Στην Αρχαία Δωδώνη ο Αμερικανός Πρέσβης

 Στην Αρχαία Δωδώνη ο Αμερικανός Πρέσβης

Ενθουσιασμένος από τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης δήλωσε ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ με την ολοκλήρωση της επίσκεψης που πραγματοποίησε την Κυριακή.
Τον Αμερικανό διπλωμάτη που συνοδεύονταν από την σύζυγό του και τον Αντιδήμαρχο Ιωαννίνων Παντελή Κολόκα, υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Θεοχάρης και ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Γρηγόρης Γιαννάκης.
Η ξενάγηση έγινε από τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνο Σουέρεφ και την αρχαιολόγο Ελένη Σκαλιστή.
Ξεκίνησε δε υπό καταρρακτώδη βροχή αλλά η ηλιοφάνεια που ακολούθησε επέτρεψε στον Πρέσβη και την συνοδεία του να δουν από κοντά τόσο το θέατρο όσο και τα υπόλοιπα μνημεία.
Ο ίδιος έμεινε έκπληκτος από το μεγαλείο του αρχαίου θεάτρου, περπάτησε σε όλα τα διαζώματα και ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για το έργο της αναστήλωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στην συνέχεια ξεναγήθηκε στον υπόλοιπο αρχαιολογικό χώρο δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από το σύμπλεγμα θρησκευτικών-λατρευτικών, πολιτικών και πολιτιστικών μνημείων.
Ο κ. Πάιατ επισκέφθηκε το χωριό Μαντείο, όπου περπάτησε στα στενά του δρομάκια.
Στην πλατεία είχε διεξοδική συζήτηση με τον Δήμαρχο Χρήστο Ντακαλέτση για τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην περιοχή, για τις δομές υγείας και εκπαίδευσης και για την φυσιογνωμία του Δήμου.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε διεξοδικά στα έργα αναστήλωσης που πραγματοποιούνται στον αρχαιολογικό χώρο και ο Πρέσβης δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στην Υπουργό Πολιτισμού την προσωπική του παράκληση για ενίσχυση των κονδυλίων προκειμένου να προχωρήσει η αναστήλωση σε μεγαλύτερο μέρος του αρχαίου θεάτρου.
Ο κ. Ντακαλέτσης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται με πρωτεργάτη την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ώστε να ενταχθεί η Δωδώνη στον κατάλογο παγκόσμιων μνημείων της UNESCO, με τον Αμερικανό διπλωμάτη να εκφράζει την απορία του γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ήδη εφικτό.
Παράλληλα ο Δήμαρχος τον ενημέρωσε για το Φεστιβάλ και το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού. Μάλιστα του απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση να επισκεφθεί εκ νέου την περιοχή προκειμένου να δει κι άλλα αξιοθέατα, όπως τις πηγές του Αχέροντα και του Λούρου ενώ του ζήτησε να εξετάσει την δυνατότητα πολιτιστικής συνεργασίας με την Πρεσβεία, θέματα τα οποία αντιμετωπίστηκαν θετικά από τον κ. Πάιατ.
Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Δήμαρχος δώρισε στον Αμερικανό Πρέσβη ένα ασημένιο αναμνηστικό στο οποίο απεικονίζεται το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης κι ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα κι εκείνος ανταπέδωσε προσφέροντας ένα βιβλίο – αφιέρωμα στην Καλιφόρνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]