Κόντρα μεταξύ Σπυράκη-Μαξίμου για τη συζήτηση στη Βουλή για τη Novartis

Την άποψη ότι «η χθεσινή συζήτηση εξελίχθηκε σε Βατερλώ για την κυβερνητική πλειοψηφία» εξέφρασε η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, προκαλώντας την άμεση αντίδραση από το Μαξίμου το οποίο απάντησε πως «το μόνο Βατερλώ ήταν η στάση της ΝΔ».

Αναλυτικά, μιλώντας την Πέμπτη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κ. Σπυράκη είπε σχετικά με τη συζήτηση στη Βουλή ότι «η χθεσινή συζήτηση εξελίχθηκε σε Βατερλώ για την κυβερνητική πλειοψηφία» και πρόσθεσε πως  «οι κατήγοροι έγιναν κατηγορούμενοι και η επιχείρηση ποινικής δίωξης των αντιπάλων είναι προφανές ότι δεν ήταν τίποτε άλλο από πολιτική δίωξη». «Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην κλείσει άρον άρον την προκαταρκτική επιτροπή, όπως ήδη έχει προαναγγείλει ο κ. Τσίπρας. Για τη ΝΔ είναι αδιαπραγμάτευτος όρος ενώπιον της προκαταρκτικής επιτροπής να εξεταστούν κατ΄ αντιπαράσταση οι μάρτυρες με τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία έχουν παραπεμφθεί», πρόσθεσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Σύμφωνα με την κ. Σπυράκη, η ΝΔ θα απαιτήσει μια προανακριτική επιτροπή με ουσιαστικές αρμοδιότητες, προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση Novartis και να καλέσει τους προστατευόμενους μάρτυρες σε κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση με τους δέκα πολιτικούς που παραπέμφθηκαν.

Από την πλευρά της ΝΔ στην προανακριτική θα συμμετάσχουν οι Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Νότης Μηταράκης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και Δημήτρης Σταμάτης.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους προστατευόμενους μάρτυρες, η κ. Σπυράκη σημείωσε ότι «είναι απαραίτητο να κληθούν οι μάρτυρες που είναι στην δικογραφία» και επισήμανε ότι η ΝΔ δεν τους αναγνωρίζει «για λόγους προφανείς». Σχολίασε, ακόμη, ότι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε την έγκρισή του για το καθεστώς προστασίας με πέντε ημέρες καθυστέρηση, αλλά -όπως είπε- σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ θέλει να εξεταστούν, είτε ως «προστατευμόμενοι», είτε όχι. Η εκπρόσωπος της ΝΔ είπε ακόμη ότι «η εικόνα που δόθηκε χθες μόνο επωφελής για την Ελλάδα δεν ήταν».

Επίσης, αναφέρθηκε στην υπόθεση της πώλησης οπλισμού στη Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι έχει προσέλθει να καταθέσει ένας κρίσιμος μάρτυρας, ο Βασίλης Παπαδόπουλος, και ότι η ΝΔ είναι εν αναμονή για να αποτυπωθεί η πορεία αυτής της υπόθεσης και να κινηθεί ανάλογα. Ανέφερε, μάλιστα, ότι η ΝΔ, όπως έχει πει ο πρόεδρος του κόμματος, μετά τις εκλογές θα συστήσει εξεταστική επιτροπή για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία αλλά «και για την παράλειψη του κ. Κουρουμπλή να εκδώσει δελτίο τιμών φαρμάκων».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση του Πάνου Καμμένου στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την ΠΓΔΜ, η κ. Σπυράκη σημείωσε πως ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι διαφωνεί με τους χειρισμούς (για το Μακεδονικό) και ότι θα κάνει τα πάντα να μην δοθεί το όνομα. «Ρωτάμε τον κ. Καμμένο: 'Θα ρίξει την κυβέρνηση;'. Ρωτάμε τον πρωθυπουργό, 'προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και στη συνάντηση που θα έχει με την καγκελάριο της Γερμανίας ως πρωθυπουργός ή ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ;'», είπε.

Σημείωσε, πάντως, ότι εν μέσω διαπραγμάτευσης δεν είναι καθόλου χρήσιμο η Γερμανίδα καγκελάριος να μη χρησιμοποιεί την ονομασία της χώρας στον ΟΗΕ και να αποκαλεί τον κ. Ζάεφ «Μακεδόνα» πρωθυπουργό. «Απορούμε γιατί η κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει ακόμη το γεγονός», πρόσθεσε.

Σχετικά με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's η κ. Σπυράκη κατηγόρησε την κυβέρνηση πανηγυρίζει, γιατί μετά από τρία χρόνια η ελληνική οικονομία επιστρέφει ασθμαίνουσα και με 15 δισ. μέτρα στο σημείο που ήταν το 2014. «Ο δρομός για την ελληνική οικονομία είναι ακόμη μακρύς και οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν συνάδουν με την επιστροφή στην κανονικότητα» κατέληξε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Σε ό,τι έχει να κάνε με την προειδοποίηση του Αντώνη Σαμαρά στον πρωθυπουργό ότι θα έρθει η ώρα που θα λογοδοτήσει, η κυρία Σπυράκη επισήμανε ότι «ο κ. Σαμαράς, χθες, δεν είπε τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο. Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη εξαγγείλει ότι θα συστήσει Εξεταστική Επιτροπή για το πρώτο καταστροφικό εξάμηνο του 2015. Έχει επίσης εξαγγείλει ότι, μετά τις εκλογές, θα ζητήσει να εξεταστεί η υπόθεση της ακύρωσης της πώλησης των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Υπόθεση στην οποία, όπως ξέρετε, εμπλέκεται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κ. Καμμένος. Επίσης, η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει να εξεταστούν πιθανές ευθύνες του κ. Κουρουμπλή για την παράλειψή του να εκδώσει δελτίο τιμών φαρμάκων το 2015».

Ακόμη, είπε ότι ο χρόνος που θα καταθέσει η ΝΔ την πρόταση της για Εξεταστική η οποία θα διερευνήσει τους χειρισμούς του Πάνου Καμμένου, θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθεί η διαδικασία από την Εισαγγελέα κατά της διαφθοράς καθώς την Τετάρτη «προσήλθε να καταθέσει ένας πολύ κρίσιμος μάρτυρας, ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος».





Η απάντηση του Μαξίμου

Απαντώντας στην κ. Σπυράκη, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν πως «το μόνο Βατερλώ χθες ήταν η στάση της ΝΔ, που ενώ έλεγε 'όλα στο φως' για το σκάνδαλο Novartis, τελικά δεν τόλμησε να ψηφίσει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, επιβεβαιώνοντας πως ο κ. Μητσοτάκης φοβάται ακόμα και τους βουλευτές του».

Οι ίδιες πηγές σχολίασαν πως «η αγωνία της κυρίας Σπυράκη να κάνει ενημέρωση των πολιτικών συντακτών λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για τη σύσταση Προανακριτικής, αποδεικνύει ποιος είναι ο πραγματικά χαμένος». Ακόμη, ανέφεραν ότι «πλέον, το μόνο που μένει να διευκρινιστεί μετά το Βατερλώ της ΝΔ, είναι αν στον ρόλο του Ναπολέοντα παραμένει ο κ. Μητσοτάκης ή είναι απλά ο κομπάρσος του κ. Σαμαρά».



★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]