Εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου το check list της αποφυγής της .

 Κάπνισμα, παχυσαρκία και αλκοόλ σημαντικοί επιβαρυντικοί παράγοντες
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ: ΤΟ CHECK LIST ΤΗΣ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΤΗΣ
Τι πρέπει να προσέξει η υποψήφια μητέρα
Η εγκυμοσύνη εκτός από τον χαρμόσυνο χαρακτήρα που έχει για κάθε ζευγάρι, απαιτεί και μια εμπεριστατωμένη φροντίδα, που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν η υποψήφια μητέρα συγκαταλέγεται σε εκείνες που χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου», έτσι ώστε να εξασφαλιστεί τόσο η απρόσκοπτη διαδικασία του 9μήνου, όσο και η συνολική υγεία μητέρας και εμβρύου.
Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι αυτοί, οι οποίοι ενδεχόμενα να προκαλέσουν πρόβλημα στην ομαλή εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης (νοσηρότητα ή και θνησιμότητα του εμβρύου) ή να «επιβάλλουν» τοκετό με καισαρική, εξηγεί ο Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας, Χειρουργός-Γυναικολόγος, επισημαίνοντας πως «Οι επιπλοκές μπορεί να είναι αρκετές και αν οφείλονται σε παράγοντες που προϋπήρχαν πριν την εγκυμοσύνη, τότε θα θεωρήσουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε τοκετό από υποψήφια μητέρα υψηλού κινδύνου».
Πιο συγκεκριμένα, οι παράγοντες κινδύνου είναι τα προβλήματα υγείας της μητέρας, που είναι απαραίτητο να έχουν αντιμετωπιστεί πριν την εγκυμοσύνη, όπως η υπέρταση στην κύηση, ο σακχαρώδης διαβήτης στην κύηση, η θρομβοφιλία, οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, τα διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα, αλλά και η ηλικία, με τον κίνδυνο να είναι σημαντικός εάν η γυναίκα μείνει έγκυος στην εφηβεία ή μετά την ηλικία των 35 ετών, το σωματικό βάρος, αλλά και ο τρόπος ζωής, με πιο επικίνδυνο να είναι το κάπνισμα και η  κατανάλωση αλκοόλ.
«Χρυσός κανόνας είναι η προληπτικές εξετάσεις πριν την εγκυμοσύνη, προκειμένου να διαγνωσθούν έγκαιρα τα προβλήματα αυτά και να έχει δρομολογηθεί η αντιμετώπισή τους, προκειμένου η υποψήφια μητέρα να προχωρήσει απρόσκοπτα στη διαδικασία τεκνοποίησης», τονίζει ο κ. Σκαρτάδος. «Συγχρόνως» προσθέτει, «είμαι πάντα αισιόδοξος, πως μια υψηλού κινδύνου εγκυμοσύνη, μπορεί μεν να απαιτεί μια αυξημένη εγρήγορση τόσο της εγκύου, όσο και του γυναικολόγου της, αλλά με την κατάλληλη φροντίδα αυτή μπορεί να εξελιχθεί θετικά και χωρίς προβλήματα τόσο για την ίδια, όσο και για το έμβρυο που κυοφορεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]