Το Τμήμα Φιλολογίας Ιωαννίνων Παρουσιάζει Το Βιβλίο «Γεωγραφίες Της Μετάφρασης, Χώροι, Κανόνες, Ιδεολογίες».


Το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου του Αναπληρωτή Καθηγητή Συγκριτικής Φιλολογίας, κ. Δημητρίου Καργιώτη, με τίτλο «Γεωγραφίες της Μετάφρασης, χώροι, κανόνες, ιδεολογίες».
Η παρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 5 Μαρτίου, ώρα 20:00, στο «Καμπέρειο» Θέατρο (Παπαδόπουλου 11).
Το βιβλίο του κ. Καργιώτη, αποτελείται από έξι μελέτες των οποίων συνεκτικός ιστός είναι η μετάφραση, η σημαίνουσα γραμματειακή πρακτική που συγκροτεί πολιτισμικές σχέσεις κι επιτρέπει πολιτισμικές μεταβιβάσεις· ένα συστατικό δηλαδή πεδίο της ιστορίας των ιδεών, δίπλα στο θεμελιωτικό πεδίο της πρωτότυπης γραμματείας.
Τα κείμενα του τόμου φιλοδοξούν να συμβάλουν στην ανάδειξη και καλύτερη κατανόηση των θεωρητικών και πολιτισμικών προϋποθέσεων ορισμένων συχνά παραδεδομένων εννοιών που σχετίζονται, στενότερα ή ευρύτερα, με το πεδίο της νεοελληνικής λογοτεχνίας: της ιστορίας και της εσωτερικής της δυναμικής, των σχέσεων και της εμβέλειάς της. Τα ζητήματα που πραγματεύονται εγγράφονται στις νεότερες εξελίξεις και αφορούν σύγχρονους προβληματισμούς της συγκριτικής φιλολογίας.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
- Γιάννης Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
- Στάθης Παπασταθόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Εξελικτικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
- Κώστας Καραβίδας, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ο Δημήτρης Καργιώτης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας στην Τσεχία.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1970. Σπούδασε κλασική, βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Freie Universität Berlin στην Γερμανία, και συγκριτική γραμματολογία και φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια Emory και Princeton των ΗΠΑ. Κατά το διάστημα 1992-1999 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd στην Βουδαπέστη και στα Πανεπιστήμια Princeton και New York University στις ΗΠΑ. Το 1999 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου στην Γαλλία.
Έχει πολλές διεθνείς επιστημονικές συνεργασίες κι επισκέπτεται συχνά ως ερευνητής ή επισκέπτης καθηγητής Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην νεότερη ευρωπαϊκή λογοτεχνία και φιλοσοφία (κυρίως από τον 18ο μέχρι τον 20ο αιώνα), την ιστορία και θεωρία της λογοτεχνίας, τις πολιτισμικές επαφές και μεταβιβάσεις και την ερμηνεία του πολιτισμού. Από το 2010 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]