ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Νίκος Πλακίδας:Ο Ελλην Ελληνοράφτης


του Σερραίου παιδαγωγού Δήμτσιου Γ. Χρήστου
    Ο Νικόλαος Πλακίδας είναι ίσως από τους τελευταίους παραδοσιακούς «Ελληνοράφτες» της χώρας μας. Κατάγεται από την Κατοχή Μεσολογγίου. Η Κατοχή είναι στενά συνδεδεμένη με τη ζωή, καθώς και με το τέλος της κυρά-Βασιλικής Κονταξή, τελευταίας γυναίκας του Αλή του Τεπενλελή, πασά των Ιωαννίνων. Η περιοχή όσο και η συνείδηση των κατοίκων είναι εμποτισμένα με την ιστορία τους και ιδιαίτερα με την Ηρωική Έξοδο, καθώς και τη θυσία των Μεσολογγιτών τον Απρίλιο του 1826.
    Ο κύριος Πλακίδας από μικρό παιδί είχε αποκτήσει ισχυρούς δεσμούς με την τοπική ιστορία και παράδοση, ακούγοντας τα ηρωικά κατορθώματα των προγόνων του από τις διηγήσεις των γεροντότερων και ιδιαίτερα της «βάβως» του. Ως συνέπεια όλων αυτών ξεκίνησε σε ηλικία περίπου 10 ετών να συγκεντρώνει παλιά αντικείμενα της ελληνικής παράδοσης. Το πρώτο του απόκτημα ήταν ένα σίδερο που λειτουργούσε με κάρβουνο. Σιγά-σιγά μεγάλωνε η συλλογή του. Καθώς περνούσαν τα χρόνια όλο και λαμπάδιαζε μέσα του η φλόγα της επιθυμίας να συνεχίσει την παράδοση των προγόνων του. Στην εφηβική του ηλικία ασχολήθηκε με την κατασκευή παραδοσιακών κοσμημάτων, ενώ ταυτόχρονα δούλευε σε μηχανουργείο. Από τα φιλοδωρήματα που εξοικονομούσε πήγε αρχικά στο Μεσολόγγι και στη συνέχεια στην Αθήνα για να αναζητήσει την τελειοποίηση των κοσμημάτων του καθώς και την ενίσχυση της συλλογής του.
    Τα χρόνια περνάνε και ο Νικόλας αποφασίζει να ασχοληθεί με την ραπτική παραδοσιακών φορεσιών. Ίσως έμπνευσή του αποτέλεσε η μητέρα του που καταπιανόταν με την υφαντική. Στην τέχνη του αυτή υπήρξε αυτοδίδακτος και πιστός στην παράδοση κάθε τόπου από τον οποίο παράγει τις τοπικές φορεσιές.
    Σήμερα ο κύριος Πλακίδας ζει και εργάζεται στην Κατοχή. Στο εργαστήρι παραδοσιακών φορεσιών ασχολείται επίσης με την κατασκευή κοσμημάτων και οπλισμού, πιστών αντίγραφων της εποχής. Συμμετέχει κάθε χρόνο στις γιορτές «Εξόδου» στο Μεσολόγγι και σε άλλες επετειακές εκδηλώσεις (Μέγα Σπήλαιο Καλαβρύτων). Είναι παγκοσμίου φήμης ο ίδιος καθώς και οι φορεσιές του. Έχει ταξιδέψει σε 22 χώρες του εξωτερικού μεταξύ των οποίων Καναδάς, Ρωσία, Αυστραλία, Ολλανδία, Αζερμπαϊτζάν και Τουρκμενιστάν. Σε πολλές από αυτές έχει προσκληθεί για να εκθέσει τις φορεσιές του ενώ σε άλλες για χορευτικές εκδηλώσεις. Το εργαστήριο του κ. Πλακίδα αναλαμβάνει την κατασκευή παραδοσιακών φορεσιών (πώληση ή ενοικίαση) για πολιτιστικούς ή χορευτικούς συλλόγους καθώς και για ιδιώτες ανά την Ελλάδα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του με τους κάτωθι τρόπους επικοινωνίας:
α) τηλ.26320-93218 / κιν.6944597806
β) Facebook: Νίκος Πλακίδας (Νίκος Πλακίδας Εργαστήρι      Φορεσιών) & Συλλογή Ελληνικών Φορεσιών
γ) www.foustanela.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]