Δημιουργία Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια στο Δήμο Αρταίων

Δημιουργία Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια στο Δήμο Αρταίων
-Νέο δίκτυο ύδρευσης στο Γλυκόριζο και ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου Άρτας
Στο πλαίσιο των δράσεων και των πρωτοβουλιών για την στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ο Δήμος Αρταίων προγραμματίζει την δημιουργία Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια στο Δήμο Αρταίων.
Το θέμα συζητήθηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, όπου μεταξύ άλλων, τονίστηκε πως στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρόληψη της άνοιας και κυρίως η υποστήριξη των πασχόντων δημοτών και κατοίκων του Δήμου (μέσω μη φαρμακευτικών θεραπειών όπως ασκήσεων μνήμης, εργοθεραπείας, γυμναστικής κλπ) και η ψυχοκοινωνική στήριξη των οικογενειών τους, ώστε να προκύψουν συγκεκριμένα θεραπευτικά αποτελέσματα καθώς και η εξοικονόμηση ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων του Δήμου.
Να αναφερθεί ότι στην πόλη της Άρτας σύμφωνα με την τελευταία απογραφή υπάρχουν 10.791 άτομα άνω των 60 ετών και εκτιμάται ότι υπάρχουν 647 άτομα με άνοια (επιπολασμός της άνοιας στην Ελλάδα 6% των ατόμων άνω των 60 ετών).
Η δημιουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού θα γίνει σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, μέλος του οποίου είναι ο Δήμος Αρταίων, καθώς και την εταιρεία Alzheimer Αθηνών, η οποία αναλαμβάνει τη διάθεση νευρολόγου 1-2 φορές το μήνα, για την εξέταση των ασθενών και 1 ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό μια φορά την εβδομάδα, για την υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους. Επιπλέον, αναλαμβάνει την παροχή υλικού (επιστημονικά έντυπα, οδηγίες κλπ) που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού.
Ο Δήμος θα αναλάβει να ορίσει τους επαγγελματίες υγείας που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα και να παραχωρήσει το χώρο που θα φιλοξενεί το Συμβουλευτικό Σταθμό. Αναλαμβάνει επίσης την προβολή του Συμβουλευτικού Σταθμού, ώστε να προσέρχονται και να καταγράφονται οι ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους για να συμμετέχουν στις ημερίδες και τις εκδηλώσεις. Ακόμα, αναλαμβάνει την ενημέρωση των φροντιστών των ατόμων με άνοια για τη συμβουλευτική υποστήριξη που τους παρέχεται μέσω του Συμβουλευτικού Σταθμού. Τέλος αναλαμβάνει τη φιλοξενία των επιστημόνων της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών  και των ομιλητών.


Νέο δίκτυο ύδρευσης στο Γλυκόριζο και ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου Άρτας
Στο μεταξύ, στη χθεσινή συνεδρίαση εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου και ΔΕΥΑ για την κατασκευή τμημάτων ύδρευσης στον οικισμό του Γλυκορίζου. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 248.000€, εκ των οποίων τα 100.000€ προέρχονται από την Περιφέρεια Ηπείρου και τα υπόλοιπα χρήματα από την ΔΕΥΑ Άρτας.
Να σημειωθεί, ότι ήδη δρομολογούνται αντίστοιχα νέα δίκτυα ύδρευσης σε Γραμμενίτσα και Χαλκιάδες, ενώ ολοκληρώθηκε η μελέτη και για τις περιοχές: Έλατος Κορφοβουνίου, Κορωνησία, Αμπέλια Αμμοτόπου, Παντάνασσα και Στρογγυλή. 
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο Δήμος προσπαθεί να εντάξει στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στις περιοχές Γλυκόριζο- Λιμίνη, Γραμμενίτσα- Βλαχέρνα- Ελεούσα και Αγία Τριάδα Κεραμάτων, για τις όποιες ολοκληρώνονται οι μελέτες, ενώ η ΔΕΥΑ έχει εντάξει στο Τεχνικό της Πρόγραμμα τις μελέτες για την κατασκευή αποχετευτικών δικτύων σε όλα τα χωριά του Δήμου Αρταίων.
Επιπλέον, το Σώμα ενέκρινε την σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου και του Νομικού Προσώπου ΚΚΜΠΑΠ για την υλοποίηση του έργου «Υπηρεσίες έκδοσης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης και ενεργειακού ελέγχου για το Κολυμβητήριο της Άρτας». Η έκδοση του συγκεκριμένου πιστοποιητικού είναι προαπαιτούμενη για την κατάθεση πρότασης για την χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης του Κολυμβητηρίου (μέσω ΕΣΠΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]