Δήμος Ζαγορίου:Σημαντικά θέματα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Πολλά, σημαντικά  και ενδιαφέροντα, πλην της αρνητικής απόφασης για την προτεινόμενη χάραξη διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου από το Ανατολικό Ζαγόρι, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 8 Μαρτίου, τόσο κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, όσο και στα θέματα ημερήσιας διάταξης.

Από την ενημέρωση του Δημάρχου Βασίλη Σπύρου ξεχωρίζει η εξέλιξη με την δωρεά του αείμνηστου Κώστα Φωτέτσιου στα Κάτω Πεδινά, πράξη την οποία εξήρε.

Ο δωρητής, εν ζωή, είχε μεταβιβάσει στον πρώην δήμο Κεντρικού Ζαγορίου το σπίτι του (φωτογραφία) και με διαθήκη του αφήνει στο χωριό του σημαντικό ποσό (άνω των 60.000 ευρώ) για να εκτελεστούν έργα.

Οι διαχειριστές του ποσού, όπως ενημέρωσαν με δήλωσή τους τον Δήμαρχο, παραιτήθηκαν του δικαιώματος και κατέθεσαν τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, υπέρ του Δήμου και πλέον θα αναζητηθεί ο τρόπος για να υλοποιηθεί η βούληση του διαθέτη και να αξιοποιηθεί η δωρεά του. Τις ευχαριστίες τους για την δωρεά, τονίζοντας την διαχρονική προσφορά και ευεργεσία των Ζαγορισίων,  εξέφρασαν από την μειοψηφία οι κ.κ. Γαβριήλ Παπαναστασίου και Λεωνίδας Τσουμάνης, προτείνοντας να τιμηθεί από το Δήμο.



Με αφορμή ερώτηση του Γ. Παπαναστασίου ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα ότι πολύ σύντομα θα υλοποιηθεί η δέσμευση της Δημοτικής Αρχής, στα πλαίσια υλοποίησης Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου, για την έναρξη λειτουργίας του μουσείου «Αγάπιος Τόλης» στους Κήπους, ώστε η πλούσια λαογραφική συλλογή να είναι επισκέψιμη από το κοινό.

Ζητήματα καθημερινότητας, καθαριότητα, αντιμετώπισης των χιονοπτώσεων, λακκούβες και άλλα ζητήματα που τέθηκαν από την μειοψηφία, απαντήθηκαν από το Δήμαρχο και αντιδημάρχους.


Στα θέματα ημερήσιας διάταξης το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την επάνοδο της χρήσης του δημοτικού ακινήτου της Τ.Κ. Σκαμνελίου από την Κοινωφελή Επιχείρηση στο Δήμο,  με σκοπό την αξιοποίησή του με νέα μίσθωση και ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Κοινωφελούς Επιχείρησης για το 2018. Διαδικασία νέας μίσθωσης θα ακολουθηθεί και για το κοινοτικό κατάστημα στην Τ.Κ. Αγίου Μηνά, όπως αποφασίστηκε στην ίδια συνεδρίαση.

Κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η επιβολή προστίμου σε κτηνοτρόφο για παραβίαση του Κανονισμού Λειτουργίας βοσκοτόπων που αφορά είσοδο ζώων και ζημιές σε οικισμούς, θέμα ιδιαίτερα σοβαρό σε χωριά όπως το Τσεπέλοβο, τους Κήπους, το Κουκούλι και τους Νεγάδες.

Το Σώμα με απόφαση κατά πλειοψηφία απέρριψε εισήγηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου σχετικά με την παράταση μίσθωσης του Δημοτικού καταστήματος της Τ.Κ. Καρυών.

Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο, τροποποίησε παλιότερη απόφασή του για την προγραμματική σύμβαση με το κληροδότημα «Ερρικέτης Γ. Ιωαννίδου» της Τ.Κ. Λεπτοκαρυάς, θέμα που μετά από διεξοδική συζήτηση έδωσε απαντήσεις και οδήγησε στην άρση παρεξηγήσεων και παρερμηνειών για  σειρά ζητημάτων που αφορούν έργα που εκτελέστηκαν από το κληροδότημα και ένα που θα υλοποιηθεί μέσω του Δήμου.

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο, ενέκρινε σχετική δαπάνη για τη συμμετοχή του Δήμου στην έκθεση «Η χάρτα του Ρήγα στο Καπέσοβο. 220 χρόνια από την έκδοσή της (Βιέννη 1797)» που εγκαινιάζεται την Κυριακή 11 Μαρτίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, καθώς  και για την έκδοση έντυπου υλικού. Είναι η πρώτη φορά που  το αντίτυπο αυτό της Χάρτας βγαίνει εκτός Καπεσόβου (Πασχάλειος Σχολή) και Ζαγορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]