Σύγχρονη Ορθοπαιδική Αποκατάσταση και «εύ ζήν»

Καθιστική ζωή, έλλειψη άσκησης, υπερβολική χρήση του αυτοκινήτου, στη μία άκρη του φάσματος του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Σποραδική ή υπερβολική ενασχόληση με αθλητικές δραστηριότητες, αυξημένο ενδιαφέρον για νέα σπόρ, έλλειψη γνώσεων και προγραμματισμού στην προπονητική διαδικασία, στην άλλη άκρη του φάσματος. Οι δύο αυτές συνιστώσες και ανάμεσα τους δεκάδες συνδυασμοί αυξάνουν σε αριθμό και σοβαρότητα, τα σύγχρονα ορθοπαιδικά προβλήματα και καθιστούν την Ορθοπαιδική Χειρουργική & Τραυματολογία και την Χειρουργική των Αθλητικών Κακώσεων, ακόμη πιο επίκαιρη και απαραίτητη. Υποτροπιάζουσες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, τραυματισμοί μηνίσκων και χιαστών συνδέσμων του γόνατος, τραυματισμοί τενόντων του ώμου, εκφυλιστικές παθήσεις των μεγάλων αρθρώσεων, βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, παρά τις μεγάλες προόδους, δεν είναι πάντοτε αρκετά αποτελεσματική και η χειρουργική θεραπεία καθίσταται απαραίτητη.
Οι νέες τεχνολογίες και οι εξελισσόμενες χειρουργικές τεχνικές συμβάλλουν καθοριστικά, στην γρήγορη και ασφαλή διάγνωση όπως και στην αποκατάσταση των ορθοπαιδικών προβλημάτων. Από την άλλη πλευρά, οι "μύθοι" και η εσκεμμένη πολλές φορές παραπληροφόρηση για δήθεν θαύματα και express αποκατάσταση, κόντρα σε ακατάρριπτους φυσικούς κανόνες, δυστυχώς οργιάζουν. Η σωστή ενημέρωση, από έγκυρα έντυπα και σοβαρούς δικτυακούς τόπους, είναι σήμερα απαραίτητη όσο ποτέ. Περισσότερο καθοριστική, όμως, είναι η αναλυτική συζήτηση και τεκμηριωμένη ενημέρωση του ασθενούς από τον ειδικό γιατρό, έτσι ώστε να απαντήσουν μαζί στα εξής ερωτήματα: Ποιο είναι το πρόβλημα του ασθενούς; Πόσο επηρεάζει την καθημερινότητα του; Ποιες χειρουργικές τεχνικές υπάρχουν και ποια ταιριάζει στην περίπτωση του; Ποιος είναι ο πραγματικός χρόνος που απαιτείται για να επιστρέψει στη δουλειά του; Πότε μπορεί χωρίς κινδύνους να έχει πάλι αθλητικές δραστηριότητες; Χρειάζεται να προσέχει κάτι στο μέλλον; Πρέπει να αλλάξει τρόπο ζωής;
Οι σύγχρονες αρθροσκοπικές τεχνικές, που μειώνουν τον χειρουργικό χρόνο και τον χρόνο νοσηλείας, τα laser, οι χειρουργικές τεχνικές περιορισμένης επεμβατικότητας, είναι σήμερα σημαντικά όπλα στα χέρια ενός καταρτισμένου Ορθοπαιδικού Χειρουργού. Χρειάζεται, όμως, να απευθύνονται σε έναν απόλυτα ενημερωμένο και συνεπώς πειθαρχημένο ασθενή και να συνοδεύονται από το σωστό και χρονικά αναγκαίο πρόγραμμα αποκατάστασης, για να αποδώσουν το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα.
HARIS_MAKRIS.jpg

ΜΑΚΡΗΣ ΧΑΡΗΣ, ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]