Συνέντευξη Γεροβασίλη στην εφημερίδα «Πελοπόννησος»

Κυρία Υπουργέ, πώς μπορείτε να αλλάξετε τη ζωή μας, μέσα από τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογείτε;

Όλγα Γεροβασίλη: Αντιλαμβάνομαι από την ερώτησή σας ότι υπάρχει κατά γενική ομολογία η ανάγκη για πραγματικές, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Τομές και διαρθρωτικές αλλαγές που θα υπηρετούν την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων, απλοποιώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες και ενδυναμώνοντας το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα, ώστε να υποστηριχθούν η ανάπτυξη και οι επενδύσεις.

Με αυτούς τους στόχους, στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης υλοποιούμε την τριετή «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Ανασυγκρότηση 2017- 2019», ώστε με ορίζοντα το 2020 οι πολίτες να κάνουν χρήση ψηφιακών υπηρεσιών, που θα μειώσουν δραστικά τη γραφειοκρατία, το χρόνο εξυπηρέτησης και την αυτοπρόσωπη παρουσία στις υπηρεσίες.

Οι λεγόμενες μνημονιακές δεσμεύσεις σάς επιτρέπουν να υπηρετείτε αριστερές αντιλήψεις στην πολιτική σας;

Όλγα Γεροβασίλη: Το δημοσιονομικό πλαίσιο είναι γνωστό σε όλους. Παρά ταύτα, εμείς κάθε μέρα, κάθε στιγμή, αξιοποιούμε και τα ελάχιστα περιθώρια οικονομικού χώρου για να ανακουφίσουμε και να στηρίξουμε έμπρακτα ιδιαίτερα αυτούς που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

Σε λίγους μήνες, με την επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την οριστική έξοδο από την επιτροπεία τον Αύγουστο, ξεκινούμε την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Βασικοί πυλώνες του προγράμματος αποτελούν η αναδιανομή του κοινωνικού μερίσματος πάνω σε στέρεες βάσεις και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Τρία χρόνια πια μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, νομίζω ότι έχει γίνει πλήρως αντιληπτό ότι δεν υπαναχωρήσαμε από τις αρχές μας και ότι με συνέπεια υπηρετούμε τη δέσμευσή μας να εξασφαλίσουμε δημοσιονομικό χώρο, για να υποστηρίζουμε έμπρακτα την ελληνική κοινωνία. Γιατί, είναι πλέον αντιληπτό ότι οι προκάτοχοί μας φόρτωσαν τη χρεοκοπία της χώρας στους ασθενέστερους.

Ο Δήμαρχος Πατρέων έχει σαν σταθερό αίτημά του τις προσλήψεις και μάλιστα μόνιμου προσωπικού στις κοινωνικές δομές του Δήμου και στους οργανισμούς. Έχει βάση το αίτημα; Μπορεί να ικανοποιηθεί;

Όλγα Γεροβασίλη: Αναμφίβολα, αν κάποια κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια επιδιώκει την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με προσωπικό στις δομές του κοινωνικού κράτους και μάλιστα με διασφαλισμένες θέσεις εργασίας, μακριά από «στρατούς ομήρων» και πελατειακές λογικές, αυτή είναι η δική μας κυβέρνηση.

Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι η προκήρυξη 8.845 θέσεων για τις ανάγκες στον τομέα της καθαριότητας των ΟΤΑ υπήρξε αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με το αρμόδιο Υπουργείο, το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο και έγινε αποδέκτης των αιτημάτων των δήμων όλης της χώρας.

Παρά το δημοσιονομικό πλαίσιο, με συντονισμένες ενέργειες, φτάσαμε σήμερα στην παραπάνω εξέλιξη, που δεν ήταν διόλου αυτονόητη, και εργαζόμαστε ώστε να έχει ανάλογη συνέχεια στο μέλλον.

Ποιές είναι οι πραγματικές διαφορές σας στο επίπεδο άσκησης πολιτικής από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Όλγα Γεροβασίλη: Στην πραγματικότητα δεν μιλάμε για διαφορές, μιλάμε για άβυσσο. Ο πρόεδρος της ΝΔ και οι συνοδοιπόροι του επιθυμούν ένα Δημόσιο απαξιωμένο, ανίσχυρο, φέουδο συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων.

Εμείς, στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, θέλουμε το Δημόσιο φορέα των μεγάλων αλλαγών για τη χώρα. Θέλουμε ένα Δημόσιο σύγχρονο και αποτελεσματικό, που θα εγγυάται από τη μία την υγιή επιχειρηματικότητα και από την άλλη την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιούμε τις διαρθρωτικές αλλαγές για τη χώρα και το Δημόσιο, ώστε η έξοδος από τη χρεοκοπία των νεοφιλελεύθερων επιλογών της λιτότητας να συνοδευθεί με ένα κράτος σύγχρονο, λειτουργικό και ψηφιακό, που θα βοηθά κάθε πολίτη και κάθε επιχείρηση να αποκτήσει πρόσβαση στην πληροφορία και την ευημερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]