ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Τζαμάλα άναψε και στην Αθήνα απο το Σύλλογο Ηπειρωτών Χαϊδαρίου!

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος, τη Κυριακή της Αποκριάς, 18 Φεβρουαρίου 2018, η εκδήλωση της «Τζαμάλας» από το Σύλλογο Ηπειρωτών Χαϊδαρίου.




Μια εκδήλωση που έχει καθιερωθεί από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Χαϊδαρίου και γίνεται κάθε χρόνο, εδώ και 7 χρόνια, την τελευταία Κυριακή της αποκριάς στο ''Παλατάκι'' και η οποία γίνεται όλο και πιο μεγάλη κάθε φορά  και  πλέον συμμετοχική από την προηγούμενη.  Στην αποκριάτικη γιορτή σερβιρίστηκε  φαγητό φασολάδα,  έναντι χαμηλού τιμήματος, από την κοινωνική κουζίνα «Άλλος Άνθρωπος»,  που μαγειρεύει κάθε Τετάρτη μεσημέρι για τους άπορους στην Πλατεία Ηρώων, στο Χαϊδάρι.


Η νύχτα της Αποκριάς στα Γιάννενα έχει τη δύναμη της φωτιάς, όπως θέλει το έθιμο της «Τζαμάλας», που έρχεται από το μακρινό παρελθόν με ιδιαίτερους συμβολισμούς. Στις γειτονιές της πόλης άναψαν 67 μεγάλες φωτιές προς τέρψη των χιλιάδων ντόπιων και επισκεπτών

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της κάθε γειτονιάς, σε συνεργασία με το Δήμο, φροντίζουν για τα ξύλα, την άμμο και το κρασί. Μεγάλοι κορμοί δέντρων και κούτσουρα τοποθετούνται στο κέντρο της πλατείας μέσα σε κύκλο από ψιλή άμμο και διάμετρο 6 τουλάχιστον μέτρα. Μόλις δύσει ο ήλιος, μετά τον εσπερινό της Κυριακής της Αποκριάς, ανάβουν οι φωτιές που καίνε μέχρι το πρωί της Καθαρής Δευτέρας.

Την παγερή χειμωνιάτικη νύχτα, οι φλόγες ζεσταίνουν τις καρδιές, φωτίζουν τα πρόσωπα, ενώ τα κλαρίνα δίνουν τον τόνο της διασκέδασης με το κρασί και το τσίπουρο να ρέουν με αφθονία. Μικροί, μεγάλοι, μασκαρεμένοι, παραδίδονται σε ένα ξενύχτι, που κρατάει μέχρι το ξημέρωμα. Είναι μια φυγή από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Το γλέντι αρχίζει με χορούς αλλά και ζεστή φασολάδα. Από τις παρέες δεν λείπουν τα πειράγματα και οι ευρηματικές ατάκες, Παλιότερα γινόταν ένα άτυπος διαγωνισμός για το ποια γειτονιά θα ανάψει τη μεγαλύτερη φωτιά.

Το έθιμο αποτελεί μια ιεροτελεστία εξαγνισμού, στηρίζεται στην πίστη ότι η φωτιά έχει τη δύναμη να διώχνει το κακό. Με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εποχής, έχει το δικό της συμβολισμό. Επί Τουρκοκρατίας ο χορός γύρω από τη φωτιά, έβγαζε τον πόθο των σκλαβωμένων για τη λευτεριά. Τότε οι Γιαννιώτες, έπαιρναν ειδική άδεια από τη διοίκηση της πόλης για την τέλεση του εθίμου.

Η λέξη «τζαμάλα», όπως υποστηρίζουν ειδικοί, για τους Γιαννιώτες μάλλον είναι ανερμήνευτη, ωστόσο ορισμένοι λένε πως είναι αρβανίτικη ή τουρκική. Ο λογογράφος Θοδωρής Σαμαράς, σε έρευνά του για την ετυμολογία της λέξης, μεταξύ άλλων αναφέρει: «... και η λέξη τζαμάλα συνειρμικά συγγενεύει με τη δαμάλα, λέξη αρχαία ελληνική, δηλαδή χοντροκαμωμένη... Στα μάτια ενός σύγχρονου παρατηρητή, τα επίθετα αυτά δεν είναι διόλου άτοπα. Κάθε μια από αυτές τις συνοικιακές φωτιές, που καίνε τόσο πολλά και χοντρά κούτσουρα, είναι... δαμάλα - χοντροκαμωμένη! Πρόκειται για κούτσουρα με τέτοιες συνήθως διαστάσεις, που τα σηκώνουν δυο-δυο οι άντρες για να τα ρίξουν στη φωτιά...»

Το έθιμο αυτό αναβιώνουν και οι ηπειρώτικοι αποδημικοί σύλλογοι στην Αττική και άλλα μέρη της χώρας. Στην Αττική το 2018, άναψαν πάνω από 10 Τζαμάλες χθες Κυριακή 18 Φεβρουαρίου


Με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό, λες και ήταν ειδικά για την εκδήλωση των Ηπειρωτών Χαϊδαρίου,  πάνω από τρεις χιλιάδες Ηπειρώτες και Χαϊδαριώτες, περάσαν από την "τζαμάλα" στο Παλατάκι, χορέψουν και διασκέδασαν με την καρδιά τους πίνοντας Ηπειρώτικο τσίπουρο.
Έτσι, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Χαϊδαρίου "Δωδωναίον Φως" αποχαιρέτισε τις φετινές Αποκριές με τον καλύτερο τρόπο, για λογαριασμό όχι μόνο των μελών του, αλλά και όλης της πόλης.
Ακόμα, το εξαιρετικό κλαρίνο του Θωμά Λώλη κρατάει ψηλά τον πήχη του καλλιτεχνικού προγράμματος.

Από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, συγκεντρώθηκαν στο Παλατάκι τα μέλη του Συλλόγου προετοίμασαν το χώρο για να δεχθεί τοιυς επισκέπτες και δημιούργησαν την υποδομή για το άναμα της φωτιάς, για να αναβιώσουν το όμορφο Γιαννιώτικο έθιμο, που γίνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.

Ήταν εκεί εκτός του Δημάρχου Χαϊδαρίου Μιχάλη Σελέκου που συνοδευόταν από πολλούς Δημοτικούς Συμβούλους, από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, από την Ομοσπονδία Αποδήμων Μουργκάνας ο Πρόεδρος Αλέξης Τσέκας, από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Πέριστερίου ο Πρόεδρος Ζήκος Κόντης, από την Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου ο Πρόεδρος Χρήστος Γκόνης, από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων η Πρόεδρος Αθηνά Ζάγκα, από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Γαλατσίου ο Πρόεδρος Ηλίας Χρηστάκος,  από τον Ηπειρωτικό Σύνδεσμο Πειραιά το μέλος του Δ.Σ. Βάσω Σαλαμούρα και πολλοί εκπρόσωποι ηπειρώτικων Αδελφοτήτων.

Η έναρξη της εκδήλωσης άρχισε  με το άναμα της Τζαμάλας, από τον Πρόεδρο Δημήτρη Σούκη, τον Αντιπρόεδρο της ΠΣΕ Κώστα Κωνή και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου  και στη συνέχεια το χορευτικό του Συλλόγου, αναβίωσε θεατρική αδεία έθιμα των ημερών από την Ήπειρο. Ακολούθησαν, σύντομοι χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο του Συλλόγου, που έκανε αναφορά στο έθιμο ''Τζαμάλα'', τον Δήμαρχο Μιχάλη Σελέκο και τον Αντιπρόεδρο της ΠΣΕ Κώστα Κωνή που κάλεσε τους παρευρισκόμενους να παραστούν στην μεγαλύτερη εκδήλωση των αποδήμων ηπειρωτών την ''Πίτα του Ηπειρώτη'', που διοργανώνεται τη Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2015, 10.00' το πρωί στο ΣΕΦ.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Σούκης, είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Ο Θεός αγαπάει τους Ηπειρώτες, απ' ό,τι φαίνεται. Μας έκανε τη χάρη σήμερα για να κάνουμε και φέτος μια πετυχημένη εκδήλωση όπως πιστεύω -αν κρίνω από τον κόσμο που μέχρι τώρα έχει έρθει- την Τζαμάλα, που την έχουμε καθιερώσει εδώ και λίγα χρόνια και την κάνουμε σαν σήμερα τέτοια μέρα. Στα Γιάννενα σήμερα, σε κάθε γειτονιά της πόλης, γίνεται και μια τέτοια εκδήλωση. Γλεντάνε και διασκεδάζουν με σύμβολο τη φωτιά, που είναι το σύμβολο της δύναμης. Και πράγματι μας χρειάζεται δύναμη, για πολλά πράγματα αυτή την εποχή. Και για τα δύσκολα που βιώνουμε, αλλά και για να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας την καινούρια εποχή την εποχή της Άνοιξης -αυτό έλεγαν τουλάχιστον στα παλιά χρόνια, που μπαίνει μπροστά μας και έχει μια σειρά από δυσκολίες όπως της σαρακοστής αλλά και τις δραστηριότητες ειδικά, στα αγροτικά μέρη όπως της Ηπείρου. Έτσι λοιπόν και φέτος εμείς θέλουμε με σύμβολο τη φωτιά να δώσουμε δύναμη σε όλους και όλες σας, να έχουμε μια καλή πορεία, μια καινούρια άνοιξη και αν είναι δυνατό να είναι μια πραγματική άνοιξη για τον τόπο μας, αλλά και τον καθένα ξεχωριστά''.

Στη συνέχεια τη μουσική αυλαία άνοιξε με ηπειρώτικα και παραδοσιακά η κομπανία του Θωμά Λώλη και στο χορό μέχρι τις 24.00' τα μεσάνυχτα, συμμετείχαν όλοι. Τη φασολάδα που προσέφερε η κοινωνική κουζίνα ''Άλλος άνθρωπος'' γεύτηκαν πολλοί, το δε κρασί και τσίπουρο έρρευαν άφθονα.

Στις 22.00' στη Τζαμάλα κάηκε από τον Δήμαρχο Νίκο Σελέκο, τον Αντιπρόεδρο της ΠΣΕ Κώστα Κωνή και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δημήτρη Σούκη και ο καρνάβαλος του για πρώτη φορά διοργανωθέντος καρναβαλιού του Δήμου Χαίδαρίου.

Και του χρόνου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]