαζικές εισόδους της Τρίτης που προκάλεσαν το μπλοκάρισμα του συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, για το νέο πρόγραμμα έχει υιοθετηθεί σύστημα απολύτως ηλεκτρονικό, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, διασφαλίζοντας διαφάνεια διαδικασιών και ασφάλεια, ενώ σύμφωνα με το ΥΠΕΝ υπάρχει επάρκεια των πόρων και εφόσον χρειαστεί, θα εξασφαλιστούν και επιπρόσθετα κονδύλια για την κάλυψη όλων των ωφελούμενων νοικοκυριών.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, πρώτη ημέρα “ανοίγματος” του ηλεκτρονικού συστήματος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΝ, έγιναν μέσα στις πρώτες δύο πρώτες ώρες λειτουργίας 1,5 εκατομμύριο προσπάθειες εισόδου. Μάλιστα εντοπίστηκαν 60 κόμβοι που έστελναν ο καθένας από 5.000 μηνύματα -ήτοι συνολικά 300.000...

Δεδομένου ότι στο πρώτο βήμα απαιτείται χρήση κωδικών Taxisnet, άρα επικοινωνία με την ΑΑΔΕ, η κυκλοφορία αυτή αξιολογήθηκε από το λογισμικό της ΓΓΠΣ ως δυνάμει απειλή και ενεργοποιήθηκαν μηχανισμοί αντιμετώπισης, που προκάλεσαν ουσιαστικά “κλείδωμα” του συστήματος. Υπ’ αυτές τις συνθήκες ζητήθηκε εντοπισμός των κόμβων και διερευνάται αν υπήρξε χρήση κακόβουλου λογισμικού.

Σταδιακή επανεκκίνηση

Κατόπιν των ανωτέρω, το σύστημα για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων ενεργοποιείται εκ νέου από τη Δευτέρα 19.3, διαδοχικά, στη βάση τριών γεωγραφικών ζωνών, ως εξής:

- 19 Μαρτίου για Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα.

- 26 Μαρτίου για Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη.

- 2 Απριλίου για Αττική και Νότιο Αιγαίο.

Οι ημερομηνίες αυτές αφορούν την έναρξη του “ανοίγματος” της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή αιτήσεων, ενώ τα στοιχεία που έχουν ήδη καταχωριστεί, θα παραμείνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε να αξιοποιηθούν κανονικά στη συνέχεια.

Πάντως, κανένας χρήστης δεν έχει ολοκληρώσει την υπαγωγή στο πρόγραμμα, ενώ μέχρι το πρώτο στάδιο επιλεξιμότητας έχουν προχωρήσει την αίτησή τους 335 ενδιαφερόμενοι από όλες τις Περιφέρειες της χώρας -οπότε δεν τίθεται σε αυτή τη φάση θέμα σειράς προτεραιότητας.

Τονίζεται ότι δεν υπάρχει λόγος να βιαστούν οι ενδιαφερόμενοι για την είσοδό τους στην πλατφόρμα και σίγουρα δεν έχει νόημα η είσοδος ενδιαφερομένων από διαφορετικές Περιφέρειες από εκείνες για τις οποίες ενεργοποιείται το σύστημα.

Άλλωστε η είσοδος στην πλατφόρμα χωρίς πραγματική πρόθεση και δυνατότητα υποβολής αίτησης μάλλον εξυπηρετεί όσους επιθυμούν να υπονομεύσουν το πρόγραμμα, όπως οι πιθανές “επιθέσεις” και η πολιτική εκμετάλλευση που επιχειρήθηκε, ώστε να αποφευχθεί η σύγκριση με τα πεπραγμένα του προηγούμενου αντίστοιχου προγράμματος.

Για την ιστορία, στο πλαίσιο του Εξοικονομώ Ι εγκρίθηκαν 50.000 νοικοκυριά, ενώ υπήρχαν κονδύλια για 15.000, που μάλιστα επιλέχθηκαν χειρωνακτικά και με διαβλητές διαδικασίες. Η παρούσα κυβέρνηση κατάφερε να αξιοποιήσει πόρους από άλλες πηγές και να εντάξει, σταδιακά, άλλους 20.000 ωφελούμενους -και τελικά έμειναν εκτός 15.000.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]