Εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο| Μοσκοβισί: Σημαντική ελάφρυνση χρέους

Η σημαντική συμβολή των κοινωνικών εταίρων και των παραγωγικών τάξεων στη συγκρότηση του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, καθώς κι η ανάγκη για κοινωνικό διάλογο και συναινέσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο του σχεδίου κοινής δήλωσης, καθώς και των τοποθετήσεων κατά την παρουσίαση του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου. Την παρουσίαση έκανε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδας, παρουσία κυβερνητικών στελεχών, βουλευτών της αντιπολίτευσης καθώς και εκπροσώπων κοινωνικών εταίρων και παραγωγικών τάξεων.

Παίρνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σημείωσε ότι «προτεραιότητά μας αποτελεί ‘η Ελλάδα μετά’, μετά την τυπική έξοδο από την κρίση, που έχει δρομολογηθεί από το καλοκαίρι του 2018 και μετά, μέσω του Εθνικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με την κοινωνία όρθια. Αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ‘την Ελλάδα του πριν’ που οδήγησε στην ‘Ελλάδα του τώρα’».

«Έχουμε την υποχρέωση να ξεφύγουμε, μέσα από αυτή την επώδυνη εμπειρία που ζούμε τα τελευταία χρόνια, από το μοντέλο που οδήγησε εκεί όπου οδήγησε» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης, τονίζοντας πως «είναι κοινό μας μέλημα να προσεγγίσουμε όλοι μαζί ένα διαφορετικό οικονομικό, παραγωγικό και κοινωνικό πρότυπο και μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και παραγωγικές διαστάσεις σε αυτή την προσπάθεια».

Όπως επισήμανε, «μιλώντας για ‘την Ελλάδα μετά’, όλοι αναφερόμαστε στην Ελλάδα που βγαίνει από το τρίτο μνημονιακό, επί της ουσίας, πρόγραμμα, μετά από την τρίτη συμφωνία με τους δανειστές-εταίρους, μετά από μια άτυπη - αλλά στα όρια της τυπικής - χρεοκοπία της χώρας, άρα πρέπει να δούμε με ποια ‘προίκα’ βγαίνει η χώρα, με ποιες δεσμεύσεις, με ποιους εξορθολογισμούς ή μεταρρυθμίσεις που ήταν αναγκαίες, αλλά και με ποια σοβαρά τραύματα που πρέπει να επουλωθούν στο κοινωνικό σώμα».

Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως «μιλώντας για την Ελλάδα του τώρα, δεν μπορεί παρά στο στόχαστρο μιας ψύχραιμης αλλά ουσιαστικής συζήτησης από όλες τις πλευρές, να μπαίνει και η Ελλάδα του πριν, με όλα τα προβλήματα που μας οδήγησαν εδώ. Έρχονται με αδρό τρόπο στην επιφάνεια πολλές σοβαρές πλευρές, όπως για παράδειγμα, το ζήτημα της διαχρονικής φοροδιαφυγής, φοροαπαλλαγής, εισφοροδιαφυγής και όλων των προβλημάτων που έφεραν τα ταμεία και τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε αυτή την κατάσταση. Όπως, επίσης, τα ζητήματα που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και τα πολύ μεγάλα προβλήματα αδιαφάνειας και διαπλοκής στον χώρο του φαρμάκου και της υγείας, όπου κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν υπήρξαν σκάνδαλα. Μιλάμε για δεκάδες δισεκατομμύρια σε ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς, που τα κρίσιμα χρόνια πριν και μετά την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε., επιβάρυναν, καταλήστεψαν, καταδυνάστευσαν, χρεοκόπησαν τη χώρα».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι «η κοινωνία δεν επιτρέπει να γυρίσουμε σε μια ανάπτυξη τύπου φούσκας. Η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας στηρίζεται στο περιβαλλοντικό προτέρημα».

Επιπλέον τόνισε ότι «το περιβάλλον είναι βασικός αναπτυξιακός πόρος της χώρας μας, είναι η ταυτότητα της Ελλάδας και η στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης, είναι η μόνη εφικτή και δυνατή επιλογή αναπτυξιακού σχεδίου. Θα ήθελα όμως να δηλώσω εξαρχής, ότι για εμάς ανάπτυξη δεν νοείται χωρίς τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στον σχεδιασμό, αλλά και στην υλοποίησή της. Και αυτό δεν αποτελεί μια κοινότοπη δήλωση. Αποτελεί μια δέσμευση για ουσιαστική εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών, των εργοδοτών και των εργαζομένων, των δημιουργών και των καταναλωτών, όλων των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία αυτή. Κι αυτό είναι σημαντικό, γιατί την τελευταία οκταετία, ο σχεδιασμός και οι αποφάσεις λαμβάνονταν έξω από εμάς και χωρίς εμάς. Πρέπει να συνδέσουμε ξανά, δημοκρατικά και ουσιαστικά, τους παραγωγούς και τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων με τον σχεδιασμό, γιατί πρέπει να υπερβούμε και την κρίση εκπροσώπησης και την κρίση αξιοπιστίας σε όλα τα επίπεδα πολιτικής».

Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο βουλευτής της ΝΔ, Χρίστος Δήμας, ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης καθώς και ο προϊστάμενος του γραφείου της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Σπύρου.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]