ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Μικρές αλλαγές στη διατροφή για μεγάλα οφέλη στην υγεία!

της Ελένης Τσαχάκη//medNutrition.gr

Ανά καιρούς συχνά ακούτε ότι

«η συνάδελφος ξεκίνησε μία νέα “επαναστατική” δίατα για να χάσει άμεσα τα περιττά κιλά»«ανακαλύφθηκε νέος τρόπος να αφαιρέσεις τοπικά το λίπος»«δημιουργήθηκε η νέα πρωτοποριακή μέθοδος για να «λιώσεις» τα περιττά κιλά»
Όλες αυτές οι «νέες πρωτοποριακές μέθοδοι» έχουν αντίκτυπο τόσο στην υγεία μας, όσο και στη... ψυχική μας υγεία! Έχετε σκεφτεί όμως ότι η πιο «κλασσική» μέθοδος μπορεί να έχει τα πιο δυνατά οφέλη στο σώμα και την υγεία σας;

Όταν η “δίαιτα” γίνεται “διατροφή”, τότε τα οφέλη για την υγεία είναι ακόμα περισσότερα!
Η έννοια της «δίατας»
Ποιες είναι οι λέξεις που συχνά σας έρχονται στο νου όταν ακούτε τη λέξη «δίαιτα»; Στέρηση, πείνα, στεγνό φαγητό, θυσίες, όχι γλυκά... Αυτές είναι μερικές από τις λέξεις που συχνά μου αναφέρετε στις συνεδρίες μας.

Και όμως όταν ξεκινάτε μία διαδικασία προσπάθειας απώλειας βάρους, αλλά ακόμα και όταν έχετε πετύχει την αλλαγή του βάρους που επιθυμείτε, η αλλαγή του τρόπου ζωής, διατροφής και σκέψης δεν πρέπει να είναι ένας σύντομος αγώνας, αλλά διαδρομή διαρκείας!

Φαγητό: το «καύσιμο» για το σώμα σου!
Το φαγητό αποτελεί το απαραίτητο «συστατικό» του οργανισμού σου για να μπορέσει να σε κρατήσει σε υγεία και γεμάτο ενέργεια για να κάνεις όλες τις καθημερινές σου δραστηριότητες. Όπως, το αυτοκίνητο θέλει την καλύτερη βενζίνη σε οκτάνια για να μπορέσει να αποδώσει, έτσι και το σώμα σου θέλει το καλύτερο φαγητό σε ποιότητα, ποσότητα και γεύση για να πετύχει!

Μη του το στερείς λοιπόν! Κάνε τις απαραίτητες εκείνες μικρές αλλαγές στη διατροφή σου και χάρισε στο σώμα σου όλα εκείνα τα οφέλη.

Μικρές αλλαγές για μεγάλα οφέλη
1. Τρόφιμα σύμμαχοι στη διατροφή σου
Προσπάθησε να εντάξεις τρόφιμα-συμμάχους που θα σε βοηθήσουν να έχεις αλλαγές στη διατροφή σου χωρίς καν να το καταλάβεις. Για παράδειγμα, επέλεξε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά. Διάλεξε ένα κίτρινο τυρί με 10% λιπαρά που είναι τόσο γευστικό όσο ένα πλήρες. Με τον τρόπο αυτό γλιτώνεις μεγάλη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών, που ακολουθεί τις διεθνείς διατροφικές συστάσεις. Ταυτόχρονα, λαμβάνεις όλο το απαραίτητο ασβέστιο  που χρειάζεσαι στην μερίδα σου χωρίς να στερείσαι τη γεύση!

Τι κερδίζεις στην υγεία σου;
Τα κορεσμένα λιπαρά έχει φανεί σε επί χρόνια επιδημιολογικές μελέτες ότι έχουν αρνητική επίδραση στο καρδιαγγειακό μας σύστημα, αυξάνοντας την ολική αλλά και την «κακή»-LDL χοληστερόλη στο αίμα.

2. Γίνε ο chef στην κουζίνα σου
Πόσες φορές έχεις διακόψει μία δίαιτα επειδή το φαγητό ήταν άγευστο και μη εκλκυστικό; Η γεύση αποτελεί τον κύριο παράγοντα που επηρεάζει τη διατροφική μας συμπεριφορά. Δοκίμασε νέες και γευστικές συνταγές μαζί με υλικά που θα αναδείξουν τη γεύση του φαγητού σου. Για παράδειγμα, πειραματιστείτε με τα μπαχαρικά που έχετε στην κουζίνα σας και δώστε ζωντάνια στο πιάτο σας! Επέλεξτε το ψήσιμο στην κατσαρόλα ή το γκριλ, καθώς και το βράσιμο ως τρόπους μαγειρέματος που αποτελούν τους πιο ποιοτικούς τρόπους μαγειρέματος, σε αντίθεση με το τηγάνισμα, που δημιουργεί trans λιπαρά.

3. Βάλε χρώμα στο γεύμα σου
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσεις να εντάξεις στο γεύμα σου όσο το δυνατόν περισσότερες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Πέρα από την ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που σου προσφέρουν, θα σε χορτάσουν καλύτερα, καθώς περιέχουν υψηλή ποσότητα φυτικών ινών.

4. Γίνε ακόμα πιο δραστήριος
Η καύση θερμίδων μέσω της άσκησης θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους και θα σμιλέψει το σώμα σου ακόμα καλύτερα. Επιπλέον, η άσκηση συμβάλλει θετικά στη ψυχική και νοητική μας υγεία, καθώς επίσης βοηθάει στην μείωση και καλύτερη διαχείριση του στρες.

Τι να επιλέξεις;
Δε χρειάζεται να κάνεις υπερβολές στην ένταση και στη διάρκεια της άσκησης. Για τους ενήλικες, οι συστάσεις αναφέρουν ότι η καθημερινή μέτρια αερόβια άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά είναι αρκετή για να προσφέρει όλα τα οφέλη της στην υγεία. Διάλεξε το τύπο άσκησης που σου ταιριάζει, ώστε να μπορέσεις να τον εντάξεις πιο εύκολα στην καθημερινότητά σου.

Επέλεξε λοιπόν εκείνες τις μικρές αλλαγές στη ζωή και τη διατροφή σου για να λάβεις όλα τα οφέλη στην υγεία σου!

Ελένη ΤσαχάκηΕΛΕΝΗ ΤΣΑΧΑΚΗΔιαιτολόγος - Διατροφολόγος
Η Τσαχάκη Ελένη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτη του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Παρέχει τις διαιτολογικές της υπηρεσίες στην περιοχή της Αττικής, ενώ από το 2016 εργάζεται στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας του medNutrition.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]