Ήπειρος: 4 ήσυχα χωριά για να βρεις την…υγεία σου!

Το in2life προτείνει 4 ήσυχα χωριά της Ηπείρου! 

Στα Τζουμέρκα, τα Ζαγοροχώρια και τις κορυφές του Σμόλικα, τέσσερα χωριά μισοκρυμμένα στη φύση της Ηπείρου, για αξέχαστα Σαββατοκύριακα.
Η Βωβούσα, στα Ζαγοροχώρια

Πόσα ξέρετε για το Ανατολικό Ζαγόρι; Θα βάζαμε στοίχημα, όχι πολλά. Η ήρεμη (και εν πολλοίς ανεξερεύνητη) δύναμη των Ζαγοροχωρίων κρύβει χωριουδάκια χάρμα οφθαλμών, υπέροχα τοξωτά γεφύρια και φυσικά τοπία που κόβουν την ανάσα. Η πνιγμένη στο πράσινο Βωβούσα είναι χτισμένη στις όχθες του Αώου, τις οποίες ενώνει από το 1748 το μονότοξο γεφύρι της. Δεξιά κι αριστερά του, απλώνονται τα πέτρινα σπιτάκια της με τις κεραμιδένιες στέγες τους να σπάνε με κόκκινες πινελιές τη συμφωνία του πράσινου.

Εδώ να μείνεις: Στον (ένα και μοναδικό) ξενώνα του χωριού, (τηλ.: 6946302527, στα 50€ το δίκλινο) που διαθέτει έντεκα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια πάνω από ένα υπέροχο ταβερνάκι με τζάκι.

Το Καπέσοβο, στα Ζαγοροχώρια

Σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, το γλυκύτατο χωριό του Κεντρικού Ζαγορίου είναι έρωτας με την πρώτη ματιά. Επιβλητικά αρχοντικά, λιθόκτιστα καλντερίμια που σε προκαλούν να τα ανέβεις –η απότομη πλαγιά που φιλοξενεί το χωριό κάνει την ανάβαση πράγματι πρόκληση– σταματώντας κάθε λίγα μέτρα: Πότε για να θαυμάσεις μια εντυπωσιακή, πέτρινη εννοείται, εκκλησία, πότε για να αράξεις στην πανέμορφη πλατεία, πότε για να ξεστρατίσεις προς ένα ακόμη «σημείο με θέα», από τα δεκάδες σηματοδοτημένα με μικρές ξύλινες ταμπέλες, που αγναντεύουν από ψηλά το φαράγγι του Βίκου.

Από εδώ ξεκινά και η χιλιοτραγουδισμένη Σκάλα του Βραδέτου, ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια του Ζαγορίου. Εδώ κοντά βρίσκεται και η θέση Μπελόη, ένα από τα δύο εντυπωσιακότερα παρατηρητήρια του μεγαλείου του φαραγγιού του Βίκου –το άλλο είναι κοντά στο Μονοδέντρι, και λέγεται Οξιά.

Εδώ να μείνεις: Στα υπέροχα δωμάτια του Ξενώνα Θουκυδίδη (τηλ.: 697 9983798) ή του Μουσαφίρ Οντά (τηλ.: 26530 71727) από 70€ το δίκλινο.

Τα Άγναντα, στα Τζουμέρκα

Στο κατά πολλούς ομορφότερο –και πιο ήσυχο– «γκρουπ» χωριών της Ηπείρου, τα Άγναντα πήραν το όνομά τους από την φαντασμαγορική θέα (ναι, αυτή που αγναντεύουμε) στη γύρω περιοχή. Ένα κουκλίστικο, πετρόχτιστο χωριό όλο ανηφοριές, σκεπασμένο με κόκκινες κεραμιδοσκεπές και καμινάδες που αχνίζουν, έχει έναν από τους ελάχιστους παραδοσιακούς νερόμυλους που λειτουργούν ακόμα, και πολλά πανέμορφα μονοπάτια που θα ενθουσιάσουν ορκισμένους και μη πεζοπόρους. Λεπτομέρειες εδώ. Πολύ κοντά στα Άγναντα, ο Καταρράκτης –που πήρε το όνομά του από τον ύψους 110 μέτρων καταρράκτη του– είναι ένα εξίσου όμορφο χωριό που προσφέρεται επίσης για πολύωρες περαντζάδες στα λιθόκτιστα δρομάκια του και ολοήμερο άραγμα κάτω από τα πλατάνια της πλατείας του.

Εδώ να μείνεις: Λίγο έξω από τα Άγναντα, στα υπέροχα σπιτάκια Θέασις (τηλ.: 6948682910) με τη γυάλινη οροφή που επιτρέπει το χάζεμα των αστεριών στον νυχτερινό ουρανό (80€ το σπιτάκι που φιλοξενεί έως και τρία άτομα). Αν προτιμάτε να μείνετε μέσα στο χωριό, το Αρχοντικό των Τζουμέρκων (τηλ.: 6974358393) έχει απλά αλλά όμορφα και περιποιημένα δωμάτια, από 60€ το δίκλινο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]