ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

"Ο τρίτος άνθρωπος "απο την Κινηματογραφική Λέσχη Αρτας

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

«Ο ΤΡΙΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ»(1963)

    ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΦΕΒΡΟΥΡΙΟΥ 2018
“Τρίτος και φαρμακερός”

    Το μυστήριο ιντριγκάρει, γι’ αυτό και το λένε μυστήριο, άλλωστε. Είναι αυτό που κρατάει το θεατή κολλημένο στη θέση του, είναι αυτό που τον βάζει να σκεφτεί τόσο κατά τη διάρκεια μιας ταινίας, όσο και μετά. Κοινώς, είναι ένα σημαντικό «όπλο» στα χέρια ενός σκηνοθέτη ή σεναριογράφου. Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι αντιμετωπιζόταν με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα τον καιρό εκείνο που η Έβδομη Τέχνη στερούνταν άλλων «όπλων» εξαιτίας της έλλειψης των μέσων αυτών που κάνουν τα πάντα σήμερα να φαντάζουν απλά (αλλά και λιγότερο μυστηριώδη). Μια πρόχειρη ματιά στα, κατά γενική ομολογία, αριστουργήματα του σινεμά από τη δεκαετία του ’70 και πίσω, φτάνει για να επιβεβαιώσει αυτή τη διαπίστωση, μιας οι ταινίες που το προτάσσουν ως βασικό δέλεαρ είναι πραγματικά πολλές. Μέσα σε αυτές, «Ο Τρίτος Άνθρωπος» ξεχωρίζει με χαρακτηριστική ευκολία.
    Μεταφερόμαστε στη μεταπολεμική Βιέννη στα τέλη της δεκαετίας του ’40, της οποίας η αδιαμφισβήτητη φυσική ομορφιά συνδυάζεται αρμονικά, κατά έναν περίεργο τρόπο, με μια άλλη, άγρια ομορφιά, που της δίνει το μεταπολεμικό τοπίο. Στην πόλη κυριαρχεί η παρανομία, με τη μαύρη αγορά να διατηρεί τα ηνία στο μυστηριώδες παρασκήνιο. Μέσα σ’ όλα αυτά βρίσκεται ο Αμερικανός συγγραφέας, Χόλι Μάρτινς (Τζόσεφ Κότεν), ο οποίος, όντας άνεργος και απένταρος, επιχειρεί το υπερατλαντικό ταξίδι ως προσκεκλημένος του καλού του φίλου, Χάρι Λάιμ (Όρσον Γουέλς), μιας και ο δεύτερος του υποσχέθηκε πως θα του βρει εργασία. Κατά την άφιξή του, όμως, ο Χόλι διαπιστώνει πως ο Χάρι είναι νεκρός, καθώς βρέθηκε θύμα ενός αυτοκινητιστικού δυστυχήματος. Μην μπορώντας να διανοηθεί ότι κάτι τέτοιο συνέβη όντως, αρχίζει να ψάχνει τα ακριβή αίτια του θανάτου του γνωρίζοντας στην πορεία, μεταξύ άλλων, και την ερωμένη του Χάρι, Άννα Σμιντ (Αλίντα Βάλι), την οποία και ερωτεύεται.
    Αυτή η αναζήτηση που προκύπτει μέσα από το σενάριο του Γκράχαμ Γκριν, γίνεται στα χέρια του Άγγλου σκηνοθέτη, Καρολ Ριντ, μία οπτασία που ενώ χαζεύεις την ομορφιά της, δεν σου αφήνει περιθώρια να χαλαρώσεις. Εξαντλώντας στο έπακρο ό, τι του προσφέρει η πόλη, στήνει ένα κλειστοφοβικό και αποπνικτικό σκηνικό μέσω των πλάνων του, δημιουργώντας μία ιδιόμορφη συναισθηματική φόρτιση που λειτουργεί ευεργετικά για το έργο. Παράλληλα, οι έξυπνοι διάλογοι δίνουν ένα διαφορετικό τόνο στην ατμόσφαιρα καθώς το χιούμορ είναι διακριτό στις μόνιμα σκοτεινές γωνίες της ταινίας χωρίς, όμως, να της αλλοιώνει το χαρακτήρα, και σε αυτό το επίτευγμα μεγάλο ρόλο παίζουν και οι εξαιρετικές ερμηνείες. Εκεί, συναντούμε χαρακτήρες ευάλωτους που δεν διστάζουν να αλλάζουν μονίμως γνώμη όντας έρμαια ενός υπαρξιακού κυκλώνα που προκαλείται από την υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής και όχι μόνο. Όλα αυτά θα έφταναν για να θεωρείται «Ο Τρίτος Άνθρωπος» μια πολύ καλή ταινία, αλλά φωτογραφία (για την οποία κέρδισε και το Όσκαρ) και μουσική (του Άντον Κάρας) την ωθούν προς το υπερβατικό που της δίνει επάξια την ταμπέλα του αριστουργήματος. Για την πρώτη, φτάνει απλά να πούμε ότι αποτελεί, ίσως, μία από τις κορυφαίες δουλειές όλων των εποχών σε αυτό τον τομέα. Όσο για τη δεύτερη, αν και αρχικά μπορεί να σας φανεί αταίριαστη, στην πορεία δίνει αυτή την ιδιαίτερη νότα που μπορεί να λείπει από παρόμοιες ταινίες του είδους.
    Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να καταλάβει κανείς τους λόγους για τους οποίους τέτοιες ταινίες, και πόσο μάλλον ένα νουάρ αριστούργημα, παίρνει άλλη αξία στην κινηματογραφική αίθουσα, καθώς εκεί ακριβώς είναι που ξεδιπλώνεται ολοκληρωτικά το μεράκι και οι ικανότητες των εκάστοτε συντελεστών, οι οποίοι, στην περίπτωσή μας, παίρνουν άριστα σε όλους τους τομείς. Την Κυριακή 4 Μαρτίου θα αναζητήσουμε στο ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΑΣ  τον «Τρίτο Άνθρωπο». Ας ελπίσουμε να μην αποδειχθεί «φαρμακερός»!


Από τον Βασίλη Γκορόγια (μέλος της Κινηματογραφικής Λέσχης Άρτας)



Κυριακή 4 Μαρτίου, ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΑΣ

"THE THIRD MAN" (Ο Τρίτος Άνθρωπος, 1949)

Σκηνοθεσία:  Κάρολ Ριντ

Σενάριο : Γκράχαμ Γκρην
Όρσον Γουέλς, Κάρολ Ριντ, Γκράχαμ Γκρην                                       Πρωταγωνιστούν: Όρσον Γουέλς, Τζόζεφ Κότεν, Αλίντα Βάλι,



Διάρκεια: 104 λεπτά


Έναρξη Προβολής: 16:30
Είσοδος Ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]