Όλα τα ονόματα για τον ανασχηματισμό εντός των προσεχών ωρών

Στοχευμένες αλλαγές που μπορεί όμως να αποδειχθούν- όσο περνούν οι ώρες- ευρύτερες, στην δομή του υπουργικού συμβουλίου, έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη//thecaller.gr

Το ντόμινο των εξελίξεων στο κυβερνητικό σχήμα πυροδοτώντας πολλά και διαφορετικά σενάρια ανασχηματισμού προκάλεσε η αποδοχή της παραίτησης της Ράνιας Αντωνοπούλου από τον πρωθυπουργό- πράξη που συνέβη σε... δόσεις κατά την διάρκεια της χθεσινής ημέρας και αργά το βράδυ- και του συζύγου της Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου τηλεφώνησε στον κ. Αλέξη Τσίπρα αργά το βράδυ για να του ανακοινώσει ότι παραιτείται και εκείνος για λόγους ευθιξίας- μετά το σάλο δηλαδή που δημιουργήθηκε από το δημοσίευμα για το επίδομα ενοικίου που λάμβανε η σύζυγός του υπουργού Ανάπτυξης και η ίδια υπουργός, κυρία Ράνια Αντωνοπούλου ως μόνιμη κάτοικος Νέας Υόρκης.

Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην πραγματικότητα ανέμενε το τηλεφώνημα από τον κ. Παπαδημητρίου με τον οποίο έχουν άριστες σχέσεις. Όταν λοιπόν ο κ. Παπαδημητρίου γνωστοποίησε στον κ. Τσίπρα την απόφαση της δικής του παραίτησης ο πρωθυπουργός του απάντησε «το καταλαβαίνω»- την ίδια ώρα ο προς αποχώρηση υπουργός αναχωρούσε από το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Τρίπολης όπου χθες ήταν από τους βασικούς ομιλητές. Οι κ.κ. Τσίπρας και Παπαδημητρίου θα βρεθούν εκ τους σύνεγγυς πιθανότατα αύριο- σήμερα το βράδυ άλλωστε ο πρωθυπουργός θα κλείσει με ομιλία του τις εργασίες του Συνεδρίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου συμμετέχει το ... μισό υπουργικό συμβούλιο.



Ανασχηματισμός μέχρι την Πέμπτη

Νεότερες πληροφορίες επιβεβαιώνουν πάντως ότι παρότι υπήρξαν διαφορετικές εισηγήσεις ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει τελικά σε ανασχηματισμό -τουλάχιστον διορθωτικό- μέσα στις επόμενες ώρες. Η ώρα της ανακοίνωσης πάντως δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί- ακούγεται έντονα όμως ότι το καμπανάκι των αλλαγών θα χτυπήσει το αργότερο μέχρι την Πέμπτη.

Μάλιστα άλλες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι μέχρι νωρίς σήμερα το πρωί «έσπασαν» τα τηλέφωνα μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών- ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου δεν επιβεβαίωναν για ευνόητους λόγους τον επικείμενο ανασχηματισμό.

Είναι ωστόσο κοινό μυστικό ότι έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου τα πρώτα ονόματα που αφορούν στις αντικαταστάσεις και άλλων υπουργών ή και της αλλαγής πόστου για κάποιους άλλους/άλλες.

Καταρχάς, από την στιγμή που έγινε αποδεκτή η παραίτηση του υπουργού κ. Παπαδημητρίου, αλλάζει αυτομάτως ο «χάρτης» στο Ανάπτυξης- σε ένα κομβικής σημασίας υπουργείο για το αναπτυξιακό αφήγημα της κυβέρνησης και την μεταμνημονιακή εποχή.

Το γεγονός δε ότι την Πέμπτη ξεκινά το Συνέδριο των Δελφών με ομιλητές σχεδόν όλους τους «αναπτυξιακούς» υπουργούς φέρνει τις αλλαγές πολύ νωρίτερα, καθώς όπως προβλέπουν οι καλά γνωρίζοντες ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει τις κινήσεις του λαμβάνοντας υπ όψιν του δύο προγραμματισμένες δημόσιες ομιλίες του: Για σήμερα το βράδυ στην Τρίπολη, όπου θέλει να ανέβει στο βήμα του Περιφερειακού Συνεδρίου αφού έχει εν πολλοίς ξεκαθαρίσει την εικόνα του νέου κυβερνητικού σχήματος και για την Παρασκευή το βράδυ, που θα απευθυνθεί κι ο ίδιος στους συμμετέχοντες του ευρύτατου συνεδρίου στους Δελφούς.

«Ντόμινο» αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο

Οι αλλαγές στο Ανάπτυξης μπορεί να φέρουν ευρύτερες καραμπόλες. Και αυτό γιατί ακούγεται ως πιθανή η αντικατάσταση του κ. Παπαδημητρίου από τον Αλέξη Χαρίτση (νυν αναπληρωτή υπουργό) ή από τον Στέργιο Πιτσιόρλα (υφυπουργό Ανάπτυξης). Όμως άλλες έγκυρες επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί ακόμη και να αλλάξει πλήρως η πολιτική ηγεσία στο Ανάπτυξης: Να αναλάβει υπουργός του κρίσιμου υπουργείου ο Νίκος Παππάς (εκ των απορρήτων του πρωθυπουργού) αφήνοντας το Ψηφιακής Πολιτικής που μπορεί βέβαια να αναλάβει ο βασικός συνεργάτης του και βασικός πυλώνας του υπουργείου, Λευτέρης Κρέτσος. Εξάλλου, ο κ. Παππάς είχε ήδη αναλάβει το έργο προσέλκυσης εταιρειών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης 2018, όπου τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ.

Ο Στέργιος Πιτσιόρλας, εκ των μελών του υπουργικού συμβουλίου που διατηρεί άριστες σχέσεις επίσης με τον πρωθυπουργό αν δεν αναβαθμιστεί παραμένοντας στο Ανάπτυξης λέγεται ότι θα μετακινηθεί σε άλλο παραγωγικό υπουργείο ή θα αναλάβει καθήκοντα υπουργού Ναυτιλίας στην θέση του Πάνου Κουρουμπλή. Κάποιες πληροφορίες επιμένουν ότι η αντικατάσταση του κ. Κουρουμπλή είχε προεξοφληθεί από τις ημέρες του ναυαγίου στον Σαρωνικό. Άλλα στελέχη δεν αποκλείουν βέβαια διαφορετικού τύπου καραμπόλες.

Μεγάλος «πονοκέφαλος» δημιουργήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και για το στέλεχος που θα αντικαταστήσει τον Γιάννη Μουζάλα στο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Και αυτό γιατί πρώτον ο Δημήτρης Βίτσας το όνομα του οποίου «παιζόταν» για το Μεταναστευτικής Πολιτικής, δύσκολα θα μετακινηθεί σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία από το Εθνικής Άμυνας και δεύτερον διότι δεν υπάρχουν πολλοί «πρόθυμοι» λόγω των προφανών δυσκολιών της αντιμετώπισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος στην απαιτητική συγκυρία. Κάποιοι δεν αποκλείουν την αναβάθμιση του Γιάννη Μπαλάφα, ώστε να αναλάβει το ευαίσθητο πόστο. Άλλοι πάλι που θεωρούν έτσι κι αλλιώς νέο ικανό στέλεχος προς αξιοποίηση τον Κώστα Ζαχαριάδη βλέπουν την αποχώρησή του από την διεύθυνση της κοινοβουλευτικής ομάδας για κάποιο υπουργικό πόστο- βέβαια σε αυτήν την φάση (ξεκινά η προκαταρκτική και μια σειρά κρίσιμων κοινοβουλευτικών μαχών) μπορεί να μπλοκαριστεί από τον πρωθυπουργό η μετακίνηση του κ. Ζαχαριάδη ενός εκ των ανθρώπων που εμπιστεύεται.



Προς αντικατάσταση και η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού- αφού εδώ και καιρό ακούγεται έντονα η «παραίτηση» της κυρίας Λυδίας Κονιόρδου την οποία δεν αποκλείεται να αντικαταστήσει ο Νίκος Ξυδάκης.

Στο υπουργείο Εργασίας και μετά την παραίτηση- θρίλερ της κυρίας Αντωνοπούλου εξετάζεται το σενάριο -ειδικά στην περίπτωση που ο ανασχηματισμός είναι διορθωτικός- να μοιραστούν τις αρμοδιότητες η Έφη Αχτσιόγλου (υπουργός) , η Θεανώ Φωτίου και ο Τάσος Πετρόπουλος που παραμένουν στο υπουργείο. Φυσικά δεν αποκλείεται να φέρει και εκεί αλλαγές το παιχνίδι της καραμπόλας.

Ερωτηματικό παραμένει «δίπλα» στην πλήρωση της θέσης του Παιδείας μετά την πρόσφατη παραίτηση επίσης του Κώστα Ζουράρι, οι αρμοδιότητες του οποίου είχαν ήδη μοιραστεί στους έτερους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Σταθερά στην θέση τους φαίνεται ότι παραμένουν τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος που ξεκινά τον μαραθώνιο της τέταρτης αξιολόγησης και της ανδιάρθρωσης του χρέους, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που έχει μπροστά του την πιθανή λύση του Μακεδονικού αλλά και να αντιμετωπίσει την επικίνδυνα κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας. Για θετικό έργο, πράγμα που τους κρατά σταθερά επίσης στο υπουργικό συμβούλιο και στις ίδιες θέσεις- «κλειδιά» παραμένουν ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Πάνος Σκουρλέτης, η Όλγα Γεροβασίλη και άλλοι, ενώ δεν αποκλείεται να επανέλθει στο υπουργικό συμβούλιο (ίσως στο Πολιτισμού) ο Νίκος Φίλης. Κάθε άλλο παρά αποκλείεται και η αξιοποίηση ενός κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Πάνου Ρήγα και της Ράνιας Σβίγκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]