«Ήπειρος: Έρευνα Και Εξόρυξη Υδρογονανθράκων». Ημερίδα Της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

''Ήπειρος: Έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων''.
Ημερίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος,

τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018, ώρα 17.00',

στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών.



Το ενδιαφέρον της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, για την ανάπτυξη της Ηπείρου και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ηπειρωτών, είναι δεδομένο και έχει καταδειχθεί από την 81χρονη πορεία της,  από τα 7 παγκόσμια Πανηπειρωτικά Συνέδρια, από τις πρωτοβουλίες και δράσεις της, στα μεγάλα ζητήματα σχετικά με την πατρώα γη και την καταγραφή αυτών σε συζητήσεις και ειδικές θεματικές ημερίδες, που διοργάνωσε.

Η έρευνα και η εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην Ήπειρο είναι κορυφαίο ζήτημα, που αγγίζει όλη τη χώρα αλλά κύρια την γεωγραφική περιφέρεια της Ηπείρου και τους Ηπειρώτες.

Ένα ζήτημα που η ΠΣΕ, το είδε πολύ νωρίς, όταν δεν υπήρχε ενδιαφέρον από κανένα άλλο Ηπειρώτικο φορέα και στις 2 Δεκεμβρίου  2014 διοργάνωσε ημερίδα, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, στην Αθήνα και με διαδικασίες τεκμηρίωσης, προσπάθησε σε βάθος να διεισδύσει στο θέμα της εξόρυξης πετρελαίων στα οικόπεδα της Ηπείρου, αλλά και τις διάφορες πτυχές των συμβάσεων που είχε συνομολογήσει  αρχικά και επρόκειτο να επικυρώσει η Βουλή των Ελλήνων, το Ελληνικό Δημόσιο με τις εταιρείες έρευνας, εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Παραθέτοντας τις απόψεις κορυφαίων επιστημόνων για τις θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις σε κοινωνικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Τα συμπεράσματα της ημερίδας αυτής, συνοψίστηκαν στις εξής θέσεις, που είναι και μέχρι σήμερα, οι εγκεκριμένες θέσεις της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

«Η χώρα διαθέτει πράγματι ορυκτό πλούτο να συντελέσει μελλοντικά στην ευημερία του λαού της και ότι πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες εκμετάλλευσής, αλλά υπό προϋποθέσεις. Η εκμετάλλευση να μην έχει χαρακτηριστικά εξάρτυσης και να μην κατατείνει στη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας ελάχιστον επενδυτών και επικυρίαρχων διεθνών εταιρειών η χωρών. Να εφαρμοστεί η Ευρωπαϊκή νομοθεσία προστασίας του περιβάλλοντος και να γίνει σεβαστή η ισόρροπη ανάπτυξη με άλλους τομείς, καθώς και την αρμονική συνύπαρξη με τις πολιτιστικές αξίες και το περιβάλλον της περιοχής. Να διασφαλίζεται το μέγιστο κοινωνικό όφελος και να υπάρχει έλεγχος αξιόπιστης εφαρμογής των μελετών και επιστροφή αντισταθμιστικών ωφελειών για την τοπική κοινωνία. Τέλος ζητήθηκε εγρήγορση από την ΠΣΕ και τους Ηπειρώτες στην διεκδίκηση και επιβολή των καλύτερων δυνατών μορφών αξιοποίησης του εθνικού πλούτου της χώρας και της Ηπείρου ειδικά».

Όπως τονίστηκε τότε, τα συμπεράσματα αυτά της ημερίδας στις 2-12-2014 αποτελούν και δέσμευση της ΠΣΕ για την καλύτερη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και της Ηπείρου και με βάση αυτά κινείτε και σήμερα.

Καθίστανται επίκαιρο όσο ποτέ μετά την έναρξη ερευνών για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο οικόπεδο των Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας, και μετά την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων για την υπογραφή σύμβασης για το οικόπεδο Πρέβεζας-Άρτας, να εξεταστεί το πως προχωρεί η έρευνα για την εξόρυξη των πετρελαίων  και το αν εφαρμόζεται η υποχρέωση για τη παρακολούθηση εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας Ηπείρου της εφαρμογής των όρων των συμβάσεων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, αποφάσισε ομόφωνα την διοργάνωση νέας ημερίδας, με τίτλο ''Ήπειρος: Έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων'', ως συνέχεια της προηγούμενης για να ενημερωθούν οι Απόδημοι για την εξέλιξη της έρευνας στην Ήπειρο και το οικόπεδο των Ιωαννίνων, με την συμμετοχή, του αρμόδιου Υπουργείου, του φορέα υλοποίησης της έρευνας και ειδικών επιστημόνων.

Έτσι λοιπόν, καλεί τους Συλλόγους μέλη της ΠΣΕ και κάθε ενδιαφερόμενο για το θέμα, να παραστούν στην ημερίδα που διοργανώνεται Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018, ώρα 17.00', στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πλατεία Κοτζιά, Ομόνοια.

Εισηγητές στην ημερίδα είναι:
Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών πρώτων υλών, του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Εκπρόσωπος της Εταιρείας Energean Oil & Gas, που διενεργεί την έρευνα στο οικόπεδο Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας.

Αβραάμ Ζεληλίδης, γεωλόγος, πετρελαιολόγος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σαράντης Δημητριάδης, ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Νίκος Γιαννούλης, Φυσικός-Περιβαλλοντολόγος.

Μιχάλης Μαρτσέκης, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.
 giannena-e.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]