ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Σε Προανακριτική Επιτροπή βρίσκει... καταφύγιο για την υπόθεση Novartis η κυβέρνηση

Έντονη περίσκεψη και προβληματισμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις
 Aκυρότητα της διαδικασίας ζητάει η ΝΔ
O παράγοντας «Καμμένος»
Στη λύση της Προανακριτικής Επιτροπής καταφεύγει η κυβέρνηση για τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, ύστερα από περίσκεψη και αρκετές διαφωνίες στο εσωτερικό της.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης//thecaller.gr

Αυτό ανακοίνωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αφήνει εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο η επιτροπή αυτή απλώς να διαπιστώσει την παραγραφή των αδικημάτων που καλύπτονται από το νόμο περί ευθύνης υπουργών και να στείλει έτσι πίσω στη Δικαιοσύνη το φάκελο της υπόθεσης, προκειμένου να συνεχίσει την κύρια ανάκριση.

«Η Προανακριτική Επιτροπή, την οποία προτείνουμε, θα κρίνει τα πραγματικά και νομικά ζητήματα για το αν μπορεί να στοιχειοθετήσει επαρκείς ενδείξεις των προσώπων που εμπλέκονται. Δεν βάζουμε το κάρο πριν το άλογο. Η επιτροπή θα κάνει το έργο της», ανέφερε χαρακτηριστικά, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς από όλα τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν αυτή την κυβερνητική πρόταση.

Επιχειρώντας παράλληλα να υπερασπιστεί την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τον φάκελο Novartis, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως πρόκειται για μια υπόθεση με διεθνείς διαστάσεις και υποστήριξε ότι η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε ύστερα από την υποβολή φακέλου από τον υπουργό Δικαιοσύνης, οπότε δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει λεπτομέρειες για την υπόθεση εκ των προτέρων το Μαξίμου. Κατηγόρησε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ πως είναι γελοίοι οι ισχυρισμοί τους ότι την υπόθεση έστησε η κυβέρνηση, ζητώντας συγκεκριμένα ονόματα για δικαστικούς λειτουργούς που η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι συμμετείχαν σε πολιτικό παιχνίδι με την κυβέρνηση.

Δικαιολογώντας τέλος τη δική του επίσκεψη στον Άρειο Πάγο, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι έγινε απλώς για να διερευνήσει κατά πόσον ευσταθούσαν οι φήμες ότι επίκειται διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή και ο έλεγχος πολιτικών προσώπων. Όπερ, βέβαια, και εγένετο.

Η υπόθεση πάντως εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο, εξ ου και σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό, ενώ τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Ένα επιπλέον ζήτημα που θα κληθεί τώρα να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι αυτό της δικογραφίας για τον Πάνο Καμμένο και την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, η οποία επίσης έφτασε στη Βουλή και σύμφωνα με το διαβιβαστικό ζητείται η διερεύνηση της τυχόν διάπραξης του αδικήματος της απιστίας εκ μέρους του υπουργού Άμυνας.

Θα προχωρήσει, άραγε, στη διερεύνηση της υπόθεσης με τον ίδιο τρόπο, προτείνοντας δηλαδή τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σε βάρος του κυβερνητικού εταίρου και κορυφαίου εν ενεργεία υπουργού; Ή θα σπεύσει να τον καλύψει, όπως έχει κάνει επανειλημμένα στο παρελθόν ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός;Έτσι, απομένει να φανεί και στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Δευτέρα ποιο είναι το κλίμα ανάμεσα στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ως προς τις διπλές αυτές εξελίξεις. Ιδιαίτερα για την υπόθεση Novartis, δεδομένου ότι αρκετοί εκ των κυβερνητικών βουλευτών φέρονται να θεωρούν πως το κατηγορητήριο, όπως προκύπτει από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή και από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, δεν επαρκεί για να αποδοθούν κατηγορίες σε πολιτικά πρόσωπα, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για να καμφθούν οι αντιρρήσεις τους. Την άποψη αυτή, άλλωστε, υποστήριξε σε δηλώσεις του και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, υποστηρίζοντας ότι δεν τεκμηριώνονται διαδρομές χρήματος και άρα δεν μπορούν να σταθούν κατηγορίες κατά πολιτικών προσώπων και να ασκηθούν διώξεις, ώστε να οδηγηθούν στο Ειδικό Δικαστήριο.

Η συζήτηση πάντως έχει φουντώσει και μετά τις καταγγελίες στελεχών της ΝΔ, αλλά και νομικών, πως οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων είναι άκυρες. Τόσο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου όσο και ο ποινικολόγος, Μιχάλης Δημητρακόπουλος εξέφρασαν την εκτίμηση πως οι καταθέσεις είναι άκυρες, δεδομένου ότι βάσει του νόμου δεν αρκεί μόνο η πρόταση του εισαγγελέα διαφθοράς για να ληφθούν αυτές οι καταθέσεις, αλλά επιπλέον χρειάζεται και η έγγραφη άδεια του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Κάτι που δεν φαίνεται να συντρέχει στη συγκεκριμένη περίπτωση και όπως προκύπτει από τη δικογραφία.

Προς τούτο, άλλωστε, και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ζήτησε από τον Άρειο Πάγο να ακυρώσει τις καταθέσεις αυτές και να αποκαλύψει την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων, κάνοντας λόγο για κατασκευασμένες μαρτυρίες σε βάρος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]