Κέντρα Κοινότητας & ΟΠΕΚΑ: οι δύο πυλώνες του νέου Προνοιακού Κράτους Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Κέντρα Κοινότητας & ΟΠΕΚΑ: οι δύο πυλώνες του νέου Προνοιακού Κράτους Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η μετεξέλιξη του ΟΓΑ σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) θα συμβάλλει ουσιαστικά στη
συγκρότηση του νέου Προνοιακού Κράτους Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τόνισε η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Παράλληλα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η Κυβέρνηση παρέλαβε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στον τομέα της πρόνοιας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έθεσε ως προτεραιότητα την ενδυνάμωση των πολιτικών κοινωνικής προστασίας, διπλασιάζοντας τον προϋπολογισμό και λαμβάνοντας μια σειρά από θετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Όσον αφορά την απόδοση των προνοιακών επιδομάτων, η βουλευτής επεσήμανε πως μέχρι σήμερα υπάρχουν 150 διαφορετικά επιδόματα, τα οποία καταβάλλονται από διάφορους φορείς, χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς και διασταυρώσεις στοιχείων, οδηγώντας συχνά σε λογικές «πελατειακής» πολιτικής.
Ο ΟΠΕΚΑ θα αποτελέσει το δεύτερο βασικό πυλώνα της μεταρρύθμισης, με πρώτο πυλώνα να αποτελεί ο Εθνικός Μηχανισμός με τα 240 Κέντρα Κοινότητας στους Δήμους, όπου οι πολίτες δίνοντας το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ τους ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους σε επιδόματα, παροχές και υπηρεσίες.
Στη συνέχεια η βουλευτής Ιωαννίνων υπογράμμισε την ανάγκη χαρτογράφησης των Ιδρυμάτων, των ΑΜΚΕ και των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρόνοιας, ώστε να αποφευχθούν παθογένειες του παρελθόντος, να υπάρξει σημείο αναφοράς και ελέγχου τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο.
Κλείνοντας, η Μερόπη Τζούφη ανέφερε πως ο προτεινόμενος μηχανισμός αποτελεί μια αποφασιστική τομή στο ιδιαίτερα ευαίσθητο κομμάτι της παροχής υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, ώστε όλοι οι ευάλωτοι πολίτες αδιαμεσολάβητα και διαφανώς να απολαμβάνουν τα οφέλη και το πλήρες εύρος των υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]